'Zanaatkarların kirli elleri medeniyetin aynasıdır'
Fethiye Esnaf ve Sanatkarlar Odası Mesleki Eğitim Merkezi bünyesinde bulunan Motorlu Araçlar Teknolojisi Eğitim ve Uygulama Atölyesi törenle açıldı. Açılış programına yoğun bir katılım oldu.
Fethiye esnafından gelen talep doğrultusunda ilçemize kazandırılan Motorlu Araçlar Teknolojisi Eğitim ve Uygulama Atölyesi, gerçekleşen törenle açıldı. Açılış törenine Fethiye Kaymakamı Eyüp Fırat, Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca, Muğla İl Milli Eğitim Müdürü Emre Çay, Fethiye İlçe Milli Eğitim Müdürü Faruk Kaya, kurum müdürleri, meslek odası başkanları, sivil toplum kuruluşları başkanları, siyasi parti temsilcileri, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı.
Honda Türkiye A.Ş., Fethiye temsilcisi Kıvrak Motor ile Fethiye Esnaf ve Sanatkarlar Odası işbirliğinde tamamlanan Motorlu Araçlar Teknolojisi Eğitim ve Uygulama Atölyesi sayesinde öğrencilerin eğitim almak için Antalya, Denizli ve Aydın'a gitmekten kurtulduğu belirtildi. Açılış töreninde ilk olarak konuşmalar yapılırken daha sonra mezun öğrencilere diplomaları Fethiye Kaymakamı Eyüp Fırat ve protokol üyeleri tarafından takdim edildi. Hemen ardından mezun olan öğrenciler, pastalarını yine protokol üyeleri ile birlikte kesildi. Açılış programı yemek ikramı ile son buldu.
“OKULUMUZ GÜN GEÇTİKÇE BÜYÜYOR”
Okul Müdürü Timur Ergün, “Bundan tam 34 yıl önce 1987 yılında Bugün ki Gazi Orta Okulunun o zaman ki Kız Meslek Lisesi'nin bahçesinde 2 barakada başlayan eğitim- öğretim serüvenimiz, 2010 yılından itibaren milli emlak tarafından kurumumuza tahsis edilen 4602 m2 lik arsaya Fethiye Esnaf ve Sanatkarlar Odası'nca yaptırılan, bugün ki hizmet binamızda devam etmekteyiz. 2017 yılından itibaren bakanlığımızın hayata geçirdiği mesleki eğitim hamleleriyle öğrenci sayımız gün geçtikçe artmaktadır. Artık kalfalık ve ustalık belgelerinin yanı sıra lise diploması da vermeye başladık. 2020- 2021 yılında ilk lise mezunlarımızı verdik. Motor atölyesinin açılışıyla lise mezuniyetinin bir arada daha anlamlı olacağını düşündük. Pandemi sürecinde de ertelemiş olduğumuz diploma törenimizi de motor atölyesi açılışıyla birleştirdik. Bu heyecanı da sizlerle paylaşmak istedik. Öğrenci sayımızın, özellikle motor alanında ki bugün ki verilere göre 389, 2017 den itibaren yapılan etkinliklerden sonra artan öğrenci sayımızdan dolayı motor atölyesi ihtiyacımız ortaya çıktı. Bu konuyu daha önce okulumuzu yapan Fethiye Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanımız ve yönetim kuruluyla paylaştık. Her zaman ki bizlere destek olacaklarını, ellerinden ne gelirse yapmaya hazır olduklarını ifade ettiler. Yasal süreç tamamlandıktan sonra başlanan motor atölyemiz 3 derslik, 1 araç bakım, 1 motosiklet bakım atölyesi olmak üzere hazırlanmıştır. Bu atölyenin açılmasıyla öğrencilerimiz burada almış oldukları teorik eğitimi aynı ortamda pratiğe aktarma şansına sahip olacaklar. Aynı zamanda kalfalık ve ustalık sınavlarını daha önce sanayilerde ki işletmelerde yapıyorduk. O sınavların da burada yapılma şansı olacak. Yine motorlu araçlar teknolojisi alanında sanayide hizmet veren ustalarımızın da belge yenileme amacıyla burada eğitim almaları sağlanmış olacaktır. Ben motor atölyesinin yapılmasında şahsım, öğretmenlerim, öğrencilerim adına başta bize her zaman önderlik yapan, destek olan Sayın Kaymakamımız Eyüp Fırat Beyefendiye, İl Müdürümüz Emre Çay beyefendiye, Esnaf Odası Başkanımız Mehmet Soydemir'e, İlçe Müdürümüz Faruk Kaya'ya ve Fethiye esnafına teşekkür ediyorum. Tekrar sizlere hoş geldiniz diyorum. Motor Atölyesinin yapımında emeği geçen öğrenci ve öğretmenlerime de teşekkür ediyorum. Saygılar sunuyorum” dedi.
“ZANAATKARLARIN KİRLİ ELLERİ MEDENİYETİN AYNASIDIR'
Fethiye HONDA bayisi Sahibi Nuri Kıvrak, “Ülkemizde sanat ve zanaat kavramı sıklıkla karıştırılmaktadır. Her iki kelime de dilimize Arapça'dan gelmiştir. Gerçek şu dur ki; TDK'da zanaat el ustalığı isteyen işler olarak tanımlanmaktadır. Sermayeden çok niteliğe dayalı öğretimin yarısına el becerisi eklenince ustalık gerektiren meslek haline gelir bu mesleğin erbabına da zanaatkar denir. Zanaatkarlar el becerileriyle nedeniyle tarih boyunca pek çok toplumda saygınlığa sebep olmuşlardır. Sanat ise bir duygu, tasarı, güzellik anlatımında kullanılan yöntemlerin tamamı ve bu anlatım sonucunda ortaya çıkan üstün yaratıcılıkla mesleği icra eden kişiye de sanatçı denir. Günümüzde sanayi devrimi birçok sanatı yok etmiş olsa dahi zanaatkârların yeri her zaman farklı olmuştur. Yüce Atatürk'ün söylediği gibi; ‘Zanaatkarların kirli elleri medeniyetin aynasıdır'. Zanaat beceri, çıraklık, kalfalık yoluyla kazanılır. Zanaatkar olma uzun ve zorlu bir süreçten geçer. Dünyada iki buluş insanlığın gelişmesinde yol almıştır. Bunlardan biri tekerleğin bulunuşu, diğeri ise yazının bulunuşudur. Tekerleğin buluşu teknolojiyi, yazının bulunuşu ise ilmi geliştirmiştir. Bizler de bu bilgiler ışığında Fethiye Kaymakamlığı, Milli Eğitim Müdürlüğü, Esnaf ve Sanatkarlar Odası ve Honda Kıvrak Motor olarak, gençlerimizin çıraklığından başlayarak uzmanlaşan ve yeteneklerini sergileyecekleri ustalık dönemlerine kadar ve sonrasında da onların çıraklarına hizmet verebilecek bir destek akademisi kurduğumuza inanıyoruz. Motor öğretmenlerimizin Honda'dan aldığı ve alacağı yeni teknolojik bilgiler, ekipmanlar ile öğrencilerimize daha iyi eğitim vereceklerine inancımız sonsuzdur. İnanın bizler için bu tesisi kurmak kolay olmadı. Tam işe başladık ekonomik krizler ortaya çıktı. Ancak Esnaf ve Sanatkarlar Odası ve ekibi imdadımıza yetişti. İşin ortasına geldik teknik imkansız ve yasal prodüksiyonlar durumu zorlaştırmaya başladı. Orada da imdadımıza Fethiye Kaymakamlığı, Milli Eğitim Müdürlüğü ve Honda Türkiye A.Ş. yetişti. İşin sonuna geldiğimizde ise korona belasıyla yüzleştik. Birçok yakınımız kaybettik. Dünya ticareti durdu ve hacmi daraldı. Tedarik zincirleri kırıldı. Şükürler olsun ki olumsuzluklar bitti ve yolumuza devam ediyoruz.” Şeklinde konuştu.
“DESTEKLERİMİZ DEVAM EDECEK”
HONDA Satış Sonrası Müdürü Nurettin Gök, “Bu okulun, eğitim yerinin açılmasında Nuri bey bizi aradığında özellikle heyecanlandık. Çünkü biz bu konuda eğitime gereken önemin daha da fazla verilmesini bildiğimiz için İstanbul'da yaptığımız otomobil mekanik ve kaporta boya eğitimlerinin yanında eğitimin içinde bir yere katkıda bulunacağımızı duyunca heyecanlanmıştık. Bugün bu güzel günde öğrencilerimizin mezun oluyor olması bize ayrı bir memnuniyet veriyor. Hem hocalarımıza verdiğimiz eğitim, ekipman desteğinin yanında bundan sonra da bu desteğin devam edeceğini söylemek istiyorum, hayırlı oldun diyorum” ifadelerini kullandı.
“BU ESERLER SİZİN ESERİNİZDİR”
Fethiye Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Mehmet Soydemir, “Sayın Kaymakam'ım, Sayın Belediye Başkanım, Honda Motor A.Ş Genel Müdürüm, İlçe ve İl Milli Eğitim Müdürüm, Yönetim kurulu oda başkanlarım, değerli muhtarlarım ve saygıdeğer basın mensupları 13.yüzyıldan beri ahilik sanatını bugüne kadar taşıyan halkımızın gururu olan ekonomimizin değerli yapı taşı olan Esnaf ve Sanatkar kardeşim bu motor atölyesi açılışına hep birlikte hoş geldiniz diyorum. 2007 yılında başlayıp 2009 yılı itibariyle inşaatını bitirdiğimiz ana binamızda bir konferans salonu, bir yemekhane, bir mutfak on iki sınıf ve altı idari oda mevcuttur. 2009 yılında bayındır rakamlarına göre 9 milyona mal ettiğimiz ana binamızı bu yıl ki değeri 19 milyondur. O günlerde okulumuzun öğrenci sayısı 300 civarındaydı ancak odamızın girişimi sonunca eğitimde yapılan değişikler nedeniyle bazı bölümlerin öğrenci sayılarında artış olmuştur. Okulumuzun içinde yiyecek içecek alanında 85 öğrencimiz, güzellik ve saç bakım hizmetlerinde 220 öğrencimiz şuanda açılan motorlu araçlar bölümünde uygulama atölyesinde 410 tane öğrencimiz eğitim görecektir. Bu atölyenin yapılmasında, malzemenin temininde ilçemizin gururu tüccar, esnaf, istikamcı Honda Kıvrak Motor'a Nuri Kıvrak'a teşekkür ediyorum. ayrıca bu teşekkürü Honda motor CIO'su Nurettin Bey'e sunuyorum. Değerli esnaf ve sanatkar kardeşlerim okulumuz öğrenci sayısı bakımından en büyük meslek eğitim merkezidir. Bundan sonra öğrencilerimiz eğitim alanında komşu illere gitmeyeceklerdir kısaca okulumuz çevre illerdeki meslek eğitim merkezi okullarla yarışmaktadır. Bu atölyede gelişen teknolojiye ayak uydurabilmek meslekteki yenileri takip edebilmek için önümüzdeki yıllarda yetkili mesleklerde ki firma yetkilileriyle görüşerek uzmanları buraya getirerek ustalığımız ile buluşturacağız yani bundan sonra esnaflarımızın il dışına gitmelerine gerek kalmayacak. Değerli esnaf ve sanatkar kardeşim bu eserler sizin eserinizdir. Dünyada teknolojiye ayak uydurmanız için eğitime önem veriyoruz eğitim için çalışıyoruz ve çalışmaya da devam edeceğiz EĞİTİM,EĞİTİM,EĞİTİM. Bundan sonraki işimiz artan öğrenci sayımız nedeniyle okulumuzun 3. Katını yapmak ve bu atölyenin karşısına bir tane daha motor atölyesi daha yaparak ustalık ve kalfalık sınavlarını burada yapmak istiyoruz. Arkadaşlar en yakın zamanda okulumuzun atölyesini yapacağız” dedi.
“VATANA YAKIŞAN BİRER ESNAF OLURSUNUZ”
Muğla İl Eğitim Müdürü Emre Çay, “Motorlu teknoloji araçlar atölyemizin açılışı hem de 2021 yılında mezuniyet töreninde sizlerle olmaktan dolayı mutluyum. Bugün hem milli eğitim bakanlığımızın hem de aslında Cumhurbaşkanımızın en önemsediği konu için buradayız. Gerçekten meslek lisesi memleket meselesi parolasıyla çıkılan bu yolda geçtiğimiz o zor günlerde pandemi günlerinde de gördük ki meslek lisesi aynı zamanda kara gün dostu. Meslek lisesi öğrencilerimiz o zor günlerde kimi kimya bölümünde dezenfektan üretti, kimisi giyim atölyelerinde maske üretti, kimisi yangında sabah kahvaltısı ve akşam yemeğinde 5.000 kişi Kızılay ile iş birliği içerisinde yemek üretti. Meslek lisesi aslında ülkemizin beklide en can alıcı okul türü olarak görüyor ve bu ülkenin geleceği olarak biz onlara yatırım yaptığımızı düşünüyoruz. Mesleki eğitim merkezini ise meslek lisesinden ayıran en önemli farklardan biriside 11.sınıfta kalfalık. 12.sınıfta ustalık belgesi alabilirken diğer taraftan da son düzenlemeyle lise diplomasını da alabilmesi bu açıdan çok ehemmiyetli ve diğer liselerden kendisini ayıran bir özelliğe taşımıştır. Mesleki eğitim merkezlerimiz gençlerimizin yaratılışında var olan ilgi, istidat ve becerilerini ahilik anlayışıyla yoğurarak onların birer mutlu meslek edinmelerini sağlamak için kurduğumuz ve faaliyetlerini yürüttüğümüz merkezlerimizdir. Biz hem bakanlık olarak hem il milli eğitim müdürlüğü olarak memleket meselesi olarak görmeye devam ediyoruz ve meslek liselerimizin eğitimini önemsiyoruz bunu somut olarak da hem hayırseverlerimizin desteklerini arttırmaya devam edeceğiz. Düşüncelerimi gerçekleştirip yatırımlarımızı bu yönde yapmaya devam edeceğiz. Geçtiğimiz günlerde cumhurbaşkanlığımız külliyesinde sayın cumhurbaşkanımızın himayelerinde mesleki eğitimde 1.000 okul ve 50 arge merkezinin açılış programı yapıldı ve biz o programdayken şöyle bir müjde verildi. Daha önce stajyer iken asgari ücretin 3'te 1 oranında ücret alırken o oran %50'ye çekildi dolayısıyla askeri ücretin yarısı kadar hem okuyacaksınız hem ücret almaya devam edeceksiniz. Allah yolunuzu bahtınızı açık etsin inşallah sevdiğiniz ve mutlu olduğunuz meslekleri icra edersiniz ve en önemlisi de fakir ile zenginin işini aynı hassasiyetle yapan birer usta, birer esnaf olursunuz” diye konuştu.
“ATÖLYEDE EMEĞİ GEÇEN HERKESE TEŞEKKÜR EDİYORUM”
Kaymakam Eyüp Fırat “Pandemi süreci ile birlikte başta İngiltere olmak üzere ABD ve dünyanın sahil ülkelerinde baş gösteren tedarik zincirinin sıkıntısı bize ve bütün dünyaya ara elemanın ne kadar önemli olduğunu gösterdi. Tabi ara eleman yetiştiren böyle teknik okullar işte bugün açılışını gerçekleştireceğimiz atölyeler sadece bizim için değil dünya içinde çok önemli. Buradan özellikle öğrenci velilerimize seslenmek istiyorum. Kıymetli velilerimiz bizim ülke olarak 1 tane mühendise ihtiyacımız varsa emin olun 2 tanede teknik elemana ihtiyacımız var. Biz buna göre çocuklarımızın eğitiminde yönlendirmeyi böyle yapalım. Devlette böyle yapacak. Velilerimizde böyle yapsın diye istirham ediyorum. Ben bu atölyede emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Atölye açılışımızın hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum” diye konuştu.