• Haberler
  • Güncel
  • Başkan Özdemir'den Beyaz Baston Günü'nde Eşitlik Vurgusu

Başkan Özdemir'den Beyaz Baston Günü'nde Eşitlik Vurgusu

Türkiye Görme Engelliler Muğla Şube Başkanı Mehmet Özdemir, 15 Ekim Dünya Beyaz Baston Günü'nde, engelli bireylerin eşit haklara sahip olması gerektiğini vurguladı ve ayrımcılığa karşı durulması gerektiğini belirtti.

  • 41

Türkiye Görme Engelliler Muğla Şube Başkanı Mehmet Özdemir, 15 Ekim Dünya Beyaz Baston Körler Bağımsızlık ve Güvenlik Günü nedeniyle kamuoyuna önemli bir basın açıklaması yaptı. Özdemir, görme yetisini kaybeden bireylerin yaşamlarını daha iyi anlayabilmemiz ve empati kurabilmemiz için bugünün sembolik anlamının büyük olduğuna dikkat çekti. "Beyaz baston kullanması ile sembolleşen bugün, yaşamı algıladığımız en önemli unsurlardan birini temsil ediyor," diyen Özdemir, engelli bireylerin toplumda karşılaştığı zorluklara vurgu yaptı.

Özdemir, Türkiye'deki engelli bireylerin sayısının istatistiklere göre 10 milyon civarında olduğunu, aileleriyle birlikte bu sayının 35 milyonu aştığını belirtti. "Engelli olmayı ya da engelli doğmayı kendimiz seçmedik. Bu durumu, ülkemizin olumsuz yaşam koşulları ve yerel yönetimlerin ağır ihmali ‘armağan’ etti bize," diyen Özdemir, engellilerin karşılaştığı sorunların kökenine ışık tuttu.

Anayasanın 2. maddesinde yer alan "sosyal devlet" tanımını hatırlatan Özdemir, sosyal devletin temel gereksinimlerin karşılanması gerektiğini vurguladı. Ancak, yerel yönetimlerin bu anayasal yükümlülüklerini yeterince yerine getirmediğinin altını çizen Özdemir, kentlerin, açık alanların ve toplu taşıma araçlarının engellilerin ihtiyaçları göz önünde bulundurulmadan planlandığını söyledi. Bu durumun, engellilerin haklara, hizmetlere, mekânlara ve bilgiye erişiminde büyük engeller oluşturduğuna dikkat çekti.

Ayrıca, toplumda engellilere yönelik ayrımcı tutum ve davranışların yaygın olduğunu ifade eden Özdemir, sosyal hizmet sisteminin engellilerin “zavallı kişiler” olarak görülmesine yol açtığını belirtti. Bu durumun, engellilerin kendilerini öyle görmelerine neden olduğunu ve mücadele azimlerinin zayıflamasına sebep olduğunu dile getirdi. İşçi ya da kamu personeli olarak istihdam edilen engellilerin büyük çoğunluğunun işverenlerin önyargıları nedeniyle üretim süreçlerinin dışında tutulduğunu ifade eden Özdemir, bu durumun engellilerin manevi olarak çökmelerine ve öz güvenlerini kaybetmelerine yol açtığını belirtti.

Özdemir, engelli bireylerin karşılaştıkları olumsuzluklara "DUR!" diyerek yetkilileri göreve çağırdı. "İktidarı ve muhalefetiyle tüm siyasi partilere sesleniyoruz!" diyen Özdemir, engellilerin başı dik yurttaşlar olarak yaşamak istediklerini, eşit haklara ve fırsatlara sahip olmak için mücadele ettiklerini vurguladı.

Ayrıca, Özdemir, engellilerin talep ettiği pek çok konuya dikkat çekti: "Sosyal hizmet sistemimiz, himaye, himmet ve sadakaya dayalı olmamalıdır. Bizler, bağımsız bireyler olarak yaşamlarımızı sürdürmek istiyoruz."
"Sakatlık kaynaklarının kurutulmasını, ilaç, beyaz baston ve yardımcı araç-gereçlerin devlet tarafından karşılanmasını istiyoruz."
"Üretim süreçlerinde etkin olarak yer almak ve haklara, hizmetlere ve bilgiye erişimin önündeki engellerin kaldırılmasını talep ediyoruz."
"Tüm yurttaşlara, ücretsiz bakım hizmeti sunulabilmesi için bakım sigortasının kurulmasını istiyoruz."
"Nesnel, adil ve etkili bir sosyal yardım sisteminin kurulmasını talep ediyoruz."
"Engelli aylığı ve evde bakım ödeneği gibi sosyal haklarla ilgili kriterlerde engellinin bir birey olarak görülmesini istiyoruz."

"Beyaz Baston Yasası adı altında bağımsız bir yasaların çıkarılmasını istiyoruz."
Özdemir, tüm toplumun sorunlarının engellilerin sorunlarıyla bağlantılı olduğunu vurgulayarak, "Çünkü kadınıyla erkeğiyle, engelli olanı ve olmayanıyla, çocuğu, genci ve yaşlısıyla, etnik ve inançsal çeşitliliği ile Türk Toplumu olarak kaderimiz ve geleceğimiz ortaktır," dedi.

Bu vesileyle, 15 Ekim Dünya Beyaz Baston Görme Engelliler Günü’nü kutladığını ve görme engelli kardeşlerini kucakladığını belirtti. Engellilerin haklarının korunması ve iyileştirilmesi için toplumun ve hükümetin desteğine ihtiyaç olduğunu ifade eden Özdemir, "Sorunlarımıza ve istemlerimize sahip çıkın," çağrısında bulundu. 

Bakmadan Geçme