Arıkan kaçak turların önlenmesini istedi

İMEAK Deniz Ticaret Odası Fethiye Şube Başkanı Şaban Arıkan, translog satışlarının düşmesine rağmen koylarda tekne yoğunluğuna dikkat çekti. Arıkan, 'Göcek koyları bu yıl, geçtiğimiz yıllara oranla daha yoğundu. 500 yatın dolaştığı bir bölgede resmiyete baktığımız zaman sayı her geçen gün düşüyor. Kaçak turların önüne geçmek adına, özel yatlara tekrardan translog mecburiyeti getirilmeli' ifadelerini kullandı.

  • 715
Arıkan kaçak turların önlenmesini istedi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Bu yıl Kovid-19 salgınından dolayı tatilciler, izole olmasından dolayı yat ve villa turizmini tercih ettiler. Translog satışlarının düşmesine rağmen Göcek koyları ve bölgede tekne sayısının fazla olduğunu belirten İMEAK Deniz Ticaret Odası Fethiye Şube Başkanı Şaban Arıkan, bazı özel teknelerin kaçak turlar yaptığını ileri sürdü. Bu durumun önüne geçilmesi adına özel teknelere translog zorunluluğu getirilmesini istedi. Translog uygulaması ile teknede kalan kişilerin isim listelerinin liman başkanlıkları ve Sahil Güvenlik tarafından konaklayanların durumunun incelenebildiğini vurguladı. 

RESMİYETTE SAYI DÜŞÜK
İMEAK Deniz Ticaret Odası Fethiye Şube Başkanı Şaban Arıkan yaptığı açıklamada, “Geçtiğimiz yıllarda yapılan translog satışları ile bu sezon yaptığımız translog satışlarını karşılaştırıp, bir veri oluşturuyoruz. 2016 yılında bölgemizde 12 bin adet translog veriliyordu. Bu sayı 12 bin hafta tur yapabileceğimiz anlamına geliyordu. Fakat geldiğimiz noktada geçen sene 6 bin hafta tur yapıldı. Bu sezon ise 2 bin 500-3 bin hafta civarına düştü. Şöyle bir terslik var. Göcek koyları bu yıl, geçtiğimiz yıllara oranla daha yoğundu. 500 yatın dolaştığı bir bölgede resmiyete baktığımız zaman sayı her geçen gün düşüyor” dedi. 

TRANSLOG ZORUNLU OLMALI 
Kaçak turların önüne geçebilmesi için özel yatlara translog zorunluluğunu getirilmesi gerektiğinin altını çizen Şube Başkanı Arıkan, “Özel yatlardan translog zorunluluğu kalktı. Marinalardaki yatların çoğu özel ve bunlar kaçak tur yapıyor. Dolayısıyla denetimler zorlaştı. Kaçak turların önüne geçmek adına, özel yatlara tekrardan translog mecburiyeti getirilmeli. Bu uygulama ile teknelerde bulunan kişilerin isimleri kayıt altına alınıyor. Bu olmadığı zaman içerisinde müşteri mi var, ailesi mi var kontrol edemiyorsunuz. Translog uygulaması bir villa veya otelin müşterilerinin isim listesini güvenlik güçlerine bildirmesi ile aynıdır. Koylarda özel yat adı altında tatil yapan arkadaşlarımızın hiçbir bildirimi yok. Translog alındığı zaman liman başkanlıkları ve Sahil Güvenlik, konaklayanların durumuna bakabilmektedir. Hem kaçağı hem de kaçakçılığı önleriz” diye konuştu. 

Bakmadan Geçme