• Haberler
  • Güncel
  • Birgül Erken: 'Dünya Şampiyonasına Fethiye'de Hazırlanacağım'

Birgül Erken: 'Dünya Şampiyonasına Fethiye'de Hazırlanacağım'

2024 Serbest Dalış Türkiye Şampiyonası'nın ardından Dünya rekortmeni milli dalgıç Birgül Erken, FRT TV mikrofonlarına hedeflerinden ve Fethiye'nin mesleki olarak kattığı önemden bahsetti. Şampiyona sonrası FRT'ye konuşan Milli Dalgıç Birgül Erken'le Türkiye'de fazla bilinmeyen serbest dalış sporunun inceliklerini, sporcuların yaşadığı sorunları konuştuk. Aynı zamanda edebiyat öğretmeni olan başarılı Milli sporcunun hikayesine ve yaşadığı zorlukları yakından dinledik.

  • 296
Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Birgül Erken: 'Dünya Şampiyonasına Fethiye'de Hazırlanacağım'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Birgül Erken: 'Dünya Şampiyonasına Fethiye'de Hazırlanacağım'

Öncelikle Serbest Dalış Sporuna Değinelim? Serbest Dalış Hakkında Bilgi Verir misiniz?

‘Serbest Dalış Benim Tutkum’

“Serbest dalış benim tutkum. Serbest dalışta hem eğitmen olarak derinleştim hem de dünya çapında en iyisine ulaşmak için çok çaba sarf ettim hatta bazen gidip yerinde öğrendim. Hatta çevirmenlerle öğrendim onlar Rusça anlattı ben Türkçe çeviri aldım. Çocuk eğitmenliği aldım yetişkin eğitmeniydim. Hem bu spor çok güzel hem de stresle başa çıkmanın bir şekli dinginlik çünkü iç alanınıza doğru bir yolculuk serbest dalış ve nefes tutuğunuzda aslında daha iyi nefes kontrolü ve stres kontrolü elde etmiş oluyorsunuz. Ve ben bunu anlatmayı çok seviyorum genç kalıyorsunuz. Damar sağlığına çok iyi gelen bir spor nefes tuttuğunuzda vücut elastikiyetinizi dinç tutan bir spor. Her yaş grubuna hitap eden bir spor.  Scuba dalışta hava kaynağınız var etrafa bakıyorsunuz ancak Serbest dalışta kendi iç alanınıza bakıyorsunuz. yani kendi dinamikleriniz ile kendinizle yüzleşiyorsunuz adeta sizi size anlatıyor yani kendini tanıma ile ilgili bir felsefik  yapısı var.”

 

Sporla Tanışma Sürecinizden bahsede misiniz? Serbest Dalış ile nasıl tanıştınız?

 

“Açıkçası Türkiye de spor biraz böyle tesadüflerle oluyor. Spor alt yapım vardı üstelik ekstrem sporlara da ilgim vardı. Lise yıllarımda voleybolcuydum başarının tadını almıştım genç yaşta öğretmenlerimiz vardı onlarda çok hırslı ve başarılıydılar bize de buna aşıladılar ve çok önemlidir bende öğretmen oldum. Edebiyat öğretmeniyim bu arada sanatta benim bir parçam insani iyileştiren durumlar bunlar sanat ve spor. Gençlik yıllarımda da atıcılık yaptım. Bütün bunların sonunda yüzme boğazı geçme Çanakkaleliyim sürekli bir başarı peşinde bunlar hayatımızın bir parçasıydı.”

Birgül Erken: 'Dünya Şampiyonasına Fethiye'de Hazırlanacağım'

“Fethiye, Kariyerimde Dönüm Noktam”

Kariyerimin başlangıcı ise serbest dalış diye bir spor geldi dediler nasıl yapacağız dedim. Hocam Fethiye’ye gideceğiz dediler işte burada başladı tüm heyecan. Fethiye’de bir yarışma olacak Türkiye’de ilk Türkiye şampiyonası Fethiye de yapılmıştır. İşte böyle girdim aslında içine düştüm. O yarışmada çok büyük bir başarı elde ettim. Artık serbest dalış benim için yaşam biçimi haline geldi.

Kadın olarak Türkiye’de ve Dünya’da sporcu olmak nasıl bir duygu?

“Kadın olmanın zorlukları da var Türkiye de ve Dünyada ama şu da var bir kadın olarak anne olarak ve öğretmen olarak en önemlisi öğrencilerime ve oğluma rol model olmak beni çok mutlu ediyor. Bir kadın olarak bir sporcu olmak desteklenmek adına kadınların her alanda başarılarını desteklemek da çok önemli. Kadın olarak sporcu olmak benim için önemli bir misyon açıkçası. Dünay’nın en iyi 50 sporcusunun arasına girmişim kendimi ispat etmişim.”

“Sponsor bulmak, Şampiyonadan daha zor”

Ece Saray Marina&Resort sahibi Nejat Beyin Selamını getirdik sizlere;
“Beni desteklediği için Nejat beye çok teşekkür ediyorum. Fethiye için bir şeyler yapmak istiyoruz birlikte. Bana bu konuda ilk desteği Nejat Bey verdi kendisine teşekkür ediyorum. Birlikte en güzel şekilde tanıtacağız ülkemizi ben çok umutluyum Fethiye’den .

“Hedefim dünya şampiyonluğu”

İnat çok güçlü bir duygu bende de o inat çocukluğumdan beri var. Bana yapamazsın deyin ve nasıl yaptığımı izleyin. Başarının tadını alan da başarının tadını yaşayan da başarının peşini bırakmıyor. Ülkemi zirveye taşıyacak güçte hissediyorum kendimi hiçbir şey yapılamaz değil. Yeter ki kendinize inanın. Her zaman gözümüz çok yükseklerde. Hedefim dünya şampiyonluğu.

2024 Serbest Dalış Deniz (Açıksu)/Outdoor Büyükler Türkiye Şampiyonası Hakkında Neler Düşünüyorsunuz? Şampiyonayı Değerlendirir misiniz?

Kaş’ta Türkiye şampiyonasını gerçekleştirdik dört gün yarıştık ve 62 sporcu katıldı. Burada milli takım seçmeleri oldu. Milli takım puanı en yüksek sporculardan biriyim ve Yunanistan’a gideceğiz. Yunanistan’da Türk bayrağını dalgalandıracağız orada hedeflerimiz büyük ve burada 3 altın madalya aldım. 3. de Türkiye rekoruydu. Şimdide dünya rekoruna hazırlanıyoruz. 14 yıldır milli sporcuyum. Bu şampiyonada olur bu iş diyorum. İstiklal marşımızı söyleteceğiz bayrağımızı kürsüden dalgalandıracağız.

Türk Sporcu Olmak Nasıl Bir Duygu?

Türkler spor konusunda çok başarılı bence azimli hırslı bunlar kodlarımızda var. Ancak yeterli destek bulamıyoruz gibi geliyor bana bazen ağır aksak ilerliyoruz. Spor kültürü sadece futboldan voleyboldan ibaret değil. Bazı sporcuların destek bulup bazılarının bulamaması üzücü.

Bakmadan Geçme