Arslanca, '60 yılı aşkındır bu isimle anılıyoruz'
Türkiye Sakatlar Derneği Fethiye Şube Başkanı Aydoğan Arslanca, sosyal medyada yer alan isim yorumlarına yönelik yazılı bir açıklama yaptı. Arslanca, 'Türkiye Sakatlar Derneği 1960 yılında İstanbul'da kurulmuştur. Kamu yararına yaptığı hizmetler göz önünde bulunarak 1963 yılında dönemin Bakanlar Kurulu kararları ile kamu yararına çalışan dernek olarak kabul görmüş ve Resmi Gazete'de ilan edilmiştir' dedi.
Dost Gazetesinden Fatih Dereli'nin haberine göre;
Türkiye Sakatlar Derneği Fethiye Şube Başkanı Aydoğan Arslanca, sosyal medyada yer alan isim yorumlarına yönelik yazılı bir açıklama yaptı. Arslanca, “Türkiye Sakatlar Derneği 1960 yılında İstanbul’da kurulmuştur. Kamu yararına yaptığı hizmetler göz önünde bulunarak 1963 yılında dönemin Bakanlar Kurulu kararları ile kamu yararına çalışan dernek olarak kabul görmüş ve Resmi Gazete’de ilan edilmiştir” dedi.
Sosyal medya üzerinden derneğin isminin Sakatlar Derneği olması nedeniyle bu açıklamayı yaptıklarını kaydeden Şube Başkanı Arslanca, 1960 yılında kurulduklarını ve şu anda 70 şube ve temsilcilikler ile engellilerin sorunlarının çözümü için çaba harcadıklarını belirtti. Arslanca, isim tartışmalarından ziyade engellerin kaldırılması adına yetkililerin çalışma yapması gerektiğine değindi.
TSD Fethiye Şube Başkanı Aydoğan Arslanca yaptığı açıklamada, “Türkiye Sakatlar Derneği 1960 yılında İstanbul’da kurulmuştur. Kamu yararına yaptığı hizmetler göz önünde bulunarak 1963 yılında dönemin Bakanlar Kurulu kararları ile kamu yararına çalışan dernek olarak kabul görmüş ve Resmi Gazete’de ilan edilmiştir. Bu tarih itibarı ile ülke genelinde 70 şube ve temsilcilik kurarak engelli hakları konusunda çalışmalarını sürdürmektedir. Ülkemizde Cumhuriyetin kuruluşundan bugüne, doğuştan, trafik kazaları, iş kazaları, hastalık sonucu, terör ve savaşlarda herhangi bir uzvunu kaybedenlere zaman zaman kör, topal, çolak, kambur, arızalı, özürlü gibi isimlendirmelerle gerek devlet literatüründe gerekse toplum dilinde var olan isimlerdi” dedi.
Açıklamasını sürdüren Arslanca, “Yakın zamanda sayın Cumhurbaşkanın teklifi üzerine engelli olarak yasallaştı ve devlet literatüründe engelli olarak düzeltildi. Türkiye Sakatlar Derneği yukarıda da bahsettiğim üzere geçmişi 60 yılı aşkın bir süredir bu isimle anılmakta ve isim değişikliğinde dolayı kurum olarak birçok hak kaybı yaşanacağından dolayı isminin değiştirilemeyeceğini tüm şube delegelerin katıldığı bir toplantıda oy birliği ile karar verildi. Ayrıca dünya dillerine bakıp araştırdığımızda da vücudunun herhangi bir uzvunun eksik olması ya da iş görmez olmasının Türkçedeki karşılığı sakat kelimesidir. Ülkemizi yönetenlerden beklentimiz bize isim aramak yerine öncelikle sakatlığa sebebiyet veren akraba evliliği, trafik kazaları, iş kazaları, doktorsuzluk nedeni ile sakat kalanlar, terör ve savaşlara çözüm bulsunlar. Belediyeler ve tüm kurumlarda artık öyle veya böyle yaşamını sakat olarak yürüten sakat vatandaşlarımızın önündeki, eğitim, istihdam, sosyal yaşantı, mimari, erişim ve ulaşım sorunlarında yaşanan engelleri kaldırsın” ifadelerini kullandı.