Ayçiçek Yağının Fiyatı Yükselişe Geçti

Son bir ayda Ayçiçek yağının fiyatı iki kez zam gördü. Böylece en ucuz Ayçiçek yağının 5 litrelik fiyatı 20 lira arttı.

  • 220

Ayçiçek yağına, son bir ayda iki kez zam geldi. Rafta en ucuz ayçiçek yağının fiyatı bir ay içinde 20 TL arttı. Sektör temsilcileri, iç pazarda fiyatların, uluslararası piyasanın yüzde 25 üstüne çıktığına dikkat çekti. 

Uluslararası piyasalarda yağ fiyatlarının tonu 990 ile 1000 dolar bandında seyre-derken, iç pazarda gelinen seviye bu rakamların yüzde 25 üstünü işaret ediyor. İç piyasada ton başına ayçiçek yağı 1.250 dolar seviyesinde. Trakya Birlik, yüzde 44 yağ oranlı ayçiçeği ürünün tonu için ön alım fiyatının 20 bin lira olarak açıklamıştı.

“Piyasa böyle yükselmeye başladı”

İç pazarda fiyat artışının devam ettiğini kaydeden Solventum Yönetim Kurulu Başka-nı Onat Angı, geçtiğimiz hafta ham ayçiçek yağının ton fiyatına 43 ile 44 bin TL’den talep edilmeye başladığını söyledi.

Angı; piyasanın bir miktar canlanması gerektiğini, hükümetin doğru adım ve açıklanan yeni destekleri ciddi oranında artırdığını ifade etti. Desteklere enflasyon uyarlamasıyla yapılması gerekenin yapıldığını ve hükümetin doğru adımlar attığını kaydederek ancak piyasanın gereğinden fazla ısındığını da belirtti. Angı, “Piyasa böyle yükselmeye başlayınca da bu sefer satıcı yarın daha fazla artar diye satmamaya başlıyor. Böylece her geçen gün fiyatlar yükseliyor.

Bu artık bir yerden sonra sanal artışa sebep oluyor. Şu anda piyasada bir köpük oluşmaya başladı. Yüzde 10 ile 15 oranında fiyat artışı normaldi, ancak olması gerekenin biraz üzerine çıktı. Uzun zamandır piyasa baskı altındaydı ve düşük sey-rediyordu. Satıcılar finansman maliyetlerini çıkaramayacak kadar düşük artışlarla karşılaşıyorlardı. Ama bir anda çok hızlı artış yaşanması piyasada dengesizlik yarattı” dedi.

Bakmadan Geçme