Başkan Karaca'dan Kabotaj Bayramı Mesajı

Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı münasebetiyle bir mesaj yayımladı.

  • 216

Türkiye’nin ve özellikle Muğla’nın deniz ve denizcilik bakımından önemli bir potansiyele sahip olduğunu vurgulayan Alim Karaca mesajında şu ifadelere yer verdi: “Günümüzden 98 yıl önce, 1 Temmuz 1926'da parlamentoda kabul edilerek yürürlüğe giren Kabotaj Yasası’nın yıl dönümünü, her yıl ‘Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’ olarak kutluyoruz.

Etrafı Akdeniz, Ege ve Karadeniz ile çevrili olan, Asya ve Avrupa’yı birbirine bağlayan, stratejik bir öneme sahip ülkemizin denizlerindeki egemenlik ve bağımsızlık; 1 Temmuz 1926’da Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK tarafından çıkarılan Kabotaj Kanunu ile kazanılmıştır. Kabotaj Kanunu ile limanlarımızdaki her türlü yük ve yolcu taşıma hakkı Türk bayraklı gemilere ve Türkiye Cumhuriyeti yurttaşlarına verilerek, denizlerimiz yabancı devletlerin kontrolünden ve tekelinden kurtarılmıştır. 

Muğla’mız toplamda 1480 kilometre, Fethiye’miz ise 168 kilometre kıyı uzunluğu ile Türkiye’nin en önemli kıyı şeridine sahip bölgesi olmanın yanında, yat limanları ve kıyı tesisleri ile ülkemizin en önemli deniz turizmi merkezlerinin başında gelmektedir.

Bizlere ekonomik olarak ciddi gelir sağlayan, eşsiz güzellikleri ile ne kadar şanslı olduğumuzu hissettiren kara sularımızın ve sahillerimizin değerini bilmeli, ülke olarak bu değerlerimizi sonuna kadar korumalıyız. Kabotaj Kanunu ile yurttaşlarının haklarını, özgürlüklerini denizlerde de koruyan, Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’ün; “En güzel coğrafi vaziyette ve üç tarafı denizle çevrili olan Türkiye; endüstrisi, ticareti ve sporuyla, en ileri denizci millet yetiştirmek kabiliyetindedir. Bu kabiliyetten yararlanmayı bilmeliyiz. Denizciliği, Türk’ün büyük ülküsü olarak düşünmeli ve onu kısa zamanda başarmalıyız.” sözüyle hareket ederek, denizciliğimizi daha da geliştirmeliyiz. 

Bizler de, Fethiye Belediyesi olarak, ATATÜRK'ün gösterdiği hedef ışığında kentimizde yaşayanlara denizi sevdirmeye, denizin güzelliğini ve zenginliğini anlatmaya, halkımızı temiz denizlerle buluşturmaya devam edeceğiz.

Bu duygu ve düşüncelerle tüm denizcilerimizin, deniz sevdalılarının 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nı kutluyorum. Tarihimizin tüm büyük denizcilerini, deniz savaşlarında, deniz kazalarında hayatını kaybeden bütün şehitlerimizi, bu meslekte emeği olan ve ebediyete intikal eden tüm denizcilerimizi rahmet ve minnetle anıyorum.”

Geleneksel Yağlı Direk Yarışması Yapılacak
Diğer taraftan, 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı her yıl olduğu gibi Fethiye’de bu yıl da coşkuyla kutlanacak. Başkan Karaca tüm Fethiye halkını düzenlenen etkinliklere davet ederek, “1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nda sabah saat: 09.00’da çelenk sunumumuz olacak. Saat: 10.30’da ise Ulu Önderimiz Atatürk ve tüm deniz şehitlerimiz için denize çelenk bırakacağız. Saat 17.30’da kordondaki yürüyüşün ardından, Fethiye İskelesi’nde su sporları etkinliğimiz gerçekleşecek. Sergi, su sporları ve tekne korteji ile unutulmaz bir görsel şölen vatandaşlarımızla buluşacak. Geleneksel olan ve Fethiye ile özdeşleşen en önemli etkinliklerden Yağlı Direk Yarışması yapılacak. Tüm vatandaşlarımızı  1 Temmuz Pazartesi günü gerçekleştirilecek etkinliklere, özellikle de saat 17.30’daki yağlı direk yarışmasına davet ediyorum” diye konuştu.

Bakmadan Geçme