Basit unutkanlıkla başlıyor, sinsice ilerliyor!
Yakın bellek kaybı ve aynı soruları tekrar sorma gibi belirtilerle başlayan Alzheimer, dünya genelinde 55 milyondan fazla kişiyi etkiliyor. 2050 yılında bu sayının 139 milyona ulaşacağı öngörülüyor. Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Neşe Tuncer, özellikle 65 yaş üzerindeki bireylerde hastalığın görülme sıklığının her 5 yılda bir ikiye katlandığını belirterek, erken teşhisin önemine dikkat çekiyor. Stres, uyku bozukluğu ve genetik faktörler de risk oluşturuyor.
Bu Belirtileri Önemseyin!
Sinsice ilerleyen Alzheimer’ın en temel belirtisini yakın bellek bozukluğu oluşturuyor. Erken evrede yeni bilgiler hatırlanamazken, eskiler zihinde canlı kalıyor. Aynı soruları tekrar tekrar sorma, kelime bulma güçlüğü, konuşurken konuyu unutma, uyku ve konsantrasyon bozukluğu, çevreye karşı ilginin azalması, başkalarına kayıtsızlık, bildik mekanlarda yolculuk yapabilmeye karşın yabancı mekanlarda kaybolabilme, araba kullanırken dikkatsizlik ve yönleri karıştırma gibi güçlükler başlarken; parasal konularda hata yapma, yeniliklere adapte olamama, hobilere son verme ve yemekleri eskisi gibi özenli ve detaylı yapamama ortaya çıkıyor.
Risk Faktörlerine Dikkat Edin!
İleri yaşın hastalığın en önemli risk faktörü olduğunu, genetik etkenlerin de öne çıktığını Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Neşe Tuncer “Yaş almakla birlikte hastalığın sıklığı katlanarak artar. 65-85 yaş arası her 5 yılda bir bunama sıklığı 2 katına çıkmaktadır. Öte yandan yüksek tansiyon, diyabet ve kalp krizi ile kronik stres ve depresyon, eşin kaybedilmesi, yas, taşınma ve uyku kalitesinin bozukluğu gibi faktörler de Alzheimer hastalığı görülme olasılığını artırmaktadır. İleri yaşta düzeltilmeyen işitme kaybı ise yeni tanımlanan bir risk faktörüdür” diyor.