• Haberler
  • Ekonomi
  • Bankalara Bireysel Borçlarda Şok Artış! Yıllık Yüzde 194 Artış

Bankalara Bireysel Borçlarda Şok Artış! Yıllık Yüzde 194 Artış

BDDK'nın verilerine göre, bankaların bireysel kredi ve kredi kartı borçlarından elde ettiği faiz gelirlerinde büyük bir artış yaşandı. Geçen yılın aynı dönemine göre, bankaların faiz gelirleri yüzde 194 oranında artarak toplamda 2 trilyon 31 milyar 982 milyon TL'ye ulaştı. Bu tutarın 717,6 milyar TL'si bireysel borçlardan elde edildi.

  • 335
Bankalara Bireysel Borçlarda Şok Artış! Yıllık Yüzde 194 Artış
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kredi ve Kredi Kartı Borçları Hızla Artıyor
Bireysel kredi borçları bir yıl içinde yüzde 24,4 oranında artarken, kredi kartı borçları yüzde 80,3 oranında yükseldi. Kredi kartı borçlarının özellikle taksitsiz ödemelerde, market, sağlık ve temel ihtiyaç harcamalarında büyük bir artış gösterdi. Geçen yılın aynı dönemine göre taksitsiz kredi kartı borçları yüzde 124,5 oranında arttı.

Faiz Gelirleri ve Takipteki Kredilerde Artış
Bireysel kredi ve kredi kartı borçlarından elde edilen faiz gelirleri geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 193,9 oranında artarak 717,6 milyar TL'ye yükseldi. Kredilerin takibe dönüşüm oranı da yükseldi; geçen yılın aynı döneminde yüzde 1,60 olan oran, temmuz ayında yüzde 1,68'e çıktı. Takipteki alacaklardan elde edilen faiz gelirleri ise yüzde 147,5 artarak 22 milyar 630 milyon TL’ye ulaştı.

Yüksek Enflasyon ve Borçlanma
Yüksek enflasyonla mücadelede yalnızca para politikalarının kullanılması, faiz oranlarının yüksek kalmasına ve iç talebin azalmasına neden oluyor. Bu durum, vatandaşların alım gücünü azaltırken, borçlanmayı artırıyor. Uzmanlar, bu borç artışının ciddi ekonomik sonuçlar doğurabileceğine dikkat çekiyor.
 

Bakmadan Geçme