Belediyeden vatandaşlara büyük kolaylık
Milas Belediyesi, 1 Mayıs'ta uygulamaya geçecek teknik donanım ve dijital sistemlerin güçlendirilmesi ve geliştirilmesi anlamında örnek ve önemli bir adım olan Universe Online Başvuru ve Süreç Yönetim Sistemi ile ilgili basın mensuplarına yönelik lansman toplantısı düzenledi.
Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya Başkan Yardımcı Harun Reşit Çavuşoğlu, İmar ve Şehircilik Müdürü Tolga Ay, Özel Kalem Müdürü H. Arda Varol ve basın mensupları katıldı.
Konu ile ilgili basına bilgilendirme yapan Başkan Tokat, “Başkan Yardımcımız, teknik birimlerimiz, İmar ve Şehircilik Müdürlüğümüz farklı alanlardaki hizmetlerimizi çağın gereklerine uygun hale getirebilmek için değişik çalışma ve projeler ürettiler. En kapsamlı, en sonuç alıcı ve en verimli projelerden bir tanesinin tanıtımını yapmak için sizlerle bir araya gelmiş bulunmaktayız. 1 Mayıs’ta resmi olarak başvurularımız online üzerinden alınmaya başlanacak. Bu aslında bir coğrafi bilgi sistemidir. Belediyemizin tüm birimlerini kapsayacak geniş kapsamlı bir hizmet olmakla birlikte şu anda pilot olarak sadece İmar ve Şehircilik Müdürlüğümüzde uygulamaya başlıyoruz.” dedi.
Başkan Tokat açıklamasını şu ifadelerle sürdürdü:
“Yenilikçi Belediyecilik anlayışımızın önemli bir örneğini de online başvuru alanında göstermekteyiz. Belediyemize kazandırdığımız Universe Online Başvuru ve Süreç Yönetimi Sistemi ile vatandaşlarımıza zaman ve mekândan bağımsız bir şekilde 7/24 hizmet vermeye başlıyoruz. Yeni dönemde, vatandaşlarımız başvurularını Belediyeye gelmeden bulundukları yerden online olarak yapabileceklerdir. Bu durum, vatandaşlarımıza ciddi zaman tasarrufu sağladığı gibi Belediye personelimizin de iş yükünü azaltarak daha verimli hizmet vermelerini sağlayacaktır.
Yapılan başvurular, belediye içerisinde de aynı sistem üzerinden yürütüleceğinden, vatandaşlarımız başvurularının hangi aşamada, hangi personelde olduğunu ve ne zaman sonuçlanabileceğini görebilecekler, çeşitli bildirimlerle anlık olarak takip edebileceklerdir.
İlk etapta İmar ve Şehircilik Müdürlüğümüzün bazı başvurularını Universe sistemine dahil ediyoruz. Ancak yakın zamanda Belediyemize fiziksel olarak yapılan tüm başvuruları bu sistem üzerinden almayı planlıyoruz.
Ruhsat başvurularında, tüm belge ve projeler dijital olarak teslim edileceğinden, vatandaşlarımızın bir ruhsat için ödemek zorunda kaldıkları yüksek baskı maliyetlerinden de kurtulmalarını sağlıyoruz. Bu sayede sadece Milas Belediyesi olarak her yıl onlarca ağacımızı da kurtarmış oluyoruz.
Müelliflerimizin baskı maliyetlerini azaltıp kâğıt israfını önlediğimiz için çevreye katkı sağlarken, aynı zamanda online başvuru için müelliflerimizden alacağımız cüzi ücret sayesinde Belediyemize de ek gelir sağlamış olacağız.
Elektronik imza ve mobil imza kullanımına da imkân veren sistem sayesinde vatandaşımıza verdiğimiz hizmet kalitesinin ve hızının büyük oranda artacağını düşünüyoruz.
Teknoloji odaklı, şeffaf ve yenilikçi belediyecilik
Geçmiş olduğumuz uygulamayla birlikte, Belediyelerin en önemli problemlerinden biri olan dijital arşiv sorununu da ortadan kaldırmış oluyoruz. Başvuru kapsamında alınan tüm belgeler ve tarafımızca üretilecek evraklar e-imzalı olarak sistematik bir şekilde arşivlenmektedir. Aynı zamanda, Belediyemiz için sağladığımız bu avantajı vatandaşlarımızla da paylaşıyor ve kendi başvurularına ilişkin olan dijital arşivlerini Belediye sunucularımız üzerinden kullanımlarına açıyoruz. Bundan böyle başvuru sahiplerinin de kendi arşivlerini oluşturmak için ek maliyetlere katlanmalarına gerek kalmayacaktır.
Türkiye'de çok az sayıda Belediye tarafından sadece belirli alanlarda kısmi olarak verilebilen online başvuru hizmetini bir adım daha öteye götürüp her alanda vermeye başlayarak ülkemizde bir ilki gerçekleştiriyoruz. Bu durum, vatandaşımıza verdiğimiz değerin yanında, teknoloji odaklı, şeffaf ve yenilikçi Belediyecilik anlayışımızın da en önemli göstergesidir.”
Yıllık ortalama olarak 3 milyon 750 bin TL tasarruf
Başkan Tokat’ın ardından belediyelerin yıllık kâğıt tüketimleri hakkında bilgilendirme yapan Başkan Yardımcısı Harun Reşit Çavuşoğlu, “Ülkemizde yapılan özel bir araştırmaya göre ortalama büyüklükteki bir il belediyesindeki kâğıt israfı ile ilgili istatistiklere göre; A4 kağıt tüketimi ortalama 1,5 milyon adet, üretilen belge sayısı yaklaşık 1 milyon, klasör ve dosya tüketimi ortalama 5 bin adet, kartuş tüketimi ise ortalama 650 adettir. Harcanan zaman, kırtasiye, ulaşım ve personel giderleri dikkate alındığında yıllık ortalama olarak 3 milyon 750 bin TL tasarruf edilmesi öngörülmektedir.
Ağaçlar yeşermeye devam edecek
Uygulamaya dahil belediyeler sayesinde yaklaşık 4 milyon 676 bin adet A4 çıktı alınmasına gerek kalmayacak ve ortalama 234 ağacımız yeşermeye devam edecek. Proje onay süreçlerinde ortalama 195 bin metre proje çıktısı alınmasına gerek kalmayacak. Çıktı maliyetlerinde ortalama 3 milyon TL tasarruf sağlanacak.” dedi.