Aşı hakkında vatandaşların kafası karışık

Dünyayı ve ülkemizi olumsuz etkileyen korona virüsü salgınında, vaka sayıları her geçen gün artıyor. Avrupa'da vaka sayıları bakımından üst sıralarda bulunan ülkemizde, aşı konusunda vatandaşların kafası karışık… SED Medya olarak, Fethiye halkının ve Eczacı Serhat Eroğlu'nun konu hakkında görüşlerini aldık.

  • 1515
Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Aşı hakkında vatandaşların kafası karışık
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Korona virüsü salgını, vaka sayılarındaki artışlarla devam ediyor. Dünyada vaka sayısı 66 milyonu ve ölüm sayısı 1,5 milyonu aştı. Tüm dünya nefesini tuttu ve geliştirilen aşıları bekliyor. Rekor sürede geliştirilen aşılarla ilgili peş peşe umut vadeden gelişmeler yaşanırken, vatandaşlar ise aşı olup olmama konusunda kararsızlar. Aşılar pandeminin sonunu getirecek mi? Sıradaki zorluklar nelerdir? Geniş kitlelerde (üçüncü faz) denenen 11 aşıdan beşi öne çıktı. Bu aşıların üçüncü faz çalışmalarında alınan ilk sonuçların yüksek oranlarda etkili olduğu ve bu ay içinde onay alınacağını duyuruldu. 

AŞI ÇALIŞMALARI UZUN SÜREDİR DEVAM EDİYOR
Eczacı Serhat Eroğlu yaptığı açıklamada, “Korona virüsü aşısı ile ilgili çalışmalar, salgın başladığı süreçten bu yana devam ediyor. Bu yönde birçok araştırma yapılıyor. Son bir-iki aylık süreçte aşıların araştırılmasının ardından sona gelindiği ifade edildi. Piyasada aktif ve inaktif aşılar var. İnaktif aşılarda sadece protein kısmının alınıp, bir bakteri olmadan insan vücuduna verilerek; reaksiyonu ölçülüyor. Böylelikle antikor oluşması sağlanıyor. İnaktif aşılarda herhangi bir yan etki görünmüyor. Başarısızlık gibi bire sonuç ortaya çıkabilir. Aşılamanın en büyük amacı pandemik hastalıklara son vermek. İnaktif aşıların uygulanmasının ardından tutup-tutmayacağı yönünde gözlem yapmak gerekiyor. Devletimiz ilk olarak bu inaktif aşıyı uygulayacak” dedi. 

AKTİF AŞILARIN YAN ETKİLERİ DAHA FAZLA 
Kovid-19 salgınını önlemek için aktif aşıların da olduğunu dile getiren Eczacı Eroğlu, “Aktif yani sindirilmiş aşılar da var. Bunların yan etkileri daha fazla olmasına rağmen daha etkili sonuç alınabiliyor. Daha çabuk bir bağışıklık sağlayabiliyor. Tek doz uygulanabiliyor. İnaktif aşılarda tekrar yapılması gerekiyor. Aktif aşıların içerisindeki bazı maddeler alerji yapabilme durumu var. Aktif aşıların bildiğim kadarıyla faz 3 safhası biraz daha uzun sürüyor. Bundan dolayı tehlikeli olabiliyor. Türkiye’de daha sonra aktif aşıları da uygulamayı düşünüyoruz. Bazı insanlar aşı olup-olmama konusunda tereddüt yaşıyor. İnaktif aşıya sıcak bakıyorum. Bekli faydası olmayabilir ama çok bir zararı da olmayacağını düşünüyorum. Açıkçası aktif aşılar hususunda biraz tereddüt yaşıyorum. Aktif aşıların uygulanabilmesi için biraz süre olduğu kanaatindeyim” diye konuştu. 

SAĞLIK BAKANLIĞI GEREKLİ BİLGİLENDİRMELERİ YAPIYOR 
Açıklamasını sürdüren Eroğlu, “Milli aşımız sanırım inaktif olacak. İçerisinde sindirilmiş bir virüs olmayacak. Bunu zamana bırakmamız lazım. Belirli bir zamandan sonra pandemiye son verip vermeyeceğine bakmak lazım. Aşı hakkında Sağlık Bakanlığımız gerekli bilgilendirmeleri yapıyor. Bilim Kurulu’nda yer alan uzmanların açıklamaları var. İsteyenler gerekli sitelerden rahatça araştırma yapabiliyorlar. Pandemiden dolayı sıkıntı yaşayan insanlar ve devletimiz bu yönde çalışmalar yapıyor. Aşıların uygulanması ve bunun sonuçlarını görmek için zamana ihtiyaç var” ifadelerini kullandı. 

AŞIYA GÜVENMİYORUM
Hülya İnanç isimli vatandaş açıklamasında, “Üreten firmalar ve üretilen aşılar hakkında pek bir bilgim yok. Aşı olmayı düşünmüyorum. Uzun zamandır televizyon izlemiyorum ve haberleri takip etmiyorum. Salgın sürecinde millet olarak hepimizin morali bozuldu. Aşıya güvenmiyorum” dedi.   

AŞI FAYDALI OLACAKTIR 
Aşı hakkında görüşlerini aktaran Ebru hanım, “Korona virüsü aşısı öncelikli olarak sağlık çalışanlarına yapılacak. Onaylanmasının ardından vatandaşlara uygulanacak. Faydalı olup olmayacağını uzmanlar değerlendirecek. Vakaların azalmasında ve pandeminin önlenmesinde aşının faydalı olacağını düşünüyorum” şeklinde konuştu. 

KESİNLİKLE YERLİ AŞI YAPTIRIRIM
Aşı hakkında düşüncelerini aktaran Selahattin bey, “Aşı yaptırıp yaptırmama konusunda kararsızım. Fakat yerli aşı çıkarsa kesinlikle yaptırırım. Haberlerde yapılan bilgilendirmeleri yeterli bulmuyorum” şeklinde ifadeler kullandı. 

AŞI İÇİN BİR SÜRE BEKLEMEYİ DÜŞÜNÜYORUM
Kemal Çalışkan isimli vatandaş, “Bulunduğum konum içerisinde korona aşı için sıra en son bana gelecek. Zaten aşı gelmiş olsa da bir süre beklerdim. Haberlerde aktarılan bilgiler ve uzman görüşleri bence yeterli. Öncelikle insanlar, bu süreçte neler olabileceğini görmek istiyor. Bu yüzden beklemeyi tercih ediyorum” dedi. 

 


 

Aşı hakkında vatandaşların kafası karışık
Aşı hakkında vatandaşların kafası karışık
Aşı hakkında vatandaşların kafası karışık
Aşı hakkında vatandaşların kafası karışık
Aşı hakkında vatandaşların kafası karışık
Aşı hakkında vatandaşların kafası karışık

Bakmadan Geçme