'Atığını ayır, faturan düşsün'
Bilindiği üzere büyükşehir belediyeleri tarafından tahsil edilen su faturaları ile beraber ilçe belediyeleri adına katı atık toplama ücretleri tahsilatı da yapılıyor.Evler ve işyerleri için belediye meclisleri tarafından belirlenen katı atık arıtma ücretlerinin daha düşük olması için evlerde ve işyerlerinde atıkların ayırma işlemlerinin daha titizlikle yapılmasının önemli olduğu ifade edildi.
İlçe belediyeleri evlerden ve işyerlerinden topladıkları atıkları bertaraf tesislerine gönderiyorlar. Yaptıkları bu işlem için evlerden ve işyerlerinden katı atık toplama ücreti alınıyor. Katı atık toplama ücreti bir belediyenin topladığı katı atıkları bertaraf tesislerine gönderme aşamasındaki maliyetler hesaplanarak belediye meclisleri tarafından belirleniyor.
Fethiye Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü ve aynı zamanda Çevre Mühendisi Selver Hatice Kabak vatandaşların evlerinde ve işyerlerinde katı atıklarını geri dönüşüme kazandırmak adına iyi ayrıştırdığı takdirde belediyenin katı atık toplama ve bertaraf tesisine götürme maliyetinin düşeceğini ve bunun sonucunda evlerden ve işyerlerinden alınan katı atık bertaraf ücretinin de düşeceğini ifade etti.
“3 BİN 950 KİLOGRAM AMBALAJ ATIĞI GERİ KAZANIM PROJESİ KAPSAMINDA EKONOMİYE KAZANDIRILDI”
Fethiye Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü ve Çevre Mühendisi Selver Hatice Kabak Fethiye Belediyesi olarak katı atık ve geri dönüşüm hakkında açıklamalarda bulundu. Kabak “Ambalaj atıklarının toplanmasıyla ilgili Fethiye Belediyesi olarak 2021 yılında oldukça fazla çaba sarf ederek iş ve işlemlerimizi gerçekleştirdik. Bunun sonucunda 3 bin 950 kilogram ambalaj atığını geri kazanım projesi kapsamında ekonomiye kazandırdık” dedi.
FETHİYE’DE 670 ADET GERİ DÖNÜŞÜM KUMBARASI VAR
Ambalaj atıklarının çöp olmadığını ifade eden Kabak “Bir çok atık gibi geri kazanılabilir atıklardandır. Bunların arasında kağıt, karton, pet, plastik gibi evde kullandığımız ama çöp olmayan malzemeler vardır. Bunların toplanması aşamasında, 2021 yılında Fethiye Belediyesi olarak 80 adet yeni geri dönüşüm kumbaramızın alımını gerçekleştirdik. Toplam olarak ta şu anda 670 adet geri dönüşüm kumbarasından geri dönüşüm malzemelerini toplamaya devam ediyoruz. Bu kapsamda yine 6 adet atık getirme merkezi, mobil atık getirme merkezi aldık ve bunlarında konumlandırmalarını yaparak halkın kullanımına sunduk” diye konuştu.
OKULLARDA EĞİTİMLER VERİLİYOR
Geri kazanım projesi kapsamında okullara eğitimlere gittiklerini ifade eden Selver Hatice Kabak “Çevrenin ve doğal kaynakların korunması adına özellikle 3. ve 4. sınıf öğrencilerimize her sene eğitimler veriyoruz. Yapılabilecekleri anlatmaya çalışıyoruz. Onlardan çok güzel geri dönüşler alıyoruz” dedi.
ÇEVRECİ BİSİKLETLER ÇEVREYİ KORUYOR
Fethiye Belediyesi’nin güneş enerjisi panelleriyle çalışan çevreci bisikletleri olduğunu söyleyen Kabak “Bu bisikletler sokak aralarında araçların giremeyeceği yerlerde hizmet veriyor. Güneş enerjisiyle çalıştığı için sıfır emisyon , sıfır karbon salınımı sağlıyor. Dolayısıyla mazotlardan kaynaklı egzoz emisyonlarının önüne geçiyoruz. 2020 senesinde de Belediyeler Birliğine sunmuş olduğumuz üç proje vardı. Bunlardan bir tanesi de çevreci bisikletti. Yine bu çevreci bisikletler sayesinde 500 bin TL’lik hibe desteğine kavuştuk ve bisikletlerimizin satın alma işlemlerini gerçekleştirdik” diye konuştu.
ÇÖP İLE KARIŞAN GERİ DÖNÜŞÜM MALZEMELERİ ZARAR GÖRÜYOR
Hanelerden, zincir marketlerden, otellerden ayrı ayrı ambalaj atıklarının toplanması işinin devam ettiğini söyleyen Selver Hatice Kabak “Fethiye’de ambalaj atıkları toplanıyor, ayrıştırılıyor ve geri kazanım tesislerine gönderiliyor. Her ne kadar halk arasında geri dönüşüm dense de aslında bu, ambalaj atıkları toplama ayırma işlemidir. Geri dönüşüm tesisleri biraz daha farklı alanlarda iş ve işlemleri gerçekleştiren ve çevre izin ve lisansına sahip olan tesislerdir. Çöplerden ambalaj atıkları, kaynağında ayrı toplama esas alındığı için merkezde yapılmıyor. Yani evlerimizde ayırmış olduğumuz ambalaj atıklarını hanelerden, iş yerlerinden kurum ve kuruluşlardan alıyoruz. Ancak çöp toplama araçlarıyla bertaraf tesislerine gönderilen atıklar, büyük şehir belediyesinin ön işlem tesisinde cinslerine göre ayrıştırılıyor. Sadece bu noktada çöplerle etkileşim içerisine girdikleri için kalitesi çok düşüyor. Kaynağında ayrı toplamayla burada 10 değerinde bir ambalaj alabiliyorken orada bu oran 1’e düşüyor. Çünkü ambalaj atığı çöple kirlenmiş oluyor. O yüzden yönetmelik ve mevzuat bize her zaman bunu öngörmemizi söylüyor. Kaynağında ayrı ve temiz şekilde ıslak çöplerden ambalaj atıklarının ayrıştırılması esastır” dedi.
2021 YILINDA 90 BİN TON ÇÖP İÇİN 22 MİLYON 518 BİN 40 TL ÖDENDİ
Toplanan katı atıkların bertaraf edilmesi için taşıma maliyetlerinin hesaplandığını ifade eden Selver Hatice Kabak “Katı atıkların toplama taşıma maliyeti ortaya çıkarılıyor. 2021 yılı bitti, toplam tonajımız 90 bin ton ve 22 milyon 518 bin 40 TL civarında belediye bütçesinden para harcandı. Bunu 2022 senesinde su faturalarına yansıyacak şekilde ve yine tarife kılavuzunda olduğu gibi ticarethanelere, otellere, işletmelere ve konutlara dağıtımını yapıyoruz. Mali Hizmetler Müdürlüğümüz, Temizlik İşleri Müdürlüğümüz ve biz Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü olmak üzere. Dolayısıyla her sene, harcanan para, değişkenlik gösterdiği için tarife de bu yönde değişkenlik gösteriyor. Biz her ne kadar atığı ayırır ve geri dönüşüm sistemine kazandırırsak o kadar fazla çöpün boşa gitmemesini sağlamış oluruz. Dolayısıyla bu toplama, taşıma ve bertaraf maliyetleri de düşer. Cebimize yansıyacak faturanın da azalmasını sağlamış oluruz. Hem ekonomik, hem bütçesel hem de çevresel anlamda sıfır atığın önemini vurgulamakta fayda var” dedi.
BİTKİSEL ATIKLAR DA TOPLANIYOR. 5 LİTRE ATIK YAĞ İÇİN 5 MASKE HEDİYE EDİLİYOR
Diğer çevresel faaliyetler olarak bitkisel atıkların toplanması işlemini de gerçekleştirdiklerini ifade eden Kabak “Bilindiği gibi kızarma yağları, ayçiçek yağları, bitkisel kökenli zeytinyağı gibi yağlar 3 seferden fazla kızartıldığında kanserojen etkiye neden oluyor. Dolayısıyla bunların lavaboya toprağa ya da herhangi bir alıcı ortama bırakılmayarak ayrı bir kapta biriktirilmesi gerekiyor. Evlerde 5 litre yağa ulaşıldığında gelip adresten teslim alabiliyoruz. Karşılığında da 5 litre için 5 maske promosyon hediyemiz var. İşletmelerde de 50 litrelik bidonlarda toplanıyor. Yağın taze ya da bayat olduğunu ölçüm cihazımızla ölçerek anlayabiliyoruz. Bu yağların geri çekilmesi gerekiyorsa işletmelere o yönde talimatlar veriyoruz. Bitkisel atık yağların 1 litresi 1 milyon temiz suyu kullanılamaz hale getiriyor. Bu projeye çok önem veriyoruz. Halkımızın da bu projeye katılımını ve çevreye duyarlı davranmasını bekliyoruz” dedi.
2 KİLO AYIK PİLE SU PERVATÖRÜ HEDİYE
Fethiye Belediyesi olarak atık pilleri de topladıklarını söyleyen Kabak “Bilindiği üzere su kıtlığı iklimle mücadele anlamında da çalışmalar gerçekleştiriliyor. Bizde Fethiye Belediyesi olarak 2 kilo atık pil veya tekstil atığı getirene su pervetörü hediye ediyoruz. Bu aparat musluğa takıldığında yüzde 66 oranında su tasarrufu sağlıyor. Bu tasarruf da faturalara yansıyor” dedi.
184 BERBERE ATIK JİLET TOPLAMA KUTUSU DAĞITILDI
184 berbere atık jilet toplama kutusu dağıttıklarından da bahseden Kabak “Bu jiletlerin çöpe karıştığı anda sokak hayvanlarına zarar vermemesi birinci amacımız. İkinci amacımız ise bu atığı tekrardan doğaya kazandırmak. Bunun dışında atık ilaçların da çöplere karışmaması gerekiyor. Eczaneler başta olmak üzere sağlık kurumlarına da toplam 104 adet noktaya atık ilaç toplama kutuları yerleştirdik. Bunların da doğru tesislere gönderimini sağlıyoruz” diye konuştu.
Fethiye Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü ve Çevre Mühendisi Selver Hatice Kabak “Atık getirme merkezi diye bir projemiz var. Bunun açılışını da önümüzdeki günlerde yapacağız. Ne aşamada olduğumuzu ilerleyen günlerde göreceğiz” diyerek sözlerini noktaladı.