Araç muayene gecikme bedellerine büyük indirim

Araç muayenesi gecikme borçlarına yeni düzenleme geldi. Yeni düzenlemeyle araç muayenesini 1 yıl geciktiğinde 205 TL yerine yaklaşık 14,36 TL ceza ödenecek. Düzenlemenin gelmesiyle birlikte Fethiye TÜVTÜRK'e araç muayenesine gelen Gürol Avcı, 'Gecikmede zam almayıp 14 TL gibi bir ücretle vatandaşın işini görmek, bence makul bir uygulamadır' dedi.

  • 2738
Araç muayene gecikme bedellerine büyük indirim
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Resmi Gazete'de yayımlandıktan sonra yürürlüğe giren yeni düzenlemeyle gecikilen her ay için araç muayene bedelinin yüzde 5'i olarak hesaplanan gecikme bedeli, aylık yurt içi üretici fiyat endeksi oranında yeniden belirlenecek. TÜVTÜRK'ten yapılan açıklamaya göre, hesaplanan toplam gecikme bedeli, aylık yurt içi üretici fiyat endeksi oranlarına ve aracın muayeneye geliş tarihine göre değişiklik gösterebilecek. Yeni düzenlemeye göre, araç muayenesini 1 yıl geciktirmiş bir otomobil sahibi, 205,08 TL gecikme cezası yerine yaklaşık 14,36 TL ödeyecek. 5 yıl muayeneye gelmeyen bir ticari aracın ödeyeceği gecikme bedeli ise 1.062,71 TL yerine 74,68 TL olacak. 31 Aralık 2021'e kadar geçerli yeni düzenlemenin tüm araç tipleri için geçerli olduğunu açıklayan TÜVTÜRK, gecikme süreleri için de bir sınır olmadığını duyurdu. Düzenlemeden muayenesi 1 ay geciken araçlar gibi 5 veya 10 yıldır muayeneye gelmeyen araçlar da faydalanabiliyor. Öte yandan, araç muayene işleminin gerçekleştirilmesi için araç sahiplerinin Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV), trafik para cezası veya otoyol geçiş borcu da bulunmaması gerekiyor.

ARAÇ MUAYNESİ YAPTIRMAYA TEŞVİK EDİLİYOR
Düzenlemenin gelmesiyle birlikte Fethiye TÜVTÜRK’e araç muayenesine gelen Gürol Avcı, “Benim hatırladığım kadarıyla, araba muayene günü gelenlerin 1 ay gibi bir süre ertelenmişti. Gecikmede zam almayıp 14 TL gibi bir ücretle vatandaşın işini görmek, bence makul bir uygulamadır. Şuanda muayenesini yaptırmamış, geciktirmiş olan, faizlenmede tedirgin olan vatandaşların bir an önce muayenesini yaptırmaya teşvik etmiş oldular. Ben mesela sabahtan geldim, bir arıza eksiğim varmış arızamı giderip tekrar geldim. Araç muayeneden kalınca 1 ay süremiz var. Bu hakla 15-20 günü gezebilirdim de gezerken kaza da yapabilirdim. Onun yerine eksiğimi yaptırıp, muayeneden geçtim. Bu düzenleme ile vatandaşlar araçlarını yaptırıp, güvenli vesaite binebilecek. Kendimiz, çocuklarımız, yoldaki bir hayvan hepimiz can taşıyoruz. Bunun için çalışmalar yapılması çok güzel” diye konuştu.   


 

Araç muayene gecikme bedellerine büyük indirim
Araç muayene gecikme bedellerine büyük indirim

Bakmadan Geçme