Arının Önemini Anlatıyorlar

Seydikemer İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü okullardaki eğitim projeleriyle arılar ve doğa konusunda farkındalık oluşturmaya devam ediyor.

  • 728
Arının Önemini Anlatıyorlar
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Seydikemer Kaymakamlığı tarafından da desteklenen projede öğrencilere; arının tozlaşma için önemi, bal mumu, arı sütü, arı zehiri ve propolis gibi alternatif arı ürünlerinin apiterapi ve sağlık amaçlı kullanıldığı konusunda uzman kişilerce eğitim veriliyor. 

Seydikemer İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı; “Arıların insan için önemini anlatmak için Albert Einstein'ın "Eğer arılar yeryüzünden kaybolursa insanın sadece 4 yıl ömrü kalır" sözüyle başladığımız eğitimlerimizde; çocuklarımıza arının tozlaşma için önemi, bal mumu, arı sütü, arı zehiri ve propolis gibi alternatif arı ürünlerinin apiterapi ve sağlık amaçlı kullanıldığı konusunda uzman ekiplerce teorik eğitimden geçiriliyor.  Teorik eğitimimizde arıların mucize canlılar olduğunu öğrenen çocuklar uygulamalı eğitimimizde  arı korkusunu da yenmiş oluyor.”
“Arılar doğanın en büyük mucizelerinden biridir” diyen uzmanlar; “Yaklaşık 130 bin farklı bitki türünün çoğalmasını sağlarlar. Bunun yanı sıra insanoğlunun da birçok yaşamsal ihtiyacını karşılarlar. Arıların toplu iğne kadar mideleriyle yaptıkları mucizeler saymakla bitmez. İşçi arıların kendine has düzeni, petek ve bal üretimleri, kanat çırpmalarının etkisi gibi her birinin ayrı bir mühendislik ve bilim dalı olabilen becerileri ve mucizeleri vardır. Avrupa’da çocukların çok küçük yaşlarda arılarla büyüdüğüne ve onlardan korkmadığına görüyoruz. Ancak ülkemizde çocuklar hep arı sokar korkusuyla büyüyor ve arının önemi hakkında bilgi sahibi olmuyor. Onun için kafasında "arı sokar ve bal yapar" var, başka hiçbir şekilde arı konusunda araştırma yapmıyor ve bu zihniyetle büyüyor. Bu açıdan bizim için kovan başı eğitimler çok önemli bir proje" diye konuştular.

"Arı konusunda farkındalık yaratmaya çalışıyoruz" diyen Teknik personel; çocuklarda arı korkusunun hemen aşılamayacağını ifade ederek, amaçlarının arı konusunda farkındalık yaratmaya çalışmak olduğunu anlattı. 
Teknik personel çocuklara arıların sadece bal yapmadığını, çevre ve doğa için ne kadar önemli olduğunu öğrettiklerini kaydederek şöyle devam ettiler:  
"Albert Einstein'ın da söylediği gibi arılar tozlaşma için çok önemli. Bunu hep geri plana itiyoruz. Hep arının balını düşünüyoruz. Çocuklar burada arının sadece balı olmadığını, bal mumu, arı sütü, arı zehiri, propolis gibi alternatif arı ürünlerinin apiterapi ve sağlık amaçlı kullanıldığını öğreniyor. Buraya gelene kadar belki de bunları bilmiyorlardı. Arının polinizasyondaki etkisini çocuklara anlatmaya çalıştık. Her seferinde ilçemizin farklı bir bölgesindeki öğrencilerle çalışıyoruz ki yaygın etkiyi artıralım." 

Bakmadan Geçme