Bu Hobi, Fethiye'ye alternatif turizm olabilir mi?

Yapımı ve uçurması oldukça zevkli olan model uçaklara son zamanlarda ilgi oldukça arttı. Çeșitli yöntemlerle gökyüzüne tașınan bu uçakların sevdalıları ise Fethiye'de bir hayli fazla. 4 sene önce İstanbul'dan gelip Fethiye'ye yerleşen Kemal Albayrak ve Fatih Ergenekon, model uçak tutkunlarından sadece ikisi. Kendi atölyelerinde yaptıkları model uçaklarla 40 yılı aşkındır, yarışmalara ve olimpiyatlara katılan Albayrak ile Ergenekon, Fethiye'de de bu hobilerini sürdürebilmek istiyorlar. Bunun için uygun hava sahasının gerektiğini vurgulayan model uçak tutkunları, bu hobiye sahip ilçede yaşayan yaklaşık 50 kişi adına da yetkililerden destek bekliyorlar. Model uçak sevdalıları Kemal Albayrak ve Fatih Ergenekon, SED Medya'ya yaptıkları özel açıklamada, bu hobinin düzenlenecek yarışma ve olimpiyatlarla Fethiye'ye alternatif turizm alanı yaratabileceğine de dikkat çektiler.

  • 1314
Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Bu Hobi, Fethiye'ye alternatif turizm olabilir mi?

Pahalı hobiler arasına giren model uçak hobisiyle ilgilenenlerin Fethiye’deki azımsanmayacak çokluğu dikkat çekiyor. 4 sene önce İstanbul’dan gelip Fethiye’ye yerleşen Kemal Albayrak, 47 yıldır hobi olarak maket uçak ve model uçak yapımıyla ilgileniyor, yarışmalara katılıyor. Uluslararası Olimpiyatlarda baş hakemlik yapan Albayrak, aynı zamanda Türkiye Hava Sporları Federasyonu’nda teknik ekipte yer alıyor. 
FETHİYE’DE BÜYÜK POTANSİYEL VAR
Fethiye’de model uçakla ilgili etkinliklerin çok masraflı olduğu için yapılamadığını dile getiren Albayrak, en kötü bir model uçağın maliyetinin yaklaşık 30 bin TL olduğunu ve benzinle çalıştığı için uçuş masrafının da fazla olduğunu belirtti. Ölüdeniz Hava Oyunları Festivali’ne kendilerini davet ettiklerini ancak masrafların çok fazla olduğu ve bu giderlerin karşılanmasında sıkıntı yaşandığı için bu festivallere katılamadıklarını vurguladı. Albayrak, bu hobiyi ilgilenen herkese öğretmek istediğini de vurgulayarak “Şu an Fethiye’de model uçak hobisi olan belki 50’nin üzerinde kişi var. Bizim dışımızdaki hiç kimse bu kişileri bilmiyor. Bu hobiyi ilgisi olanlara öğretebilmem için atölye ve öğretici belgemin olması gerekiyor. Belge için konulan şartlardan dolayı da öğretici belgesini alamıyorum. Ancak bu hobiyi dileyen herkese öğretmek isterdim. Şu an bırakın Türkiye’yi dünyada bununla ilgili bir atölye yok. Fethiye’de havacılık ve model uçakçılık üzerine büyük bir potansiyel var. ” diye konuştu.
GERÇEĞİNE UYGUN YAPIYORUZ
“Biz model yaparken içinde insan varmış gibi düşünerek yapıyoruz” diyen Albayrak, model uçak yapımındaki ayrıntılardan da bahsederek “Yarışmacı olarak yaptığımız model uçaklarda teknolojiye uyuyoruz. Yarışmalarda daha çok üstünlük sağlamak için yenilikler yapıyoruz. Uçtuğunuz uçakla aynı standartlarda yapılıyor. Şu anda dünyanın en büyük yolcu uçağı olan A 380’de kullanılan teknolojiyi kullanıyoruz. Gövdeyi fiberglas kumaştan gerçeğine uygun yapıyoruz” dedi.
GENÇLERİ EĞİTMEK İSTİYORUZ
Türkiye Hava Sporları Federasyonu Teknik Kurul Başkanı Fatih Ergenekon ise 
“Kemal hocamla yaklaşık 40 senedir bu işi yapıyoruz. Kemal esas roket yapar, diğerlerini hobi olarak yapar. Kemal hocam sayesinde ilk defa milli olup yurt dışına gittim. İlk defa 2 sene önce, okullar arasında Uzay Modelleri Türkiye Şampiyonası yaptık. Ayrıca kapalı spor salonunda ilk defa yine okullar arası Model Uçak Şampiyonası yaptık. Bunun haricinde federasyon olarak iç mekan - radyo kontrol, dış mekan – radyo kontrol yarışmaları yapılıyor. Federasyon olarak milli takımdaki sporcularımızı yurt dışındaki yarışmalara yolluyoruz. 
Türkiye Hava Sporları Federasyonu (THSF) olarak, Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı bir federasyonuz. Bünyemizde 16 tane branş var. Bunlardan bir tanesi de hava modelciliği” diye konuştu.
UYGUN ALANLAR VAR, DESTEK BEKLİYORUZ
Muğla Ula’da model uçakçılığının geliştirilmesi için uygun bir yer olduğunu ifade eden Ergenekon “Muğla Ula ‘da Çörüş eski teyyare alanı var. Buranın bir kısmı THK’na verilmiş. Uzun yıllar buranın havaalanı olması için uğraştı arkadaşlarımız. Ancak olmadı. Ama biz orada uçuş yapmaya çalışıyoruz. Modellerimizi orada uçuruyoruz. Önümüzdeki senelerde de orada, federasyon olarak radyo-kontrol Türkiye şampiyonaları yapmayı hedefliyoruz. Ayrıca Fethiye’de de Çatalarık bölgesindeki eski Go-kart alanı, özellikle modelciler için, eğitim yapmak için çok elverişli. Oraya destek sağlanıp kulübeler tamamlanırsa model uçak eğitimleri, yer paraşüt eğitimleri, radyo kontrol eğitimleri, o bölgede yapılabilir. Ancak böyle bir alanın bu şekilde tahsis edilmesi lazım. Fethiye’de 50 civarı model uçakla uğraşan kişi var. Bu ciddi bir sayı. Bu kişiler ferdi olarak öğrenci yetiştiriyorlar ancak bunları hiçbir zaman yarışmalara sokmamışlar. Öncelikle bir araya gelip kulüp oluşturulması lazım. Bizim amacımız, modelciliği gençlerimizde geliştirip, milli takımlara yetiştirip modelci yapmak ve yurt dışında dünyayı görmelerini sağlamak. Ayrıca kendilerine hobi yanında bir meslek edinmelerini sağlamak. Muğla’da Muğla Sportif Havacılık Kulübü var. Yaklaşık 10 senelik bir kulüp ama faaliyeti yok. Bunu faal hale geçirelim dedik. Burada amaç, Ula’daki sahanın tahsisini istemek ve Fethiye’de de eski Go-kart alanının tahsisini sağlayabilmek.
Dünya standartlarında bir alan yapıp buradaki havacılığı dünyaya yaymak istiyoruz. Avrupa ve dünya çapında organizasyonlar yapılmasını istiyoruz. Özellikle turizm açısından değerlendirilebilir” dedi. (GÜLYÜZ YURDAGÜL SIRT)
 
 

Bakmadan Geçme