Başkanlar Zamma Karşı Bir Oldular
Fethiye ile Dalaman'ı bir birine bağlayan ve halk dilinde 'Deli Dumrul Tüneli' olarak adlandırılan Göcek Tüneline geçtiğimiz günlerde yapılan yüzde 30'luk zamma turizmciler ve oda başkanları tepki gösterdi. Seslerini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a duyurmak amacıyla basın açıklaması yapan turizmci ve Oda Başkanları, 'Tünele yapılan son zamlar ivedilikle makul seviyelere çekilmelidir' ifadelerini kullandılar.
Fethiye ile Dalaman ilçelerini birbirine bağlayan ve Yap-İşlet-Devret modeli ile 2006 yılında hizmete açılan Göcek Tüneli geçiş ücretlerine geçtiğimiz günlerde zam gelmişti. Geçiş ücretleri birinci sınıf araçlar (otomobil) için 7 liradan 9 lira, ikinci sınıf araç (kamyon) 10 liradan 15 liraya, üçüncü sınıf araç (dingilli kamyon ve dingilli otobüs) 14 liradan 20 TL’ye, dördüncü sınıf araç grubu (TIR) 22 liradan 30 liraya, motosiklette 2 buçuk liradan 3 liraya yükselmişti.
Fethiye’de Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) şubesinde; Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Çıralı, Fethiye Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Mehmet Soydemir, FETOB Başkanı Bülent Uysal, Fethiye Şoförler Ve Otomobilciler Odası Başkanı Şaban Taşar ve TÜRSAB Batı Akdeniz Yöre Temsil Kurulu Başkanı Özgen Uysal, Göcek Tüneline yapılan yüzde 30’luk zamma tepki gösterip taleplerini dile getirdiler. TÜRSAB Batı Akdeniz Yöre Temsil Kurulu Başkanı Özgen Uysal’ın okuduğu ortak basın açıklamasında, tünele yapılan zammın turizme vurulan bir darbe olduğuna dikkat çekildi.
TÜRSAB Batı Akdeniz Yöre Temsil Kurulu Başkanı Özgen Uysal açıklamasında şunları söyledi: “Sizlerin de bildiği gibi Göcek Tüneli’nin yapılması ilk olarak 1989 yılında gündeme gelmiş, 2003 yılında ihalesi yapılmış, 2004 yılında ise inşasına başlanmıştır. Toplamda 960 metre uzunluktaki bu tünel nihayet 2006 yılında açılmış ve 25 yıl süre ile özel bir şirket tarafından yap-işlet-devret modeli ile işletilmeye başlanmıştır.
Ülkemizde toplam 172 adet tünel bulunmakta olup, bunların 171 tanesi ücretsizdir. Yani ülkemizin tek ücretli tüneli Göcek Tünelidir ve bu tünelin geçiş ücretlerine de geçtiğimiz günlerde %30 ile %50 aralığında değişen oranlarda zam yapılmıştır. Yapılan son zamlardan sonra binek araçlar 18 TL, minibüsler ise 30 TL çift yön geçiş ücreti verilerek geçiş yapmak zorunda bırakılmıştır. Bu ücretler, enflasyonun çok çok üzerindedir. Kaldı ki bir kısım araca %30, bir kısım araca ise %50 zam yapmak doğru değildir. Asgari ücrete bile %15 – yeniden değerlenme oranına %22,58 zam olduğu bir ortamda özel bir şirketin %50 zam yapması kabul edilememekte bölgemizde haklı tepkilere neden olmaktadır. Son zamlarla her gün aracı ile Dalaman’dan Fethiye’ye gelip giden bir vatandaş, ayda toplam540 lira tünel ücreti ödemek zorundadır. Ticari araçları varın siz düşünün.”
“SÜRÜCÜLER TEHLİKELİ BİR YOLLA KARŞI KARŞIYA BIRAKILMAKTADIR”
Göcek Tünelini kullanmak istemeyenlerin ‘eski yola’ yöneldiğini ancak bu yolunda sürücüler açısından tehlikeli olduğunu vurgulan Özgen, “Geçiş ücretini yüksek bularak tüneli kullanmak istemeyenler için alternatif yol olan eski yol için var olan yönlendirme tabelaları yetersiz olduğu gibi bölgeyi bilmeyenlerin direkt ücretli yola girmesine neden olmaktadır. Diğer taraftan “eski yol” olarak adlandırılan dağ yolunu kullanan sürücüler de tehlikeli bir yolla karşı karşıya bırakılmaktadır. Bölünmüş yol olmayan, dar ve virajlı bu yol, aydınlatma eksikliği, uçurumlar ve düşük banketlere rağmen koruma bariyerleri bulunmadığı için çok tehlikelidir. Yol çizgileri ve trafik işaretleri yetersiz olan bakımsız yolda; yağmurlu ve rüzgârlı havalarda yola düşen kaya parçaları da tehlikeyi arttırmaktadır. Burada yetkililere önemli bir hususu daha hatırlatmak isterim. Tarihi, doğası, kültürel yapısıyla eşsiz bir coğrafyaya sahip ülkemiz dünyada en çok turist alan 6. ülke konumundadır. 2019 yılında 45 milyona yakın yabancı turist ülkemizi ziyaret etmiştir. Malumunuz olduğu gibi ülkemize gelen turistlerin büyük bölümü bölgemizde ağırlanmaktadır. Bu noktada yapılan bu yüksek oranlı zamlar özellikle Dalaman Havalimanı aracılığıyla gelen misafirlerimizin bölgemize transferlerini gerçekleştiren seyahat acentaları başta olmak üzere turizmden gelir elde eden tüm sektörleri olumsuz etkilemektedir.
Yapılan zamları turiste yansıtmamak için sektör aktörleri çaba sarf etse de her geçen gün maliyetleri her anlamda artan işletmecilerin buna ne kadar süre dayanabileceğini kamuoyunun takdirlerine sunuyoruz. Her yıl ülkemize daha fazla turist getirmek için canla başla çalışan sektör temsilcileri,Türkiye’nin tek ücretli tünelinin ücret düzenlemelerinin yeniden gözden geçirilmesini talep etmektedir” diye konuştu.
Fethiye Ticaret Ve Sanayi Odası, Fethiye Esnaf Ve Sanatkarlar Odası, FETOB, Fethiye Şoförler Ve Otomobilciler Odası ve TÜRSAB olarak taleplerini sıralayan Uysal, “Turizmin gelişimi için fedakarlıkla çalışan üyelerimizi temsilen, Fethiye Ticaret Ve Sanayi Odası, Fethiye Esnaf Ve Sanatkarlar Odası, FETOB, Fethiye Şoförler Odası ve TÜRSAB olarak taleplerimizi özetleyecek olursak; Buradan sayın cumhurbaşkanımızın sesimize kulak vermesini istiyor, bu önemli hususta bizlere yol göstermesini rica ediyoruz:
- Tünele yapılan son zamlar ivedilikle makul seviyelere çekilmelidir.
- Bir sonraki aşamada ise ülkemizdeki diğer otobanlar hariç tünellerde olduğu gibi ulaşımın tamamen ücretsiz sağlanmalı,
- Ücretli geçişe alternatif olan dağ yolunu seçmek isteyenler için yol ayrımının yönlendirme tabelaları daha görünür olmalı ve sürücünün dikkatini çekecek şekilde düzenlenmelidir.
- Ücretli geçişi kullanmak istemeyenler için dağ yolu diğere ana yollarımız gibi bakımlı, modern ve güvenilir bir hale getirilmelidir.
- Ulaştırma bakanlığı eski yolun daha modern ve güvenli hale getirmesini istiyoruz.” Dedi.