• Haberler
  • Güncel
  • Aydın ve Muğla'daki KOBİ'ler için protokol imzalandı

Aydın ve Muğla'daki KOBİ'ler için protokol imzalandı

TÜRKPATENT, GEKA ile Aydın ve Muğla Ticaret ve Sanayi Odalarıyla yürütülecek 'Hezarfen Aydın-Muğla Projesi' kapsamında iş birliği protokolü imzalandı.

  • 596

Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT), Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA), Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO), Aydın Ticaret Odası (AYTO) ve Aydın Sanayi Odası  (AYSO) ile yürütülecek "Hezarfen Aydın-Muğla Projesi" kapsamında iş birliği protokolü 10 Haziran Perşembe günü online olarak imzalandı.

Törendeki konuşmasında, Türkiye’de 40 yılda işletmelerdeki gayri maddi varlıkların oranının yaklaşık yüzde 20'lerden yüzde 80-90'lara çıktığını ifade eden TÜRKPATENT Başkanı Habip Asan, fikri mülkiyetin işletmeler için uluslararası rekabette en önemli araç haline geldiğini belirterek, söz konusu araçlardan en çok büyük işletmelerin faydalandığını dile getirdi.

Asan, sınai ve fikri mülkiyet başvuruları açısından önemli bir farkındalık oluştuğunu, bundan sonraki süreçte doğru stratejilerle daha fazla katma değer yaratılması gerektiğini bildirdi. Başkan Asan ayrıca, Hezarfen Projesi ile KOBİ'lerin yenilik kapasitelerinin fikri mülkiyet kullanılarak artırılmasının amaçlandığını ifade ederek projenin 2012 yılından itibaren sektörel olarak da uygulanmaya başlandığını, başta medikal olmak üzere deri ve mobilya gibi sektörlerde de uygulandığını anlattı.

GEKA Genel Sekreteri Özgür Akdoğan da proje kapsamında bölgenin inovasyon ekosistemine çok yararlı eğitimler verileceğini ifade etti. Akdoğan: “Bölgede öne çıkan sektörlerde dijital dönüşümün ve kurumsallaşmanın sağlanarak katma değerli üretimin, Ar-Ge'nin, inovasyonun gelişmesine, gelir ve karlılık düzeyinin artırılmasına katkı sağlanması hedeflenmektedir. Hazerfen Projesi de Ajansımızın hedefleriyle de bire bir uyumlu ve katkı sağlayıcı olacaktır.” diye konuştu.

Toplantının açılışında konuşan MUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Ercan ise, ”Hezarfen Projesi ile içeriği, potansiyeli ve hedeflenen kazanımları açısından değerlendirildiğinde günümüz iş dünyası adına oldukça önemli bir çalışmaya katkı sağlamış oluyoruz. Üretim ekonominin temel yapı taşıdır. Ancak üretmek tek başına yetmiyor. Nitelikli, kaliteli üretim yapmalı ve bunu ihracat ile güçlendirmeliyiz. Rekabette fark yaratabilmek için teknolojiyi kullanabilmenin yanısıra teknolojiyi üretebilmek de gerekiyor. Bu kapsamda nitelikli üretimi artırmak anlamında Hezarfen Teknoloji ve Tasarım Geliştirme Projesinin katkısını önemsiyor, üyelerimizi ve KOBİ’lerimizi bu hizmetlerden yararlanmaya davet ediyorum.” dedi. Başkan Ercan ayrıca şunları kaydetti: “Ne yazık ki halen toplumda, patent almak için yeni bir icat yapmak gerektiği fikri yaygınlığını korumakta. Buda köklü geçmişe sahip sınaî mülkiyet hakları bilincinin ülkemizde yeterince gelişmediğini göstermektedir. Sınai mülkiyet hakları patent, faydalı modeller, marka ve tasarımları kapsamakta olup; fikri ve sınaî mülkiyet hakları; eser, marka, buluş sahibinin ticari haklarını koruyan haklardır. Bu haklar, ülkelerin öncelikle teknolojik ilerlemelerini; sonrasında uluslararası ticari ilişkilerini, yatırım kararlarını ve dolayısıyla ekonomik büyümelerini etkileyen önemli bir unsurdur. Bu doğrultuda projenin hayırlı olmasını ümit ediyor, başarılı bir seminer diliyorum.”

Konuşmaların ve online  imza töreninin ardından katılımcılara ‘Sınai Mülkiyet Hakları Eğitim Semineri’ gerçekleştirildi. 

Projenin son aşamasında uzmanlar, 28 Haziran ile 2 Temmuz tarihleri arasında Aydın ve Muğla'da toplam 30 KOBİ'yi ziyaret ederek sınai mülkiyet konusunda bire bir danışmanlık hizmeti verecek.


 

Bakmadan Geçme