• Haberler
  • Güncel
  • Başkan Çıralı, Sahil Güvenlik Binbaşı Kıreker İle Fethiye Su Altı Tarih Parkı Projesini Görüştü

Başkan Çıralı, Sahil Güvenlik Binbaşı Kıreker İle Fethiye Su Altı Tarih Parkı Projesini Görüştü

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, Göcek Mahallesi'ndeki Fethiye Sahil Güvenlik Karakol Komutanlığı'nı ziyaret ederek Sahil Güvenlik Binbaşı Erdal Kıreker ile görüştü. Fethiye Su Altı Tarih Parkı' projesine ilişkin görüş alışverişinde bulunulan ziyarette Başkan Çıralı, dalış camiasının önerileri doğrultusunda uygun bulunan koordinatları sahil güvenlik ekipleriyle paylaştıklarını kaydetti. Kendisine ulaştırılan raporu dikkatle incelediğini belirten Binbaşı Kıreker'e teşekkür eden Başkan Çıralı, izin süreçlerinin tamamlanmasının ardından projede imalat ve batırma sürecine geçileceğini söyledi.

  • 707
Başkan Çıralı, Sahil Güvenlik Binbaşı Kıreker İle Fethiye Su Altı Tarih Parkı Projesini Görüştü
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Ziyaret sırasında Başkan Çıralı’ya FTSO Yönetim Kurulu Üyesi Ramazan Dim, FTSO Genel Sekreteri Ezgi Kullukçu ve FTSO ARGE ve Proje Birimi’nden İrem Karacan da eşlik etti. Görüşmenin ana gündemini, Güney Ege Kalkınma Ajansı’ndan (GEKA) 1 Milyon TL hibe destek alınarak geçen 13 Nisan’da uygulama aşamasına geçilen Fethiye Su Altı Tarih Parkı Projesi oluşturdu.
Projenin FTSO ve ortakları Fethiye Belediyesi ile İMEAK Deniz Ticaret Odası Fethiye Şubesi’nin de katkılarıyla yaklaşık 3 Milyon TL’ye mal olacağını belirten Başkan Çıralı, izin alma, eserleri su altına indirme, güvenli dalış ve eserlerin korunması süreçlerinde, Fethiye Sahil Güvenlik Karakol Komutanlığı ekipleriyle yakın çalışma içinde olmayı umduklarını söyledi. 
Projede gelinen son aşamaya ilişkin bilgiler veren Başkan Çıralı, “Yapay resif projesinde kullanılacak doğa dostu malzemeler, obje ve eserlerin boyutu ile projenin uygulama alanları konusunda Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nden akademisyenler ile çalışıyoruz. En son, geçen 11 Haziran’da projeye katkı sunan ve etkilenen tüm paydaşlarla yaptığımız toplantıda potansiyel yapay resif alanlarına ilişkin görüşler aldık. Hemen ardından, akademisyenler tarafından bölgede deniz dibi tarama çalışmaları başlatıldı. Toplantıda özellikle dalış okulları temsilcilerinin önerdiği Azizağa, Sarıyarlar, Dalyan, Tavşan Adası bölgelerinde su altı çalışmaları yürütülerek; derinlik, habitat yapısı, sualtı biyoçeşitliliği, yapay resif yerleştirmeye uygunluğa ilişkin zemin kontrolü, dalış turizmine uygunluk ile bölgedeki deniz trafiği parametrelerine yönelik veriler toplandı. Toplanan bu veriler ışığında uygun bulunarak değerlendirmeye alınan koordinatlar, hazırlanan taslak raporda belirtildi.” dedi.
Bu koordinatları, askeri deniz güvenliği ve diğer parametreler açısından Fethiye Sahil Güvenlik Karakol Komutanlığı’nın değerlendirmesi gerekir düşüncesiyle bu ziyareti gerçekleştirdiklerini vurgulayan Başkan Çıralı, bundan sonraki süreçte yapay resiflerin muhatabı olan Tarım ve Orman Bakanlığı başta olmak üzere ilgili kamu kurumlarından izin alma sürecine başlayacaklarını kaydetti. İzinler alındıktan sonra ihaleler yoluyla projede imalat ve batırma aşamasına geçeceklerini aktaran Çıralı, “Kendisine ulaştırdığımız taslak fizibilite raporunu özenle ve dikkatle incelediğini belirten Karakol Komutanımıza bir kez daha teşekkür ediyorum. Alanı ile ilgili konularda her zaman desteğe hazır olduğunu belirtmesi bizleri ayrıca mutlu etti.” dedi.


 

Bakmadan Geçme