BEŞKAZA COĞRAFYASININ GÖBEKLİTEPESİ TESCİLLENİYOR

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Yörük Türkmen Araştırmaları Merkezi (YÖRTÜMER), Seydikemer Belediyesi ile Beşkaza Kültür ve Dayanışma Platformu işbirliğinde hazırlanan proje bölgedeki Yörük kültürüne ışık tutacak. Platform Başkanı Devrim Karakuş, 'Türkiye için Göbeklitepe neyse Beşkaza coğrafyamız için elde edeceğimiz sonuç aynıdır. Böylelikle Beşkaza'nınGöbeklitepesi bulunmuş ve vatandaşlarımızın hizmetine alınacaktır' şeklinde ifadeler kullandı. 

  • 1486

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Yörük Türkmen Araştırmaları Merkezi (YÖRTÜMER), Seydikemer Belediyesi ile Beşkaza Kültür ve Dayanışma Platformu işbirliğinde hazırlanan proje; bölgedeki Yörük kültürüne ışık tutacak. Platform Başkanı Devrim Karakuş, “Türkiye için Göbeklitepe neyse Beşkaza coğrafyamız için elde edeceğimiz sonuç aynıdır. Böylelikle Beşkaza’nınGöbeklitepesi bulunmuş ve vatandaşlarımızın hizmetine alınacaktır” şeklinde ifadeler kullandı. 

Seydikemer Belediyesi’nin girişimleri ile Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından tescillenen alanda en kısa sürede çalışmaların başlayacağı bildirildi. Seydikemer yaylalarında bulunan kaya yazılarından yola çıkılan projeye Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) tarafından destek sağlanacağı öğrenildi. Konuyla ilgili olarak Beşkaza Kültür ve Dayanışma Platformu Başkanı Devrim Karakuş ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Yörük Türkmen Araştırma Merkezi görevlileri Seydikemer Belediye Başkanı Yakup Otgöz’ü ziyaret etti. Proje hakkında bilgi aktaranPaltform Başkanı Karakuş, bu çalışma ile Beşkaza’nınGöbeklitepesi’nin bulunacağını dile getirdi. 

Beşkaza Kültür ve Dayanışma Platformu, Muğla Üniversitesi YÖRTÜMER işbirliğinde Seydikemer Belediyesince hazırlanan “Yörük Göç Yolları ve Somut mirasın tescili” projesi GEKA tarafından onaylandı ve Ağustos ayının sonunda tescil çalışmalarına başlanacak...
Geçtiğimiz yıl Vedat Karakaya’nın Eren Fehmi Eroğlu’nu haberdar etmesi ve YÖRTÜMER Müdürü Doç. Dr. Mustafa Gökçe’nin konuya müdahil olmasıyla ortaya çıkan ve 2000 yıllık tarihinin olduğu tahmin edilen Kaya resimleri ile ilgili yapılan çalışmalar da sona gelindi...
Beşkaza yöresinde Türk varlığının bilinenden çok daha eskilere dayandığına ispat olacak bu keşif hazırlanan GEKA projesi ile tescillenecek, göç yollarında bulunan kültür mirasına ait somut varlıklar haritalandırılarak yöre turizmine kazandırılacak. 

Beşkaza Kültür ve Dayanışma Platformu Başkanı Devrim Karakuş yaptığı açıklamada, “Bugün bizim için hem mutlu bir gün hem de yeni bir başlangıç. Bundan bir yıl önce Beşkazamızın en önemli coğrafyası olan Seydikemer’in yaylalarından araştırmacı yazar, Eren hocamıza ulaştı. Yaylalarımızda tarihimizi yeniden yazabilecek kadar eski olan kaya resimlerinin bulunduğu bildirildi. Seydikemer Belediye Başkanlığı üzerinden bu alanın Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bu alanın tescil edilmesi ile ilgili müracaatlarımızı yaptık. Belediyemiz öncülüğünde başlatılan bu çalışma onaylandı. Beşkaza Kültür ve Dayanışma Platformu ile Seydikemer Belediyesi işbirliği yaptık. Belediyemiz, üniversitemiz ve platformumuz bir GEKA projesi hazırlamıştık” dedi. 

Bu projenin tarihe ışık tutacağının altını çizen Karakuş, “Bu proje ile bahsi geçen alanda keşfi yapılan kaya resimlerinden başlanarak, Seydikemer’in Fethiye’ye kadar olan uzantısındaki Yörük kültürüne ait somut eserler tescil edilecek. Kültürümüzün tescilinde daha önce soyut varlıklarla çalışılıyordu. İlk defa Yörük kültürüne ait bir harita oluşturacağız. Türkiye için Göbeklitepe neyse Beşkaza coğrafyamız için elde edeceğimiz sonuç aynıdır. Böylelikle Beşkaza’nınGöbeklitepesi bulunmuş ve vatandaşlarımızın hizmetine alınacaktır. Bu nedenle gururluyuz” ifadelerini kullandı. 

Seydikemer Belediye Başkanı Yakup Otgöz açıklamasında, “Yoğun çabalarımız sonucu bölgede çalışmalara başlayacağız. İnşallah bölgemiz için hayırlısı olur. Fethiye ve Seydikemer et ve tırnak gibidir, ayrılamaz. Kaş da aynı şekilde. Atalarımızın göç yollarını araştıran bir çalışma olacak. Amacımız gelenek ve göreneklerimizi gelecek nesillere aktarmak. Seydikemer, Fethiye, Kaş ve bölgemiz için güzel bir proje olacak. En kısa sürede çalışmalara başlayacağız. İnşallah çözüm odaklı olacak. Platform yöneticilerine ve üniversite hocalarımıza çok teşekkür ediyoruz” diye konuştu. 


 

BEŞKAZA COĞRAFYASININ GÖBEKLİTEPESİ TESCİLLENİYOR

Bakmadan Geçme