• Haberler
  • Turizm
  • Ay ''Pandemi Sertifikasının Netleşmesini İstiyoruz''

Ay ''Pandemi Sertifikasının Netleşmesini İstiyoruz''

Tüm dünyayı ve ülkemizi etkisi altına alan Koronavirüs salgını, tüm sektörlerin yanısıra turizmcileri de etkilerken Kültür ve Turzim Bakanı Mehmet Ersoy'un açıkladığı Pandemi Sertifikası konusundaki belirsizliğin bir an önce netleşmesi isteniyor. Çalış Turizm ve Tanıtma Derneği Başkanı Mete Ay 'Özellikle küçük ve butik otellerin Pandemi Sertifikası uygulamasından olumsuz etkilenmemesi için konunun bir an önce netleşmesini bekliyoruz' ifadelerini kullandı.

  • 3953
Ay ''Pandemi Sertifikasının Netleşmesini İstiyoruz''
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Ülkemizdeki pandemi etkilerinin Ramazan Bayramı sonrasında aşama aşama ortadan kalkacağı şeklinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamalarını izlediklerini ve buna göre otelciler olarak hazırlıkları sürdürdüklerini anlatan Çalış Turizm ve Tanıtma Derneği Başkanı Mete Ay “Aslında hala net bir durum yok. Turizm Bakanlığı’nın bir açıklaması var. O açıklamaya bazı tepkiler gelecek ki doğru sertifika uygulamasını öyle bulacaklar diye düşünüyorum. Ancak endişelerimiz çok fazla. Zaten Mayıs’ı kaybettik. Şehir giriş çıkışlarının açılmasıyla yerli turizmde bir hareketlilik olabilir. Ama biz, yerli geldiği gibi yabancının çok fazla geldiği bir bölgede yaşıyoruz. Fethiye, sadece yerliyle ya da sadece yabancıyla gidebilecek bir bölge değil. Yerli de olmalı, yabancı da olmalı aylarına göre. Eğer dışardan gelen charterların girişleri Temmuz, Ağustos, Eylül ve Ekim aylarında hastalığın da rahatlama ve sertifikanın da getirdiği otellerin de uygulamalarıyla her sene gelen müşterilerimizi rahatlatırsa inşallah bu aylarda yabancı müşteriyi bölgemizde görebileceğiz. Ama hala soru işaretleri var. Mesela uçaklarda normalde üç koltuğun olduğu yerde sosyal mesafeyi düşündüğünde ortadaki koltuğun boş olduğundan bahsediyorlar. Üç kişilik yere iki kişi oturduğunda uçak biletlerinin costunu yükseltecek. Şunu unutmayalım. Türkiye, ucuz bir ülke diyorlar ama hayır, Türkiye’de sadece oteller ucuz. Uçak fiyatlarımız çok pahalı. Ve bunlar daha daha yukarı çıktığında acaba o zaman ne olacak?” dedi.

AMAÇ GÜVENLİ BÖLGE MESAJI VERMEK

Çalış Turizm ve Tanıtma Derneği Başkanı Mete Ay “Sertifika oluşumunun aslında bir amacı da Avrupa’ya, Rusya’ya ve diğer ülkelere bizim güvenli bir bölge olduğumuzun mesajını vermek. Sertifika uygulaması yapıldığında üç yıldızlı bir otelin yüzde 50 kapasiteyle çalışması demek, 400 odanın 200’ünün çalışması demektir. 200 odası çalışan bir tesis, az istihdam ve az masraf sağlayarak kendini kurtarabilir. Çalış, Fethiye Merkez ve Ölüdeniz’in arka kısımlarındaki ufak otellerin çok iş yapacağından bahsediyorlar. Bu 30 odalık otellere sen, 15 odasını aç dersen, bu 15 oda otelin masraflarını çıkarmaz. Bizim bölgemiz ve orta büyüklükteki işletmelerin en önemli korkusu bu. Zamanında Türkiye’deki turizmi başlatan ana lokomotifler bizlerdik. Beş yıldızlı oteller de güzel işler yapıyor ama ayrım yapmadan, uygulamaları en azından iki ve üç yıldızlı ayrı, dört ve beş yıldızlı otellere ayrı uygulama koyarlarsa güzel olur. Çünkü bizim çok fazla eski müşterilerimiz var. Onlar tabi ki aynı otellere gitmek isteyecek. Ve özellikle onları kaybedeceğiz. Pandemi sertifikasından dolayı onları kaybedersek bu çok hoş bir durum olmayacak” ifadelerini kullandı.

PLAJLARDA SOSYAL MESAFE NASIL UYGULANACAK

Çalış Turizm ve Tanıtma Derneği Başkanı Mete Ay “İnsanların biraz daha özel tatil yapmaya yönleneceğini ve villaların çok fazla iş yapacağını düşünüyorum. Onlarda nasıl bir uygulama yapılacak onu da anlamış değilim. Çünkü iki üç ailenin villada tatil yaptığını düşünürsek özel bir alanda sosyal mesafeyi nasıl ayarlayacaklar? Artı plajların da durumu meçhul. Bizler plajlardaki şezlong ve şemsiye için para ödüyoruz. Biz Çalış’ta şezlong ve şemsiye için sosyal mesafe kuralını çok rahat uygulayabiliriz. Ama Ölüdeniz gibi bir bölgede nasıl uygulayacaklar? Bir bilinmezlik var. Bu bilinmezlik de beni ürkütüyor ve korkutuyor. Bununla ilgili Ticaret Odası’ndan olsun, derneğimizden olsun Rifat Hisarcıklıoğlu’na düşüncelerimizi yazılı olarak da gönderdik. Yani bu sertifikanın nasıl oluşturulacağının ve bu sertifikayı alırken bazı eğitimlerden geçip geçmeyeceğimiz, belli ücretlerinin olup olmayacağı ile ilgili bilgi eksikliği var. Bunun bir an evvel netleşmesi en azından bizim otellerimizi ne zaman açacağımıza karar vermemizi sağlar. 1,5-2 metrelik mesafeyi düşündüğünüzde ben bunu kendi otelimde sağlayabilirim. Butik otellere veya Çalış’taki bazı otellere baktığınızda havuz alanının çok ufak olduğunu düşünüyorsunuz. O zaman havuzu kapatacak mı, kapatmayacak mı? Bunlar hep soru işareti. Ama tabi ki sağlık çok ama çok önemli. Yeri gelirse biz otelimizi de açmayız. Bu illetten kurtuluruz. Ama şunu da düşünmek lazım. Otelimizi açmadığımız zaman ekonomik olarak Fethiye’ye çok büyük bir zararı olur. Fethiye, Muğla bölgesindeki yaşamın yuvarlanıp dönmesi açısından ciddi bir sorunla karşılaşırız. Antalya gibi değiliz. Bizde iki-üç yıldızlı otel sayısı çok fazla. Ve bu işi gerçekten duayen gibi yapan Bodrum’da da, Marmaris’te de kardeşlerimiz var. Bilinmezlik sadece büyük oteller için değil ufak oteller için de söz konusu. Ondan dolayı bu durumun bir an evvel netleşmesini istiyoruz” diye konuştu.

Ay ''Pandemi Sertifikasının Netleşmesini İstiyoruz''
Ay ''Pandemi Sertifikasının Netleşmesini İstiyoruz''
Ay ''Pandemi Sertifikasının Netleşmesini İstiyoruz''
Ay ''Pandemi Sertifikasının Netleşmesini İstiyoruz''
Ay ''Pandemi Sertifikasının Netleşmesini İstiyoruz''

Bakmadan Geçme