• Haberler
  • Ekonomi
  • Bunu yapanların emekliliği riske girecek! Bakanlık harekete geçti

Bunu yapanların emekliliği riske girecek! Bakanlık harekete geçti

Milyonlarca emekli için kara haberi SGK uzmanı Özgür Erdursun duyurdu. Detaylı inceleme başlatıldı, SGK hizmet dökümünüzü kontrol edin dedi.

  • 62
Bunu yapanların emekliliği riske girecek! Bakanlık harekete geçti
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, sahte emeklilik için harekete geçti. SGK uzmanı Özgür Erdursun, çalışmadığı halde sigortalı gösterilen ve bu kapsamda emekli olan kişilerin emekliliğinin iptal edilebileceğini duyurdu. Özgür Erdursun, Kendi adına İşletmesi olan ya da bir şirketin ortağı olan kişilerin başka bir iş yerinde çalışmadan sigortalı gösterilmesinin yasalara aykırı olduğunu belirterek bunun tespit edilmesi durumunda emeklilikle ilgili ciddi sorunlar ortaya çıkabileceğini söyledi.

KİMLERİN EMEKLİLİĞİ RİSKLİ
Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, son dönemlerde sahte emeklilik için Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın devreye girdiğini hatırlatarak riskli olan durumları anlattı. Erdursun, 28 Şubat 2011 öncesinde kendi adına şirket ortaklığı ya da İşletmesi bulunan fakat başka bir iş yerinde sigortalı olarak çalıştığı gösterilen kişilerin SSK prim günlerinin iptal edileceğini söyledi.  28 Şubat 2011 sonrası için Aynı durumun geçerli olmadığını belirten Özgür Erdursun, bu tarihten sonra başka bir yerde çalışmanın serbest olduğunu dile getirdi.
Yine bir Ekim 2008 sonrası sigorta olan kişilerin Ltd Şti ya da a ş yönetiminde olmalarının da prim kesintisine göre değişiklik gösterdiğini belirten Özgür Erdursun, yasalara aykırı olması halinde emekliliğin iptal edilebileceğini dile getirdi.
SAHTE SİGORTALILIK YOLU İLE EMEKLİ OLANLAR DİKKAT
Özellikle çalışma sürecinde emeklilikle ilgili yapılan hataların İlerleyen dönemlerde büyük ve ciddi sonuçlara yol açabileceğini belirten SGK uzmanı Özgür Erdursun, sahte sigortalılık yoluyla emekli olanların tespit edilebileceğini söyledi. Böyle bir durumun tespit edilmesi halinde ise emekliliğin iptal olabileceğini belirten SGK uzmanı, Ayrıca Kendi iş yerinde başka bir kişiye sigortalı gösterenlerin de emekliliğinin iptal olacağını anlattı.

EKSİK PRİM GÜNLERİNİN TAMAMLANMASI GEREKİYOR
Emekli olmak için eksik primi bulunanların bu prim günlerini tamamlaması gerektiğini de belirten Özgür Erdursun, borçlanma yöntemi ile ya da isteğe bağlı sigorta yaptırarak prim eksiğini gidermenin mümkün olduğunu dile getirdi.
EKSİK PRİM GÜNLERİNİN TAMAMLANMASI GEREKİYOR
Emekli olmak için eksik primi bulunanların bu prim günlerini tamamlaması gerektiğini de belirten Özgür Erdursun, borçlanma yöntemi ile ya da isteğe bağlı sigorta yaptırarak prim eksiğini gidermenin mümkün olduğunu dile getirdi.

Konu ile ilgili sosyal medya hesabından detaylı bir açıklama yapan Özgür Erdursun’un söz konusu paylaşımı şöyle:

“Kimlerin Emekliliği İptal Olur!

28/02/2011 öncesinde kendi adına işletmesi olan ya da şirket ortağı olan kişiler başka bir işyerinde sigortalı olarak çalışmış ise bu 4/a SSK günleri silinecek.

28/02/2011 sonrasında kendi adına işyeri olan ya da şirket ortağı olan kişiler başka bir işyerinde çalışabilirler.

4/a SSK’dan emekli olmak için çalışmadan kendinizi sigortalı olarak göstermeniz yasalara aykırıdır. Bir kişi bir işyerinde gerçekten fiilen çalışmıyorsa kendisini çalışıyormuş gibi gösteriyorsa bunun adı sahte sigortalılıktır.

Emeklilik sürecinizde bilmeden yapılan hatalar sonucunda hem emekli olamazsınız, emekliliğiniz iptal olabilir hem de cebinizden çıkan paraları geri alamazsınız.

Ortağı olduğunuz Ltd.Şti ya da yönetim kurulunda olduğunuz A.Ş’de 1.10.2008 sonrası sigortalı olamazsınız, 1.10.2008 öncesi ise 4/a SSK’lı çalışırken hisse alıp sonradan ortak olduysanız 4/a SSK kesinti yoksa devam eder, kesinti varsa o tarih itibariyle SSK sonlanır, Bağ-Kur devreye girer.

Eksik günlerinizi isteğe bağlı Bağ-Kur ile tamamlayabilirsiniz ancak 1260 günden fazla prim öderseniz Bağ-Kur şartlarına geçersiniz.

SSK’dan emekli olmak için kendinizi başka bir işletmede sigortalı göstermeyin. Şunu görüyorum siz kendinizi çalışmadan başka bir işletmede SSK’lı gösteriyorsunuz, sigortalı gösterdiğiniz işletme sahibini de siz kendi işletmenizde sigortalı gösteriyorsanız bu durumda tam anlamı ile hapı yuttunuz demektir. Her ikinizin de emekliliği iptal olur.

Eksik günlerinizi yasalara uygun tamamlayın! Emeklilikte sorun yaşamayın!”
 

Bakmadan Geçme