Arıcılıkta hedef yükseltti

Arıcılığın Başkenti Muğla'da Muğla Valiliği himayesinde başlatılan Muğla Apiterapik Arıcılık Ürünleri Ar-Ge İnovasyon ve İşleme Merkezi projesi kapsamında verilen nitelikli Arı ürünlerinin üretilmesi ve lider arıcılık eğitimlerinde başarılı olanlara sertifikaları Muğla Valisi Orhan Tavlı tarafından verildi.

  • 576

Muğla Valisi Orhan Tavlı, Fethiye Kaymakamı Yusuf İzzet Karaman ve beraberindeki heyet eğitiminin verildiği Muğla Arısı Islah ve Eğitim Merkezi Arılığında incelemelerde bulundu yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Yaklaşık 15 Milyon Liralık Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Güney Ege Kalkınma Ajansı Destekli Muğla Apiterapik Arıcılık Ürünleri Ar-Ge İnovasyon ve İşleme Merkezi projesi

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Güney Ege Kalkınma Ajansının desteklediği, Muğla Ticaret ve Sanayi Odası, Muğla Valiliği, Muğla Vakfı, Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği, Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası, Milas Ticaret ve Sanayi Odası, Bodrum Ticaret Odası, Marmaris Ticaret Odası, Muğla Ticaret Borsası ve Muğla Teknopark A.Ş. ortaklığında yürütülen Muğla Apiterapik Arıcılık Ürünleri Ar-Ge İnovasyon ve İşleme Merkezi projesi ile Muğla’da arıcılığının yeni bir döneme gireceğini belirten Vali Orhan Tavlı Muğla’nın Çam Balının yanında Apiterapik arıcılık ürünleriyle de ülkemiz ekonomisine katkı sunacağını ifade etti.

Yüksek katma değerli arıcılık ürünlerinin hammaddelerinin üretiminin ileri seviye eğitim gerektirdiği belirtilirken temel arıcılık eğitimini yüksek derecelerle tamamlamış kursiyerlerden sahada yeterli deneyim kazananlara proje ortağı Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Muğla Arı Yetiştiricileri Birliğinin uzman personeli tarafından hijyenik şartlarında polen hasadı ve muhafaza koşulları, propolis tuzağı kullanımı, propolis hasadı, perga hasadı, arı zehri ekipmanı kullanma gibi konuları içeren eğitimlerin yanında ana arı ve arı sütü ihtisas eğitimlerinin de verildiği ifade edildi.

MUĞLA ARISI DEĞİŞEN İKLİME VE HASTALIKLARA DİRENÇLİ HALE GELİYOR

İklim değişikliğine uyum sağlayan Anadolu ırkı arıların ekotipi olan Muğla Arısının değişen iklime adaptasyonu ve hastalıklara dayanıklı olması için ıslah projesi geliştirildiği belirtilirken yapılan çalışmalarla Muğla Arısının iklim değişikliğine adaptasyon sürecinin başarıyla tamamlandığı, ıslah edilerek hastalıklara karşı direncinin arttırıldığı ifade edildi.

Değişen iklime uyumlu, hastalıklara daha dirençli hale gelen Muğla Arısının bölgemizdeki üreticilerimizin ana arı ihtiyacını gidermek için Tarım ve Orman Bakanlığı, Muğla Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ve Muğla Arıcılar Birliği işbirliğinde “Damızlık Ana Arı Üretiminin Desteklenmesi Projesi” kapsamında üretildiği, üretilen 400 Ana Muğla Arısı’nın üreticilere dağıtıldığı, bu sayede koloni verimliliğinin yükseldiği ve Muğla Arısının ıslah çalışmalarının sürdürülebilirliğinin sağlandığı belirtildi.

VALİ ORHAN TAVLI “DEVLETİMİZ ARICIMIZIN YANINDA”

5 bin kayıtlı arıcılık işletmesinde yaklaşık 1 milyon koloni ile arıcılığın başkenti olarak bilinen Muğla’da Çam Balı başta olmak üzere arı ürünlerinin üretildiğini belirten Muğla Valisi Orhan Tavlı bal üretimin kalitesinin artırılması ve katma değeri yüksek olan bal dışı arı ürünlerinin üretiminin desteklenmesi amacıyla başlatılan bu eğitimlerin artarak devam edeceğini söyledi.

Devletimizin arıcılarımızın yanında olduğunu vurgulayan Vali Orhan Tavlı Muğla’da sektörle alakalı tüm kamu kurum ve kuruluşlarımızın, odalarımızın, borsamızın ve sivil toplum kuruluşlarının ortak akılla birlikte hareket ettiğini ve arıcılığın her aşamasına yönelik çözüm sunan projelerin hızla hayata geçirildiğini belirtti.

Üreticilerimizin ıslah edilmiş ana arı ihtiyacının artık yerel imkanlarla üretilen ıslah edilmiş Muğla Arısı ile karşılandığını belirten Vali Orhan Tavlı ıslah çalışmalarıyla verimliliği ve direnci artırılmış damızlık ana arıların tüm koloninin daha verimli hale gelmesini ve daha kaliteli ürün alınmasını sağladığını söyledi.

Arıcılık konusuna bütüncül yaklaşıldığını belirten Vali Orhan Tavlı Daha kaliteli ürün için bir yandan Muğla Arısı türünün ıslah edildiğini, arıcılara ihtisas eğitimleri verildiğini diğer yandan Apiterapik arıcılık ürünlerinin Arge inovasyon merkezinde katma değeri yüksek arıcılık ürünlerinin geliştirilmesi çalışmalarının devam ettiğini üretimden tüketiciye kadar tüm sürecin desteklendiğini belirtti.

Önceki dönem İhtisas eğitimini tamamlayan arıcıların eğitimin faydasını hemen gördüğünü, aldıkları eğitim sonucunda ürettikleri ürünlerden elde ettikleri gelirle yüzlerinin şimdiden güldüğünü belirten Vali Orhan Tavlı “Ülkemizde arıcılığın başkenti olan Muğla’mızı Türkiye dünya ligindeki hak ettiği yere getirmek için, üreticilerimizin yüzlerini güldüren projelerimiz ve çalışmalarımız aralıksız devam edecek” dedi.

İhtisas eğitiminde başarılı olarak sertifika almayı hak eden arıcıları ve onları eğiten uzman personeli tebrik eden Vali Orhan Tavlı Türkiye Yüzyılına adım attığımız 2023 yılının Muğla için bir dönüm noktası olacağını belirterek Yaklaşık 15 Milyon Liralık Muğla Apiterapik Arıcılık Ürünleri Ar-Ge İnovasyon ve İşleme Merkezi projesi ve Muğla arıcılığına verilen destek için Saygıdeğer Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sayın Mustafa Varank’a, Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Prof. Dr. Vahit Kirişci’ye, bakanlıklarımıza, il müdürlüklerimize ve emeği geçenlere teşekkür etti.

İncelemelerinde Muğla Valisi Orhan Tavlı’ya Fethiye Kaymakamı Yusuf İzzet Karaman, Tarım ve Orman İl Müdür Vekili Enver Aydın, Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şube Müdürü Mustafa Akıskalı, Fethiye Tarım ve Orman İlçe Müdürü Şaban Sarıkaya, Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Koray Özcan, Türkiye Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ziya Şahin, Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Veli Türk ve yönetim kurulu üyeleri ile kursiyerler ve uzman öğreticiler katıldı.

Arıcılıkta hedef yükseltti
Arıcılıkta hedef yükseltti
Arıcılıkta hedef yükseltti
Arıcılıkta hedef yükseltti
Arıcılıkta hedef yükseltti
Arıcılıkta hedef yükseltti

Bakmadan Geçme