Başkan Ay, 'Carettalara bilinçsizce müdahale etmeyelim'
Geçtiğimiz günlerde sosyal medyada yayınlanan yumurtadan çıkan Caretta Carettaların denize ulaşmasını sağlayan vatandaşlar için bir açıklama da Çalış Turizm ve Tanıtma Derneği (Çalış-der) Başkanı Mete Ay'dan geldi.
Bu davranışın Caretta Carettalara zarar verebileceğini belirten Başkan Ay, “Doğal ortamında bırakmakta fayda var. O arkadaşlarımız tabi ki iyi niyetle konuya yaklaşıyor. Onları da suçlamıyoruz. Olabilir. Onların da düşüncesi bir an önce o hayvanı denize ulaştırmak. Onlarda elinden geleni yapmışlar ama bunları yapmamalarında fayda var diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.
BAŞKAN AY, “ÇALIŞ PLAJI BİR CARETTA PLAJI’DIR”
Çalış plajının bir Caretta plajı olduğunu belirten Çalış Turizm ve Tanıtma Derneği (Çalış-der) Başkanı Mete Ay, “Çalış Plajı bir Caretta Plajı’dır. Bütün Türkiye de 21 tane olan plajlardan bir tanesidir. Yani Carettaların durumunda da şunu anlamamız gerekiyor. Nesli tükenmekte olan bir canlıdır. Onun için yaklaşık son 20 yılda inanılmaz bir çalışma var. Özellikle bizim bölgemizde, özellikle Muğla bölgesinde Antalya bölgesinde buna gerçekten inanılmaz bir efor sarf eden üniversiteler, efor sarf eden çevre koruma gönüllüleri var. Mesela bizim bölgemizde Deniz Kaplumbağaları Araştırma, Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi (DEKAMER) var. DEKAMER dediğim İztuzu Plajı’nda Caretta hastanesi üzerinde çalışma yapan arkadaşlarımız, hocalarımız. Bütün yaz boyunca sadece bu Carettaların kuma yumurtlamasını ve daha sonra güven içerisinde denize ulaşmalarını sağlamaya çalışıyoruz. Bu bizim başkanlığımızdan önce de vardı. Yaklaşık 15 yıldır bizim inanılmaz bir emeğimiz var” ifadelerini kullandı.
BAŞKAN AY, “CARETTALARA BİLİNÇSİZCE MÜDAHALE ETMEYELİM”
Geçtiğimiz günlerde sosyal medyada gündeme gelen Caretta Carettaların denize ulaşmasında yardımcı olmaya çalışan vatandaşlar için bunun Caretta Carettalara zararı olduğunun altını çizen Çalış Turizm ve Tanıtma Derneği (Çalış-der) Başkanı Mete Ay, “Şimdi burada vatandaşı anlıyoruz. Turisti çok iyi anlıyoruz. Bir hayvan dediğimiz de onu güven altına almaya çalışıyoruz. Güven altında denize ulaştırmaya çalışıyoruz ama bir; hayvanı rahatsız ediyoruz. Hayvanı rahatsız ettiğimizde bu ne olursa olsun onu doğal ortamında güvenli bir şekilde doğru yolu bulmasını sağlamalıyız. Artı bir de bunu yaparken fotoğraf çeken var. Bu o hayvanın kafasını da karıştırır. Kara tarafına da yönelebilir. Yani ne olursa olsun doğaya müdahale etmeden akışına bırakmakta fayda var. Bazen hastalanan Carettalar var. Ve üzerine uydu yerleştirilen Carettaları evet, o Carettaları bizler tedavi ettikten denize ulaştırıyoruz kendi ellerimizle hatta burada fotoğraf çekip. Sadece o Carettanın nerelere gittiğini öğrenmek için ama doğal akışa müdahale etmememiz gerekiyor. Hele ki o flaş kameralarla, yüksek sesle konuşarak… Doğal ortamında bırakmakta fayda var. O arkadaşlarımız tabi ki iyi niyetle konuya yaklaşıyor. Onları da suçlamıyoruz. Olabilir. Onların da düşüncesi bir an önce o hayvanı denize ulaştırmak. Onlarda elinden geleni yapmışlar ama bunları yapmamalarında fayda var diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.