ZİRAATÇİNİN EN BÜYÜK ENGELİ SİYASET
DEVA Partisi Muğla Milletvekili A. Adaylarından Ecz. Nesrin Çoban Ocak ve Gazeteci Bilal Baykan sektör ziyaretlerine Ortaca Ziraat odası Başkanı Salim Çöllü ile devam etti.
Deva Partisi A. Adayları Ortaca Ziraat Odası Başkanı Salim Çöllü 'ye bir dokundu, bin ah işitti.
Bilal Baykan ziyaret sonrası Muğla kamuoyu ve basın temsilcilerine yaptığı açıklamada; bugün ziyaretimiz de gördük ki siyasetin zarar vermediği alan yok gibi. Sayın Salim Çöllü ile bilgi alışverişimizde bunları tüm gerçekliği ile duymuş olduk.
NARENCİYE, DOMATES VE SEBZE ÜRETİCİSİ İHRACATTA YAŞANAN SORUNLARIN BEDELİNİ ÖDÜYOR
Ortaca Ziraat kooperatif Başkanı Salim Çöllü İhracatta yaşanan sorunlar bizleri derinden etkiliyor. İlk kurulduğumuz yıl Rusya uçağının vurulması ile yaşana gerginlikten dolayı ihracatın kapanması elimizde Narenciyenin borcunu kaç yıl geçmesine rağmen anca ödemeye çalışıyoruz. Ardından Corona döneminde Limon ihracatı yasaklandı, bu dönemde ihraç yaptığımız ülkeler pazarını kaybettik en önemli zamanda ürün veremediğimizden dolayı pazarlarımız diğer üreticiler tarafından kapatıldı. Bu da yetmedi geçen Domates yasağından son anda büyük lobi yapma girişimimizden dolayı durduruldu. Bu gibi sebeplerden dolayı Üreticiye asıl zararı Siyasetin yaptığı yanlış hamleler veriyor dedi.
VATANDAŞA UCUZ ÜRÜN YEDİRMEK İHRACATI YASAKLAMAK DEĞİL
Çöllü önemli konulara değinmeye devam etti. İktidar vatandaşa ucuz sebze narenciye yedirmeyi ihracatı yasaklamakta buluyor. Ama asıl unuttuğu üreticinin girdi ve maliyetlerini vererek Tohum, Gübre, Mazot ÖTV'si, Sulama, Enerji Maliyetini düşürerek vatandaşa çok daha ucuz maliyetle ulaşmasını sağlayabilir. Bunu yetkililere defalarca iletiyoruz. Ama sonuç alamıyoruz dedi.
DEVA'LI BAYKAN; TARIMIN BAŞINDA EHİL KADROLAR OLUNCA BU SORUNLAR ÇÖZÜLECEK
Baykan Dinlediği sorunları dile getirerek DEVA Partisi Genel merkezimiz de Sayın Ali Babacan'ın Yardımcılarından Tarım Politikaları Başkanımız Sayın Candan Karlıtekin'in Tarım politikalarında bu sorunların tespit edildiği ve çözümlerinin Tarım Eylem Planı ile anlatıldığını belirtti. Ardından Tarım eylem planından öne çıkan başlıkları Muğla'nın Ziraatçileri ve Basını ile paylaştı.
Tarımda Kendi Kendine Yeten Bir Ülkenin Eva'sı Hazır, Toprağın, Tarımın, Çiftçinin, Üretimin Eva'sı Tarım Eylem Planında Hayat bulacak
ÇİFTÇİNİN 7 DEVA'SI:
Çiftçilerin borçlarını en az 2 yıl faizsiz olarak erteleyeceğiz, Çiftçilerin kullandığı mazot ÖTV'sini geri vereceğiz, Çiftçilere kullandığı gübre maliyetinin %50'sini destek olarak geri vereceğiz, Çiftçilerin toprağına, traktörüne haciz gelmeyecek, üretimi aksamayacak, Elektrik çiftçiye daha ucuz verilecek, Tarım desteklerini üretim yapılan yıl açıklayacak ve aynı yıl içinde ödemelerini gerçekleştireceğiz, Sadece aracıların değil çiftçilerin de kazandığı bir sistem oluşturacağız
ÇİFTÇİLİĞİ KALKINDIRMANIN 7 DEVA'SI
Tarımda ithalat yerine, içeride üretimi destekleyeceğiz, Sözleşmeli tarımın yasal altyapısını güçlendirip, üretici-sanayici işbirliğini etkin hale getireceğiz, Küçük üreticilerin pazarlama problemlerini çözeceğiz, Tarımda özellikle ihtiyaç fazlası ürünlerde ihracatı destekleyecek, keyfi ihracat yasaklarına son vereceğiz, Başta tohum olmak üzere tarım girdileri ve ürünlerde dışa bağımlılığı azaltacağız, Üreticiler ürününü değerine satacak, emeğinin karşılığını alacak, Tarım sigortası kapsamını genişleterek çiftçilerimizi risklere karşı daha iyi koruyacağız.