- Haberler
- Güncel
- Başkan Çıralı, 'Sizin Oraların Nesi Meşhur?' programında coğrafi işaretli ürünlerimizi tanıttı
Başkan Çıralı, 'Sizin Oraların Nesi Meşhur?' programında coğrafi işaretli ürünlerimizi tanıttı
Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, Muğla'nın coğrafi işaretli ürünlerinin ve markalaşma çalışmalarının ele alındığı 'Sizin Oraların Nesi Meşhur?' programının canlı yayın konuğu oldu. Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, GEKA Genel Sekreteri Özgür Akdoğan, Muğla Odaları ve Borsa başkanları ile Fethiyeli Sanatçı Soner Olgun, Milli Futbolcu Taylan Antalyalı ve Oyuncu Yiğit Dören'in de konuk olduğu programda Başkan Çıralı, 'Büyük yatırımların yanı sıra üretim, markalaşma ve pazarlama projelerimizle, bölgemizin kendine özgü ürünlerine değer katmak için çalışıyoruz.' dedi.
Antalya Ticaret Borsası (ATB) ile Antalya Tarım ve Orman Müdürlüğü işbirliğinde düzenlenen 'Sizin Oraların Nesi Meşhur?' programında bu hafta Muğla konuşuldu. Moderatörlüğünü Gürsel Cingöz'ün yaptığı programa, Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, GEKA Genel Sekreteri Özgür Akdoğan ve FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı’nın yanı sıra Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Ercan, Marmaris Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mutlu Ayhan, Milas Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer ve Muğla Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Hurşit Öztürk katıldı. Programa ayrıca Fethiyeli Sanatçı Soner Olgun, Milli Futbolcu Taylan Antalyalı ve Oyuncu Yiğit Dören de canlı yayın konuğu oldu. Youtube, Facebook ve Twitter’dan canlı yayınlanan programda Muğla’nın yöresel ve coğrafi işaretli ürünleri konuşuldu. Sırayla söz alan katılımcılar coğrafi işaret tescil belgesi almaya hak kazanan Muğla’ya özgü yöresel ürünler hakkında detaylı bilgiler verdi. Soner Olgun, Taylan Antalyalı ve Yiğit Dören’in canlı yayına bağlandığı dakikalar ise eğlenceli anlara sahne oldu.
“Muğla’ adlı üst marka oluşturmamız gerekiyor”
Fethiye’deki çalışmaları nedeniyle programa FTSO Meğri Salonu’ndan katılan Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, Muğla’nın özenle yaratılmış bir coğrafya olduğunu belirterek, üretim ve pazarlamada ‘Muğla’ adlı bir üst marka oluşturmak zorunda olduklarını kaydetti. Dünyanın kuraklıkla mücadele ettiği günümüzde verimli toprakları korumanın büyük önem kazandığını anlatan Müdür Saylak, çiftçilere de uyarılarda bulundu. Çevrenin korunması, Muğla topraklarının verimli kalması için çiftçilere büyük görev düştüğünü vurgulayan Saylak, “Gübre ve ilaç atıklarımız toprağa, derelere, denizlerimize atılırsa ne turizmin anlamı kalır, ne de gelecek kuşaklara bırakabileceğimiz verimli toprağımız, su kaynağımız kalır. Bu coğrafyaya ne ekseniz yetişiyor. Öyleyse önümüzde hiçbir engel yok. Pandemi süreci bize gösterdi ki ürettiğiniz kadar varsınız. Ambarınızda ne varsa o kadar güçlü, muktedirsiniz. Müdürlüğümüz üretim yapmaya çalışan çiftçimizin, katma değer yaratmayı hedefleyen üreticimizin daima yanındadır. Üreterek güçlenen bir Muğla için gece gündüz çalışıyoruz. Çalışmaya da devam edeceğiz.” dedi.
Başkan Çıralı, “Çoğrafi işaret yarışına Fethiye olarak geç girdik ancak büyük mesafe kat ettik.”
Fethiye ve Seydikemer’in turizm kenti olduğu kadar bir tarım kenti olduğunu da anlatan FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı ise Oda olarak tarımsal ürünlere sahip çıkarak tanıtmak ve marka değeri yaratarak ekonomiye kazandırmak hedefi ile çalışmalar yürüttüklerini söyledi. Babadağ Teleferik Projesi’ni hayata geçirdiklerini, Seydikemer Tarıma Dayalı İhtisas (Süt Sığırcılığı) Organize Sanayi Bölgesi (TDİOSB) ve Fethiye Su Altı Tarih Parkı gibi büyük projeleri hayata geçirmek için çalıştıklarını anlatan Başkan Çıralı, yöresel ürünlerin tanıtım, markalaşma ve pazarlama çalışmalarını ise hiç ara vermeden sürdürdüklerini belirtti. Fethiye olarak coğrafi işaret yarışına geç girdiklerini ancak kısa zamanda büyük mesafe kat ettiklerini vurgulayan Başkan Çıralı, “FTSO olarak, kendine has renk ve motif özelliğine sahip bölgenin kültürel mirası Seydiler Kilimi ile ilk coğrafi işareti bölgemize kazandırdık, Odamızın, ‘Seydiler Kilimi’nin coğrafi işaretinin alınması için başlattığı çalışmalar, Türk Patent ve Marka Kurumu’nun 3 Şubat 2020 tarihindeki Coğrafi İşaret Tescili ile başarıyla tamamlandı. Böylece FTSO olarak bir ilke imza attık ve Seydiler Kilimi, Fethiye-Seydikemer bölgesinde coğrafi işaret alan ilk ürün oldu.” dedi.
“Coğrafi işaretli ürün sayımız 5’e çıktı.”
Seydiler Kilimi’nin ardından Fethiye Belediyesi’nin girişimleriyle Kaya Halısı ve Üzümlü Dastarı’nın da coğrafi işaret aldığını aktaran Başkan Çıralı, “Odamızın başvurularıyla Fethiye Tahini ve son olarak Kaya İnciri’nin tescillenmesiyle coğrafi işaretli ürün sayımız 5’e çıktı. Bölgemizde yetişen yerli susamdan üretilen çifte kavrulmuş ‘Fethiye Tahini’ aynı zamanda Türkiye’nin ilk coğrafi işaretli tahini oldu. Diğer taraftan Fethiye Tahini, Fethiye’nin ilk coğrafi işaretli tarımsal ürünü oldu. Yerel susamdan Fethiye tahini üreten firmalarımız artık Coğrafi İşaret amblemi ve hologramını kullanarak çifte kavrulmuş özelliği ve yüksek yağ oranı ile öne çıkan Coğrafi İşaretli Fethiye Tahini’ni satışa sunuluyor. Böylece hem üreticilerimizin, hem tüketicilerin hem de coğrafi işaretli ürünümüzün korunması sağlanıyor. Böylece coğrafi işaretli Fethiye Tahinimiz ve bölgemizde yetişen susamımız değer kazanacak. Oda olarak Fethiye Tahini’nin lezzetini ve ününün sınırlarımızın ötesine taşımak istiyoruz. Kaya İncirimiz askıda. Bundan sonraki aşamada coğrafi işaret tescilli ürünlerimizin, üretim standardının korunması ve üretiminin artırılması konusunda farkındalık yaratılması en önemli hedefimiz.” diye konuştu.
Fethiye’nin coğrafi işaret alarak markalaştırılacak daha birçok ürünü olduğunu söyleyen Başkan Çıralı konuşmasını şu ifadelerle sürdürdü; “Eğitim, üretim, tanıtım, markalaşma ve satış, pazarlamayı içeren projelerimizi, bölgemizdeki diğer kurum ve kuruluşların da desteğiyle gerçekleştirmek için çaba sarf ediyoruz. Coğrafi işaret alan ürünlerimizin standartlarının ve kalitesinin korunarak üretimlerinin devam etmesini sağlamak, marka değerlerini yükseltmek, ekonomik hacimlerinin artması vesile ile kırsal kalkınmaya ve kültürel turizme katkı sağlamak Odamızın öncelikli hedefleri arasında yer alıyor. Birlikte üretelim, birlikte kazanalım diyoruz. Üyelerimizin ve halkımızın da desteğiyle bu yolda atılması gerekenleri tüm adımları atmaya devam edeceğiz.”