BAŞKAN AY, 'İNGİLİZ PAZARINA İHTİYACIMIZ VAR'
Pandemi sürecinden sonra Fethiye turizminde başlayan hareketlilik esnafın bir nebzede olsa yüzünü güldürdü. Sezonun ortasında olunmasına rağmen yaşanan doluluğu değerlendiren Çalış Turizm ve Tanıtma Derneği (Çalış-der) Başkanı Mete Ay, 'Bu sene şu anda mesela Ağustos ayında otellerde Çalış' ta yer bulmak zor. Şu anda gerçekten doluyuz. Kendimizde yer olmadığı zaman arkadaşlarımı arıyorum, yer bulmaya çalışıyorum. Ağustos ayı zaten bizim sezonumuz ve bu ay şöyle 5 oda, 6 oda bir otelde bulursak bu sorun demektir' dedi.
BAŞKAN AY, “İNGİLİZ PAZARINA İHTİYACIMIZ VAR”
İngiliz pazarına Fethiye’nin her zaman ihtiyacı olduğunu belirten Çalış Turizm ve Tanıtma Derneği (Çalış-der) Başkanı Mete Ay, “Geçen sene Temmuz’un ortasında anca yabancı turistler gelmeye başladı. Yerlerini kendi seçen müşteriler ile karşılaştık. Bizler turizmden para kazanan bir ilçe olduğumuz için kim olursa olsun gelsin diyoruz. İngiliz müşterinin şöyle bir özelliği var; İngiliz müşteri belki otellerde ucuza kalıyor olabilirler ama sokakta çok para harcıyorlar. Yemeğini de yer, içkisini de içer, hediyelik eşyasını da alır ve buraya döviz bırakarak gider. O yüzden bu seneki müşterilerin en önemli özelliği İngiliz müşterilerinin uçakları Dalaman’ a inişlerini hükümet yasaklamadı. Uçabilirsiniz dedi ve İngilizlerden için burayı doldurdular diyebilirim. Bu bizim için çok önemli. Şunu unutmamak lazım; otelci arkadaşlarımız işlerini iyi yaparlarsa ama sadece onlarla bitmiyor. Bu iş’te en az para kazanan çok gözükse de, en az kazanan da otelci. Bu zamlarla, bu alım gücü azalan yerli müşteriyle istediğimiz fiyatlarla otellerimizi satamıyoruz. Beklentileri olan otel karşılamış olabilir ama kazanılan para masrafların maliyetlerin yüksekliğinden dolayı yaz sonunda daha iyi anlayacağız çünkü yüksek rakamlarla fazla kazanacağımızı zannetmiyorum. Biz yine kazanmayalım. Otelciler olarak söylüyorum. Dengeyi kuralım, dengeyi sağlayalım. Zarar ettirmeyelim kendimize… Türkiye’mize turistimizi yine getirelim. Gelecekte bu mutlaka farklı olmak zorunda yani bu sektörde bu işin lokomotifi otelciler aslında bu sektörde en az para kazanan kesin olma durumunda kaldılar çünkü tekrar ediyorum istediğimiz fiyatlarda pazarlama yapamıyoruz. Yerliye yapamıyoruz çünkü yerlinin de gelmesini istiyoruz” şeklinde konuştu.
BAŞKAN AY, “İKİ YILIN BEDELİNİ FAZLASIYLA ÖDEDİK DİYE DÜŞÜNÜYORUM”
Pandemi sürecinin bedelini fazlasıyla ödediklerine dikkat çeken Başkan Ay, “Bu senenin en güzel yanı olarak şunu da söyleyeyim; yurtdışında yaşayan, Avrupa’da yaşayan, yerlilerimiz oldu. Yerli turistlerimiz oldu. Allah razı olsun hepsinden. 4 kişi, 5 kişi geldiler. 2 gün bir otelde, 3 gün bir otelde, 4 gün bir otelde kaldılar. Hem mazotlarını da benzinlerini de ülkemizden alarak hem de tatillerini burada geçirerek kaldılar ve şunu da tekrar hatırlatayım; gelen zamlar dövizin üstünde… Onların kendi ülkesinde pahalılık olduğu gibi, onlarda da enflasyon oldu. Burada da bazı rakamlar geçen senelere göre onlar içinde pahalı geliyor ama şu ana kadar tabi ki bazı esnaf arkadaşlarımızın hataları olabilir. Ciddi hatalarda duyduk yani 1 top dondurmayı 150 TL’ ye satanları da duyduk. 1 kilo lokumu 120 Euro’ya da satanı da duyduk. Bunlar kötü örnektir. Bunlar her zaman Fethiye’de olan olaylar değil. Fethiye’deki benim turizmcim her zaman samimidir. Elinden geleni yapmaya çalışır. Dikkatlidirler çünkü pandemi ile geçen o iki yılın bedelini fazlasıyla ödedik diye düşünüyorum. Sabır diliyorum. Bu sene şu anda mesela Ağustos ayında otellerde Çalış’ ta yer bulmak zor. Şu anda gerçekten doluyuz. Kendimizde yer olmadığı zaman arkadaşlarımı arıyorum, yer bulmaya çalışıyorum. Ağustos ayı zaten bizim sezonumuz ve bu ay şöyle 5 oda, 6 oda bir otelde bulursak bu sorun demektir. Otel için de sorun demektir ama şu anda öyle bir şey yaşamıyoruz. İngiliz pazarı umuyorum Ekim’in sonuna kadar devam eder. Şu anda görüntü o… İnşallah pandemi ekstra bir sorun çıkarmaz yine sınırları kapatalım, kapatmayalım diye… Sabır diliyorum bütün esnafımdan, otelcimden. Birlik, beraberlik diliyorum çünkü birlik beraberliği sağlayamadığımız zaman malı hakkıyla satamıyoruz. Bürgün hamburger olur, bürgün köfte olur” dedi.
BAŞKAN AY, “DEMEK Kİ GÜZEL BİR PROJE”
Fethiye Belediyesi tarafından Çalış bölgesinde yapılan çalışmalar hakkında da konuşan Çalış Turizm ve Tanıtma Derneği (Çalış-der) Başkanı Mete Ay, “Şimdi daha yapılmadı daha bitmedi. Daha bitişi de Ağustos’un sonunu bulur. Bittikten sonra göreceğiz ama bu Fethiye Belediyesi’nin yaptığı bir çalışma ve zaten Çalış Plajı da, Çalış Plajı’nın bir arkasındaki yolunda Fethiye Belediyesi yaptı. Tam zamanında yapıldığını düşünüyorum çünkü şu anda Cumartesi Pazarları özellikle geçen kış’ı yaşadım ben ve Çalış Plajı ful doluydu. Plaj değil de plajın bir arkasındaki esnaf burada iş yaptı. Bütün Fethiye Allah razı olsun, Çalış’a geldi. Burada sokak partileri yapıldı, plaj partileri yapıldı. Eskiden gelmeyen Fethiyeli şu an Çalış’a geliyorsa demek ki güzel bir proje ve doğru bir şey yapılmış. Bir Turizmci olarak böyle düşünüyorum. Allah razı olsun” ifadelerini kullandı.