AVRUPA BİRLİĞİ SABURHANE PROJESİ TAMAMLANDI

Avrupa Birliği Sivil Toplum Örgütü-Akademi işbirliği kapsamında desteklenen Muğla Sinema ve Fotoğraf Sanatı Derneği (MUSFOD) ile Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Kentsel Tasarım Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Feray Koca'nın birlikte yürüttükleri 'Saburhane'de Hatırlama Diyaloğu ve Hafıza Mekanları Atölye Serisi' projesi tamamlandı.

  • 930
AVRUPA BİRLİĞİ SABURHANE PROJESİ TAMAMLANDI
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Yüz yıllık tarihsel süreçte Saburhane yerleşiminin mekânsal ve kültürel değişimini ortaya çıkarma ve kültürel mirasını ortaya koyma doğrultusunda bir araya gelen proje ekibi, proje hazırlığı dahil çalışmalara 2019 yılında başladılar. 31 Ekim 2020 Cumartesi günü Saat 14.00'de Konakaltı İskender Alper Kültür Merkezi'nde üç gün boyunca açık kalacak olan ‘HAFIZA MEKANLARI FOTOĞRAF SERGİSİ’ boyunca sergi fotoğraflarından oluşan katalog da ziyaretçilere hediye edilecek.
Proje ekibinden Doç. Dr. Feray Koca ve MUSFOD Başkanı Ali Murat Günay şunları dile getirdi: 
“Aslında projemiz üç atölye ve bir sergiden oluşmaktaydı. Belleklerdeki Saburhane’yi bir paylaşma ve diyalog kurma süreci üzerinden ortaya koymayı hedeflemekteydik. İlk atölye çalışması olan Hatırlama Diyaloğu atölyesine kadar hane hane dolaşarak Mübadele öncesinden günümüze kadar Saburhane yerleşiminin geçmişine yönelik kişisel albümlerden fotoğraf taraması gerçekleştirecektik. Projenin saha çalışması kısmını oluşturan bu süreç maalesef bir anda dünyayı saran pandeminin Mart 2020 tarihinde ülkemizde de ortaya çıkması ile sekteye uğradı ve 81 ilde geçerli valilik kararı ile yaklaşık 5 aylık bir süre boyunca projeyi askıya alarak geçirmek zorunda kaldık. Sonrasında projemize şartlara uygun yeni bir yön verdik. Atölyelerimizi tekli röportajlara dönüştürerek hane hane görüşmeler yapmayı sürdürdük. Saburhane halkının evlerini bize açması, sandıklarından çıkardıkları eski fotoğraf albümlerini bizlerle paylaşması, anılarını, geçmişte gözlemledikleri ve duydukları hikayeleri bize anlatmaları projemiz için çok kıymetli. Biz, onlarla bir diyalog oluşturduğumuzu düşünüyoruz. Zaten, Saburhane Mahallesinin tarihine, bazı mekanların kullanımına, yaşadığı dönüşüme ilişkin yazılı kaynaklardan ve bilimsel araştırmalardan bilgilerimiz mevcuttu. Biz çalışmamızla yerleşik halkın belleğinde var olan Saburhane Mahallesi algısını ortaya koymaya çalıştık. Çalışmamız sonucunda Saburhane yerleşimine ait eski ve yeni fotoğraflardan oluşan bir fotoğraf sergisi hazırladık, eski fotoğraflar ile toplumsal belleği canlandırmayı, yeni fotoğraflar ile toplumsal bellekteki değişimi ve yeni yorumlamaları açığa çıkarmayı hedefledik. Projenin kalıcı olması açısından bu fotoğraflardan oluşan bir de katolog hazırladık. Ayrıca, Saburhane yerleşimi ile ilgili bize değerli görüşler aktaran kişiler ve Saburhane halkından kişilerle yaptığımız röportajlarımızı da tek tek sunacağız. Projemiz kapsamında edindiğimiz bilgi, belge ve görsel materyalin, Saburhane yerleşiminin kültür ve tarihine ilişkin önemli bir arşiv oluşturduğunu düşünüyoruz.
Bu proje kapsamında başlattığımız Saburhane araştırmalarımızı bundan sonra da devam ettirmeyi düşünüyoruz. Bu amaçla facebook’da “Saburhane-AB Projesi” adında bir grup kurduk: https://www.facebook.com/groups/saburhane.ab.projesi 
Araştırma sonuçlarımızı sosyal medyada paylaşacağımız gibi Saburhane yerleşimi araştırmasına önem ve destek vermek isteyen, konuyla ilgili fotoğraf, belge vb. paylaşmak isteyen herkesin de katkısını ve paylaşımlarını bekliyoruz.”
 

Bakmadan Geçme