Fethiye Atatürk'ü saygı ve özlemle andı

Cumhuriyetimizin kurucusu, ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ebediyete intikalinin 82. yıl dönümünde Fethiye ve Seydikemer ilçeleri ile Muğla ve ilçelerinde törenler ile anıldı. Fethiye'de korona virüs önlemleri altında yapılan törene ilgi yoğun oldu. Anma töreninde sirenler çalınınca Fethiye'de Beşkaza Meydanı'nın yanı sıra caddelerde araçlar ve vatandaşlar 2 dakika boyunca atasına saygısını, saygı duruşunda bulunarak gösterdi. Bazı vatandaşlar ellerinde Türk bayrakları ile balkonlarda siren sesi bitene kadar hareketsiz bekledi.

  • 858
Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Fethiye Atatürk'ü saygı ve özlemle andı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Türkiye Cumhuriyetimizin kurucusu, eşsiz kahraman, ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ebediyete intikalinin 82. Yıl dönümünde Fethiye’de de saygı, minnet ve şükran ile anıldı. Fethiye’de Beşkaza Meydanı Atatürk Anıtı önündeki tören korona virüs önlemleri altında yapıldı. 10 Kasım Atatürk’ü anma törenine Fethiye Kaymakamı Eyüp Fırat, Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca, Garnizon Komutanı ve Askerlik Şubesi Başkanı Sedat Karabay, Cumhuriyet Başsavcısı Kurtça Eker, Fethiye İlçe Emniyet Müdürü İsmail Ayan, Ak Parti Fethiye İlçe Başkanı Turgay Öztürk, CHP İlçe Başkanı Mehmet Demir, MHP İlçe Başkanı Osman Cura, İYİ Parti İlçe Başkanı Ali Fatih Çoban, sivil toplum kuruluşları başkan ve üyeleri, oda başkanları, daire amirleri ve vatandaşlar katıldı. 

Törende ilk olarak Fethiye Kaymakamı Eyüp Fırat ardından Belediye Başkanı Alim Karaca çelenkleri Atatürk Anıtı’na sundular. Daha sonra iktidar partisi adına Ak Parti Fethiye İlçe Başkanı Turgay Öztürk, Atatürk Anıtı’na çelenk sunarken, ana muhalefet partisi adına CHP Fethiye İlçe Başkanı Mehmet Demir de Atatürk Anıtı’na çelenk sundu. Mecliste grubu bulunan partiler adına da İYİ Parti İlçe Başkanı Ali Fatih Çoban ve MHP İlçe Başkanı Osman Cura da çelenk sunarken, ardından sivil toplum kuruluşları da aynı anda Atatürk Anıtı’na çelenk sunup, birlikte selama durdular. 

Çelenklerin Atatürk Anıtı’na sunulmasının ardından saat 9’u 5 geçe meşale yakılıp, sirenler çalmaya başladı. Protokol üyeleri ve Beşkaza Meydanı’nı dolduran vatandaşlar, 2 dakika boyunca adeta saygı nöbetinde bulundu. Tüm Türkiye’de olduğu gibi, Fethiye cadde ve sokaklarında da araçlar sirenlerle birlikte durdu, vatandaşlar balkonlarda ve yollarda ellerinde Türk bayrakları ile dünyanın eşsiz lideri Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü saygı, minnet ve şükranla andı. Fethiye Belediye Bando Ekibi eşliğinde İstiklal Marşımız okunup, bayrağımız yarıya indirildi. 

Törende günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Mustafa Kemal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nden Tarih Öğretmeni İsmail Harımcı yaptı. Harımcı, “Sözlerimin başında, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, bu toprakları bize vatan kılan tüm şehitlerimizi ve bugün hayatta olmayan gazilerimizi rahmet ve minnetle anıyorum.
Hayatta olan tüm gazilerimize de sağlık, mutluluk ve esenlikler diliyorum.
Mustafa Kemal Atatürk Türk ulusunun yetiştirdiği en büyük komutan ve devlet adamlarından biridir. O, ulusunun benliğinde saklı cevheri harekete geçirerek, önce Anadolu topraklarından emperyalistleri sürmüş, sonra da halkının çağdaş uluslar düzeyine çıkmasını hedeflemiştir. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu, Türk çağdaşlaşma hareketinin önderi olan Atatürk, askerliği, devlet adamlığı, devrimciliğinin yanı sıra, ayrıca seçkin bir düşünce adamıdır” dedi. 

İsmail Harımcı, “Çanakkale’de “Ben size taarruz emretmiyorum. Ölmeyi emrediyorum. Biz ölünceye kadar geçecek zaman içinde yerimizi başka kuvvetler ve başka komutanlar alabilir.” emri ile büyük başarılar elde etmiş, milleti tarafından tanınıp milli mücadelenin lideri olacağını kanıtlamıştır.
Dört yıl süren ilk cihan harbi sonrasında Anadolu topraklarındaki işgalleri sonlandırmak için “Ya istiklal, ya ölüm” parolası ile Samsun’a çıkmış, Havza’da, Amasya’da, Erzurum’da, Sivas’ta yaptığı çalışmalar ile milletini milli mücadeleye hazırlamıştır.
Ankara’da Büyük Millet Meclisini açarak milli iradeyi hâkim kılmış ve ulusuyla birlikte topyekûn kurtuluş savaşını başlatmıştır. Sakarya’da verdiği “Vatanın her karış toprağı vatandaş kanıyla sulanmadıkça terk olunamaz ” emri vatan sevgisi ve savunmasını vurgulayan en çarpıcı sözdür.
Başkomutan Gazi Mustafa Kemal’in  “Ordular! İlk hedefiniz Akdeniz’dir, İleri ” emri Kurtuluş savaşının kazanılmasının son adımı olduğu gibi milletine de savaş sonrasında ilerleme hedefi koyduğunun da apaçık göstergesidir.
Kurtuluş Savaşından sonra Atatürk’ün en önemli hedefi, ülkemizi muasır medeniyetler seviyesine ulaştırmak olmuştur. Bunun için pek çok adım atmış, pek çok reform ve devrim gerçekleştirmiştir. Atatürk’ün liderliğinde her alanda kendine yeten bir ülke olmak için büyük ve bütüncül bir kalkınma hamlesi başlatılmıştır. Çok sayıda sanayi tesisi ardı ardına hizmete alınmış, bu sanayi destekleyecek başta demiryolu olmak üzere ciddi altyapı yatırımlarına girişilmiştir. Anadolu’nun en ücra köşelerine ulaşacak büyük bir eğitim seferberliği başlatılmıştır.
Mustafa Kemal Atatürk, savaşlardaki başarılarıyla büyük asker, yönetimiyle büyük bir devlet adamı; görüşlerindeki sağlamlık, doğruluk, geçerlilik, uluslararası ilişkilerde güvenirlik, barış ve insan severlik değerleri ile de evrensel bir kişidir.
Bu asker, devlet ve düşünce adamının ülkesi için ne ifade ettiğini Almanya’nın führeri ve şansölyesi, başsağlığı telgrafında tek bir cümlede en özlü şekilde dile getirmiştir: “ Yeni Türkiye devletini kurmakla Atatürk, nice nesiller boyunca, hep ayakta kalacak bir anıt dikmiştir.” 
Kurduğu cumhuriyeti emanet ettiği gençlerin onun bu daimi anıtını sonsuza dek yaşatacaklarına dair inancımız tamdır. 
Sözlerimin sonunda İstiklal mücadelemizin Başkomutanı, Cumhuriyetimizin kurucusu, Türk İnkılâbının önderi Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü bir kez daha rahmet, minnet ve şükranla anıyorum” ifadelerini kullandı. 

Daha sonra Belediye Fen Lisesi öğrencisi Bora Ünsay, Dağ Başını Duman Almış şiirini okurken, adeta kendinden geçti. Ömer Özyer Anadolu Lisesi öğrencisi Berrak Zihşan Türkmen de 10 Kasım’ı anlatan şiiri ‘O Gün’ü okudu. 

Şiirlerin ardından Fethiye’deki tören sona erdi.
 

Fethiye Atatürk'ü saygı ve özlemle andı
Fethiye Atatürk'ü saygı ve özlemle andı
Fethiye Atatürk'ü saygı ve özlemle andı
Fethiye Atatürk'ü saygı ve özlemle andı
Fethiye Atatürk'ü saygı ve özlemle andı
Fethiye Atatürk'ü saygı ve özlemle andı

Bakmadan Geçme