ASO Başkanı Ardıç, Meslek Komiteleri Ortak Toplantısı'nda konuştu
Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Seyit Ardıç, Türkiye'nin yeniden şekillenen dünya ekonomisinden daha fazla pay alması için neler yapılabileceği ve sürdürülebilir kalkınma konularına odaklanılması gerektiğini belirterek, 'Ekonomide güven algısına zarar verecek her türlü gelişmenin uzağında kalmalıyız, yatırımcılar için uygun iklimi tesis etmeliyiz.' dedi.

- "Su konusunda hepimize önemli sorumluluklar düşüyor"
ASO Başkanı Ardıç, egemenliğin yolunun "su, gıda ve enerjinin" bağımsızlığından geçtiğini belirterek, Türkiye'nin bireysel ve toplumsal olarak su stresi yaşayan bir ülke olduğu gerçeğini görerek hareket etmesi gerektiğini vurguladı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, ülkenin sulama amaçlı en büyük tüneli olacak Silvan Tüneli'nin kazı başlangıç törenindeki hitabında kullandığı ifadeleri çok değerli bulduğunu dile getiren Ardıç, şunları kaydetti:
"Suyun yüzyılın en stratejik ve değerli kaynağı olduğunu belirten Sayın Cumhurbaşkanı'mız, su kaynaklarımızı tükenme sınırına gelmeden korumanın, verimli kullanmanın ve doğru yönetmenin ülkemiz için bir milli güvenlik meselesi olduğunu vurguladı. Görünen o ki, petrol ve doğal gaz için yapılan savaşlar, önümüzdeki dönemde su kaynakları için yapılacak. Bu konuda hepimize önemli sorumluluklar düşüyor. Biz sanayi sektörü olarak endüstriyel su verimliliğine yönelik attığımız ve atacağımız adımlarla ülkemizin su kıtlığının azaltılmasında gerekli irade ve sorumluluğu alıyoruz ve almaya devam edeceğiz."
- "Teknolojik yeniliklerle sanayi üretiminin hızla dijitalleşti"
ASO Başkanı Seyit Ardıç, kapitalizmin "tekno feodalizm" denilen yeni bir ekonomik düzenle dönüşüm sürecine girdiğini, feodal düzendeki toprak sahiplerinin yerini teknoloji devlerinin aldığını kaydetti.
Bilgi ve büyük verinin belli şirketlerde yoğunlaştığını anlatan Ardıç, az sayıda çok uluslu şirketin kontrolündeki devasa dijital mülkiyetin bu şirketlerin büyük hissedarlarına olağanüstü politik ve sosyal güç kazandırdığının altını çizdi.
Ardıç, sanayi sektörünün de bu tekno feodal düzenin etkisi altında belirgin bir dönüşüm yaşadığını belirterek, Endüstri 4.0, yapay zeka, otomasyon, büyük veri gibi teknolojik yeniliklerle sanayi üretiminin hızla dijitalleştiğini ifade etti.
Ardıç, tekno feodalizm ve sanayi sektörünün kesişiminde, dijitalleşme ve otomasyonun getirdiği fırsatların yanında ciddi güç dengesizlikleri bulunduğunu dile getirdi.
- ASO Teknoloji Üssü ve Ankara Serbest Bölgesi projeleri
Türkiye'nin toplam ihracatı içinde yüksek teknolojili ürünlerin payının küresel ortalamanın altında olduğunu vurgulayan Ardıç, ülkenin teknolojik dönüşüm hedeflerini gerçekleştirebilmesi için inovasyona dayalı daha güçlü bir strateji ve kararlı uygulamalara ihtiyaç duyulduğunu söyledi.
Ardıç, Ankara ve Türkiye için çok önemli bir ihtiyaç olarak gördüğü ASO Teknoloji Üssü ve Ankara Serbest Bölgesi projelerine de değinerek, ASO Teknoloji Üssü projesinde önemli aşamalar kaydettiklerini ifade etti.
Ürün geliştirme ve üretim odaklı AR-GE yaklaşımıyla yeni bir teknopark modeli olan söz konusu projenin 440 bin metrekare kullanılabilir alan olmak üzere toplam 1,2 milyon metrekare alanda konuşlanacağını bildiren Ardıç, "ASO Ankara Teknoloji Üssü'müzün fizibilite çalışmasını tamamladık. Farklı kiralama ve ortaklık modeliyle inşa edeceğimiz yeni model teknoparkımız ASO Teknoloji Üssü, kentimizin sanayisi başta olmak üzere ülkemiz ekonomisine, yüksek teknolojili ve katma değerli üretim anlamında çok önemli katkı sağlayacaktır. Üssün tam kapasiteye ulaşmasıyla birlikte 843 firma, 18 bin yeni nitelikli istihdam ve 1,5 milyar dolar ihracata katkı öngörmekteyiz." diye konuştu.
Çok kutuplu dünyada ülkelerin uluslararası ticarete entegre olmaları için serbest bölgelerin önemli olduğunu kaydeden Ardıç, ASO olarak, teknoloji ve sanayinin başkentinde serbest bölge kurma girişimlerini başlattıklarını bildirdi.
Ardıç, Ankara'da faaliyete geçecek bir serbest bölgenin, kentin ekonomik yapısını dönüştürme ve uluslararası ticarette daha etkin bir rol üstlenme potansiyelini ortaya çıkaracağını sözlerin
Bakmadan Geçme





