• Haberler
  • Ekonomi
  • Atilla yeşilada'dan şok tahmin, dev kazançlar kapıda mı?

Atilla yeşilada'dan şok tahmin, dev kazançlar kapıda mı?

Ünlü ekonomist Atilla Yeşilada, hisse senedi piyasasında bir geri çekilme yaşanacağını öngörerek, belirli yatırım araçlarının ilerleyen dönemde ciddi kazanç sağlayabileceğini ifade etti. İşte konuyla ilgili detaylar...

  • 316
Atilla yeşilada'dan şok tahmin, dev kazançlar kapıda mı?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

ABD ekonomisinde artan resesyon kaygıları ve Japonya Merkez Bankası'nın (BoJ) faiz politikasında yaptığı değişiklikler, carry-trade pozisyonlarının kapanmasına neden olmuştu. Japonya’da bu ekonomik belirsizlikler sonucu 5 Ağustos tarihi, "Kara Pazartesi" olarak adlandırıldı.

Bu tarihte Borsa İstanbul’da iki kez devre kesici uygulaması devreye girmişti. Küresel finans piyasalarındaki kaosun üzerinden bir hafta geçmiş olmasına rağmen BIST 100 endeksi toparlanma gösteremedi. Japonya hisseleri gün itibarıyla kayıplarını telafi etmeye başlarken, BIST 100 endeksi ise bir haftada yüzde 6’lık bir değer kaybı yaşadı.

2023 yılında gerçekleştirilen seçimlerin ardından ekonomi yönetiminde yapılan değişikliklerle birlikte, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Haziran ayında politika faizini 3.400 baz puan artırarak yüzde 42,50 seviyesine çıkarmıştı. Yılbaşından bu yana ise 750 baz puanlık ek bir artışla politika faizi yüzde 50’ye yükseltildi.

Yeni ekonomi yönetiminin uyguladığı program çerçevesinde, mevduat ve kredi faiz oranlarının politika faizi etrafında şekillendiği gözlemleniyor. Bankaların Türk Lirası (TL) mevduat faiz oranı, 2 Ağustos haftasında bir önceki haftaya göre 3 baz puan artarak yüzde 55,78’e yükseldi. Öte yandan, dolar mevduat faizi 5 baz puan azalarak yüzde 1,73'e, euro mevduat faizi ise 14 baz puan düşerek yüzde 1,10’a geriledi.

Piyasalardaki bu dalgalanmalar devam ederken, Atilla Yeşilada, hisse senetlerinden çıkışların yaşanabileceğini belirterek önemli açıklamalarda bulundu. Yeşilada, enflasyondaki düşüş eğiliminin, reel mevduat faizlerini daha cazip hale getireceğini vurguladı.

Yeşilada’ya göre, bu durum, birçok yatırımcının hisse senedi yatırımlarından çıkarak yeniden banka mevduatlarına yönelmesine neden olabilir.

Not: Bu haber yatırım tavsiyesi niteliği taşımamaktadır. Haberde yer alan değerlendirmeler tamamen bilgilendirme amacı taşır.
 

Bakmadan Geçme