Ay ''2020 sezonu için mutlu bir haber''

Rusya Tur Operatörleri Birliği tarafından yapılan açıklama Fethiye'de turizmciler tarafından sevinçle karşılandı. Türkiye'deki yeni konaklama vergisinin kendileri için sorun olmayacağını ifade edilen açıklamada hakkında değerlendirmelerde bulunan Çalış Turizm ve Tanıtım Derneği Başkanı Mete Ay, 'Yapılan bu açıklama 2020 sezonu için rahatlatıcı bir haber ve bizleri mutlu etti' dedi.

  • 2688
Ay ''2020 sezonu için mutlu bir haber''
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Çalış Turizm ve Tanıtma Derneği Başkanı Mete Ay, “Rusya Tur Operatörleri Birliği (ATOR) Başkanı Maya Lomidze’nin ülkesindeki yapmış olduğu bası açıklamasında söylediği sözler bizim için çok güzel sözler. Lomidze buradaki açıklamasında, Hükümetimiz tarafından bu yıl başlatılan konaklama vergisinin Rus turistler açısından bir sorun oluşturmadığını dile getirdi. Bu açıklama Rus turistler açısından ülkemizde ciddi bir talebin olacağına işaret. Bu açıklama Türkiye ve bölgemiz açısından önemli bir artı. 2020 yaz sezonu için oldukça rahatlatıcı bir haber. Ancak konaklama vergisine gelince biz bu vergiler çıkmadan önümüzdeki senenin fiyatlarını bütün acentelere ve iş yaptığımız bütün şirketlere verdik. Bunun üzerine fiyat, konaklama vergisi, vakıf vergisi ve atık vergisi gibi bir şey koyma imkanımız yok. Thomas Cook’un iflasından sonra oda fiyatlarını arttırmamızda belki ciddi bir risk. Ama tabi ki bu durum herkesin kendi inisiyatifine kalmış bir durum. Özellikle son zamanlarda maliyetlerimiz de çok arttı. Avrupa ülkeleri içerisinde en pahalı içki ve en pahalı kırmızı et Türkiye'de. Hal böyleyken bu maliyetlerin artışı elbette oda masraflarına yansıyor” dedi.
DÖRT NEDEN VAR
Mete Ay, “Ancak bu konuya sadece Fethiye olarak değil, Muğla olarak ele almalıyız. Muğla’da derhal turizm ile ilgili bir planlama ve turizm ile bir gelecek için bir plan ve programlama yapılması gerekiyor. Buna örnek verecek olursak ilçemize en fazla turist gelen İngilizleri ele alalım. Bir İngiliz'in tatil için neden Türkiye'yi seçtiğini araştırdığımızda dört ana madde ile karşılaşıyoruz. Bu maddelerin ilkinde hava ve ulaşım geliyor. Çünkü hava yolu ile dört saatte Türkiye'ye geliyorlar ve onlar için oldukça uygun. İkinci madde, doğamız ve tabiatımız için burayı seçiyorlar. Doğa ve tabiat konusunu ele aldığımızda, Muğla bölgesinin en önemli özelliklerinden bir tanesi doğa ve tabiat. Bir diğer madde, diğer ülkelere bakınca burada tatil daha ekonomik… Avrupa'ya göre daha ucuzuz. Türkiye'yi tatil için seçmelerinin son maddesi ise tarih. Bölgemizde belki tarihimizi satmayı beceremiyoruz. Ancak, bunun da reklamını ve tanıtımını doğru şekilde yaptığımız zaman bu konu hakkında da sorun kalmaz diye düşünüyorum” diye konuştu.
ALTYAPI NÜFUS ARTIŞI İÇİN YETERLİ DEĞİL
Ankara ve İstanbul gibi büyük şehirlerden özellikle güney bölgelere ciddi bir göç artışı olduğunu kaydeden Ay, “Doğa ve tabiat özellikle ülkemizde son zamanlardaki en büyük sorunların başında yer alıyor. İstanbul ve Ankara gibi büyük şehirlerde yaşayan vatandaşlar özellikle İzmir ve Muğla gibi güney illere göç ediyor. Bu nedenle Fethiye'de dahil olmak üzere son zamanlarda ciddi bir nüfus artışı yaşandığı görülmekte. Dolayısı ile nüfus artışı oldukça yaşadığımız bu kentte bir takım ciddi sıkıntılarda görülmeye başlanıyor. Bunlara örnek verecek olursak altyapı, kanalizasyon ve trafik gibi sorunlar. Bu sorun sadece Fethiye'de değil güneydeki tüm yerleşim alanları ve özellikle Muğla ilçeleri için geçerli. Çoğalıyoruz, ama altyapımız ve bu şehrin kapasitesi acı ama gerçek paralel bir şekilde ilerliyor. Böylelikle doğa ve tabiatımızı da kaybettik. Bu yıl Fethiye Körfezinde yaşadığımız sıkıntıları hepimiz çok iyi biliyoruz” ifadelerini kullandı.
ACİL ATILIMA İHTİYAÇ VAR
Fethiye’deki yatak kapasitesi hakkında bilgi veren Mete Ay, “Ne yazık ki Muğla turizminde hiç bir netice yok. Kimse tam olarak Muğla’daki yatak kapasitesini bilmiyor. Dalaman Hava Limanına inen ve oradan turistlerin nereye gittiklerini hiç kimse tam olarak bilmiyor. Bu konuda ciddi bir popülasyon var. Her bölgenin farklı bir turist müşterisi potansiyeli var. Gerçek anlamlarda bu konularda bir pazarlama yapılması gerekiyor. Geçtiğimiz günlerde Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan bir turizm konseyi toplantısında idik. Bu toplantıda turizm konusu enine boyuna tartışıldı ve bir planlama yapılması kararı alındı. Bu süreçten sonra artık bu toplantılar her ay olacak. Turizmdeki sorunlar sadece Çalış, Ölüdeniz veya Fethiye'nin sorunu değil. Sorun artık tüm Muğla'yı kapsayan bir sorun. Muğla'da gerçek anlamda ciddi bir şekilde plan ve programlama yapılması gerekiyor. Muğla turizmini kurtarma ile ilgili acil bir atılıma ihtiyaç var. Bunun da birlik ve beraberlik içerisinde yapılması gerekiyor” dedi.  
MUĞLA TURİZMİNİN İNOVASYONA İHTİYACI VAR

Mete Ay açıklamasını şöyle tamamladı: “Fethiye sadece turizmden para kazanan bir bölge… Körfez kirliliğinden dolayı önümüzdeki sezon Fethiye’ye fazla yerli turist gelmeyecek. Bu acı bir olay. Büyükşehir belediyesi ile altyapı konusunda bir takım görüşmelerimiz oldu. Bazı değişiklikler söz konusu…   Fethiye Belediyesi ve Muğla Büyükşehir Belediyesi ile çok güzel ilişkiler içerisindeyiz. Bir işe planlı programlı başlamazsan sadece günü kurtarırsın. Muğla turizminin ciddi bir renovasyona ve inovasyona ihtiyacı var. Tesis ihtiyacı konusunda yerel yönetimlerin karar vermesi gerektiğini düşünüyorum

Bakmadan Geçme