Yoshinori Moriwaki, Fen Lisesi Öğrencileriyle Bir Araya Geldi

Japon Deprem Uzmanı ve Yüksek Mimar Yoshinori Moriwaki, Belediye Fen Lisesi'nde öğrencilerle bir araya geldi.

  • 834

Japonya ve Türkiye'deki deprem gerçeğini öğrencilerle paylaşan Moriwaki, 14 Kasım Perşembe günü saat: 14.00'de Fethiye İşletme Fakültesi'nde ‘Türkiye'de Deprem Gerçeği ve Fethiye' konulu konferansta Fethiye halkıyla buluşacak. Japon Deprem Uzmanı ve Yüksek Mimar YoshinoriMoriwaki'ye, Fethiye Belediyesi Danışmanı Yavuz Topateş de eşlik etti. Fen Lisesi konferans salonunda gerçekleşen etkinliğe Fen Lisesi öğrenci ve öğretmenlerinin yanı sıra, Fethiye İlçe Milli Eğitim Müdürü Faruk Kaya da katılım sağladı.

Fethiye Belediyesi Danışmanı Yavuz Topateş, öğrencilere kısa bir bilgilendirme yaparak, “Japon Deprem Uzmanı ve Yüksek Mimar YoshinoriMoriwaki'yi Fethiye'ye belediye olarak biz davet ettik. Yarın kendisi üniversitede ayrı bir konferans verecek. Geleceğin teminatı olan siz gençleri bilinçlendirmek için kendisini buraya getirdik” dedi. Topateş, Moriwaki'nin Dünya'da ve Türkiye'de gerçekleştirdiği projelerden de örnekler sundu.

Japonya ve Türkiye'nin kültürel benzerliklerini anlatarak konuşmasına başlayan Japon Deprem Uzmanı ve Yüksek Mimar YoshinoriMoriwaki, Fethiye'ye de her zaman tatile geldiğini belirterek, “Fethiye'yi çok seviyorum. İklimi gibi insanları da sıcak. Buraya tatile geliyor, dalış yapıyorum” dedi. Muğla'nın birinci derece deprem bölgesi olduğunu ifade eden Moriwaki, “ Türkiye'de 81 ilin 55'i birinci derece deprem bölgesi içinde yer alıyor. Ekranda da gördüğünüz gibi Akdeniz'den ve Karadeniz'den geçen fay hatları oldukça önemli. Kıbrıs burada birinci derece deprem bölgesi şeklinde işaretlenmemiş ancak Kıbrıs da, birinci derece deprem bölgesi içinde yer almaktadır. İl içerisinde deprem dereceleri bölge bölge incelenmelidir” dedi.

Japonya ve Türkiye arasındaki deprem karşılaştırmalarını da slayt eşliğinde katılımcılara anlatan YoshinoriMoriwaki, “Depremde ölü sayısına bakıldığında Türkiye'nin üçüncü, Japonya'nin on yedinci olduğu görülmektedir. Biliyorsunuz ki aynı zamanda Japonya'da tsunami de meydana gelmektedir. Japonya'da daha büyük ve daha fazla deprem meydana gelmesine rağmen Türkiye'den daha az kayıp olduğu görülmektedir. Yani sizlerde görüyorsunuz, bina insanı öldürüyor. Türkiye'de 20 milyon bina var ise; bunun yüzde 67'si kaçak. Kaçak binalar kontrol edilmiyor. Bunun kurallarına uyulması gerekli” diye konuştu. Konuşmaların ardından Fen Lisesi yönetimi tarafından Moriwaki'ye çiçek takdim edildi.

Japon Deprem Uzmanı ve Yüksek Mimar YoshinoriMoriwaki14 Kasım Perşembegünü ‘Türkiye'de Deprem Gerçeği ve Fethiye' konulu konferansta, Türkiye'nin ve Fethiye'nin deprem gerçeğini anlatacak.Fethiye Belediyesi, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi ve Toplumsal Afet Platformu tarafından organize edilen konferans 14 Kasım 2019 Perşembe günü saat 14.00'te gerçekleşecek.

Bakmadan Geçme