• Haberler
  • Ekonomi
  • Borcu olanları ilgilendiriyor: Bankalardan 'Yapılandırma' paketi

Borcu olanları ilgilendiriyor: Bankalardan 'Yapılandırma' paketi

Merkez Bankası faizleri düşürmeden bankalardan kredi kartları ve ihtiyaç kredileri için 'yapılandırma' paketi geldi. Borçlarını ödemekte zorlananlar için yüzde 3.11 ile 60 ay vadeli yapılandırma seçeneği sunuldu. Uzmanlar bu oranın daha da düşebileceğini belirtirken, gözler ise özel bankalara çevrildi. Peki, 100 bin TL veya 50 bin TL'lik borcunu yapılandıran bir vatandaşın aylık taksidi ve geri toplamda ödeyeceği tutar kaç TL olacak? İşte detaylar...

  • 21
Borcu olanları ilgilendiriyor: Bankalardan 'Yapılandırma' paketi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Borcu olanları yakından ilgilendiren bankaların yapılandırma paketiyle ilgili detaylar ortaya çıktı. Hem birikmiş ihtiyaç kredileri hem de kredi kartı borçları için yapılandırma fırsatı geldi. Tüketiciler için başlatılan yapılandırma kampanyalarında öncülüğü kamu bankaları yaparken, özel bankalarında önümüzdeki günlerde yapılandırma kampanyası yapması gündemde.

Borcu olanları ilgilendiriyor: Bankalardan 'Yapılandırma' paketi

6 Aya Kadar Vade Son Tarih 27 Eylül

Kamu bankalarının açıkladığı uygulamaya göre, kredi kartı ve ihtiyaç kredi borçlarını ödeyemeyenler toplam borcunu 60 aya kadar vadelendirebiliyor. Yapılandırmada son başvuru tarihi ise 27 Eylül 2025. 3 kamu bankasında yapılandırılan tutar ise şimdiden 1,5 milyar TL'yi bulduğu belirtildi.

İşte Yapılandırmanın Faiz Oranı

İhtiyaç kredi ve kredi kartı yapılandırması için faiz oranı yüzde 3,11. İlk bakışta yüksek gibi gözükse de uzmanlara göre bu oran düşebilir. Yani ödenecek borç da azalabilir. ATV Haber'e yaptığı açıklamada söz konusu uygulamanın detaylarını anlatan Sabah Gazetesi Ekonomi Müdürü Dilek Güngör, şunları söyledi; "BBDK'nın yaptığı düzenleme aslında vatandaşları rahatlattığı gibi bankaları da rahatlatan bir düzenleme. Takibe düşmüş tüketici borçlarının toplam tutarı 90 milyar TL'ye yakın. Özel bankalarda henüz uygulama başlamadı ama önümüdeki günlerde onlar da bu 60 ay vadelendirmeyi hayata geçireceklerdir." Vatandaşlar kredi ve kart borçlarını yapılandırdığı taktirde aylık ne kadar taksit ve toplamda ne kadar ödeyeceklerini merak ederken; örnek ödeme planları ise tek tek hesaplandı.

Borcu olanları ilgilendiriyor: Bankalardan 'Yapılandırma' paketi

Borç Geri Ödemesi ve Aylık Taksit

100 bin TL'lik borcun 60 ay ve yüzde 3,11 faiz oranından yapılandırılması halinde aylık taksitler 3 bin 698 TL'ye denk geliyor. Geri ödeme tutarı ise toplamda 221 bin TL oluyor. Aynı şekilde 50 bin TL'lik bir borcun aylık taksidi 2 bin 222 TL olurken, geri ödem ise toplamda 133 bin TL oluyor.

Borcu olanları ilgilendiriyor: Bankalardan 'Yapılandırma' paketi

Kimleri Kapsıyor?

- Kredi kartı borcunun asgari tutarını ödememiş olanlar
- Kredi borcunu en az 30 gün geciktirmiş olanlar
- Hukuki idari takibe düşenler

Kredi kartı eğer yapılandırılırsa yine de kullanıma açık olacak. Ancak borcun yarısı ödeninceye kadar limit artırımı yapılamayacak.

Bakmadan Geçme