Bu kitabıyla da Fethiye tarihine ışık tutacak

Şimdiye kadar birçok yerel yazar, Fethiye'nin tarihini ele alıp onlarca kitap çıkardı. Bu yazarlardan biri de Fethiye'de doğup büyüyen ve eski Fethiyeliler'i anılarıyla birlikte kaleme alan İlhan Kurt. Fethiye ile ilgili araştırmalarına 90'lı yıllarda başlayan İlhan Kurt, şimdiye dek hep Fethiye'yi anlatan ve tarihine ışık tutan 6 kitap çıkarmış. Şimdilerde 7. kitabının hazırlıklarını sürdüren Kurt, 'Makri'den Meğri'ye kitabını yazarken eksik kalan yönler vardı. Koskoca Fethiye'yi bir iki kitaba sığdırmak mümkün değil' diyerek son kitabının isminin 'Makri'den Meğri'ye Meğri'den Fethiye'ye Anılar 2' olduğunu ifade etti. 

  • 3299
Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Bu kitabıyla da Fethiye tarihine ışık tutacak

Araştırmacı Yazar İlhan Kurt’un; Fethiye Türküleri, Beşkazalı Sırrı Efe, Beşkazalı Çakıroğulları, Beşkaza Yaylaları, Makri’den Meğri’ye Meğri’den Fethiye’ye Anılar 1 ve son olarak da bir sene önce basılan Beşkaza Tahtacıları adlı kitapları okurlarıyla buluşmuştu. Yıllardır Fethiye ve Fethiye’ye damgasını vuran önemli kişilerle ilgili bilgileri, gezip araştırarak toplayan yazar İlhan Kurt, daha önce ilkini yayımladığı Makri’den Meğri’ye Meğri’den Fethiye’ye Anılar isimli kitabına bir yenisini daha eklemeye hazırlanıyor. Son kitabının isminin yine aynı olacağını dile getiren Kurt, SED Medya’ya özel verdiği açıklamada, kendisinden bahsederek, kitaplarını anlattı. Araştırmacı yazar İlhan Kurt “Genelde insanlar dünyayı kendi bakış açılarına göre yorumluyorlar. Eğer adam muhafazakarsa başka türlü söylüyor, aydın demokrat bir insansa başka türlü yorumluyor” dedi.
PLAKÇILIKTAN YAZARLIĞA
Yazar İlhan Kurt, yazarlığa nasıl başladığını ve kitaplarını anlatarak“Fethiye’de doğup büyüdüm. Önce plakçılık yaptım. Plakçılıktan hayvancılığa geçtim. Hayvancılıktan otelciliğe geçtim. Plakçılık dönemimde bu işlere biraz ilgi duymaya başladım. Otelciliğe başladığım 90’lı yılların başında arşiv çalışmalarına başladım. İlk olarak Fethiye Türküleri kitabının çalışmasına başladık. Bu kitabı ancak 2012 yılında çıkarabildik. O dönemlerde de ben başka şeylerle ilgili de bilgi toplamaya başlamıştım. Sonra Fethiye Güzel Sanatlar Kültür Derneği’nde çalışmalara başladım. Orada bu yörenin kültürü ve sanatıyla ilgili bazı yanlışlıkları görmeye başladım. Mesela Sırrı Efe hakkında insanlar çok yanlış, derme çatma bilgilere sahipti. Bu, beni Sırrı Efe kitabını yazmaya zorladı. Sırrı Efe’yi yazarken bu sefer niye Çakıroğulları’nı yazmıyorsun dediler. Sonra Çakıroğulları’nı yazdık. Yazdığım kitaplarda kimi ele aldıysam çok araştırmalar yaptım. Mesela Sırrı Efe kimdir, ne yapmış, nerden gelmiş, nerede yaşamış, nerede öldürülmüş, hakkında kim ne demiş, hangi türküler yazılmış, hangi şiirler, beyitler yazılmış; bunları araştırdım. Güzel bir anı kitabı oldu. Genelde insanlar dünyayı kendi bakış açılarına göre yorumluyorlar. Eğer adam muhafazakarsa başka türlü söylüyor, aydın demokrat bir insansa başka türlü yorumluyor. Sırrı Efe’de ben her şeyden arınan, objektif, kim ne demişi, hayatta kalan yakınları, akrabaları, o bölgede yaşamış yerli halkı bizzat gezerek güzel bir kitap oldu. Sonrasında Çakıroğulları başladı. 2000 yılından itibaren ben Girdev Yaylası’nda yaşadım. Orada kitap yazmaya daha çok vakit ayırabildim. Zaten birikimlerim hazırdı. Bu konuları orada kitaplaştırmaya başladık. Sonra orada, Beşkaza Yaylaları’nı yazdık. Ardından sırayla Makri’den Meğri’ye Meğri’den Fethiye’ye Anılar ve en son Beşkaza Tahtacıları geldi. Bu kitapları kolay meydana getirmedim. Çok araştırmalar yaptım. Eksiklerimiz mutlaka vardır ama çok güzel kitaplar çıktı” dedi.
FETHİYE İÇİN KAYNAK KİTAP OLACAK
Makri’den Meğri’ye kitabını yazarken eksik kalan yönlerin olduğunu dile getiren yazar İlhan Kurt, “Koskoca Fethiye’yi bir iki kitaba sığdırmak mümkün değil. Işık hanım olsun, Ünal hocam olsun sağ olsunlar daha önce yazmışlar Fethiye’yi. Ben de kitaplarımda; eksik gördüğüm, eksik bulduğum bazı konulara değindim. Zaten Makri’den Meğri’ye Meğri’den Fethiye’ye Anılar kitabımın ismine “1” diye eklemişim. Çünkü eksik kalan yönler vardı. Bu son kitabımın da ismi aynı olacak, bu kez devamı olduğu için “2” yazacak. Çok güzel bir eser olacak. Yazmakta olduğum kitabın içinde Eczacı Bekir Efendi, Yusuf Reis, Aysel Şekerci, Aziz Ağa, Fethiye Festivalleri, Fethiye’de İşçi Partisi, Fıtık Durkadın, Giritli Hüseyin Kaptan’ın Anıları, Kaya Kaplanı, birkaç mahallemiz hakkında da bilgiler var. Özellikle mahalle isimlerinin nereden geldiğini ve tarihini de ele aldık. Fethiyemiz’e kaynak kitap olması için elimden geleni yapacağım. Kitapta ayrıca, Üzümlülü Prof. Mustafa Kaymakçı’nın anılarını yazıyorum. Paspatur’dan Karagözler Yokuşu’ndan Tepesi Delik Yokuşu’na kadar mevki isimlerinin de kökenine indim. Tepesi Delik Yokuşu’nu araştırdım, delikleri buldum. Güzel bir anı kitabı olacak. Önümüzdeki kış ayının sonuna doğru çıkacağını düşünüyorum” diye konuştu. (GÜLYÜZ YURDAGÜL SIRT)
 

Bakmadan Geçme