Yöresel Mirası Yaşatıyor: Sipsi İle Fethiye Düğünlerine Renk Katıyor
Fethiyeli müzisyen İsmail Peynirci, geleneksel çalgı sipsi ile yerel müziği düğün, festival ve şenliklerde sahneye taşıyor. Yörük kültürünün önemli bir sembolü olan ve teke yöresine özgü Türk halk müziği enstrümanlarından biri olan sipsi, Fethiye'de düğünlerin vazgeçilmezi haline geliyor.
33 yaşındaki İsmail Peynirci, sipsi ile tanışma hikâyesini ve Fethiye halkının beğenisini kazanma sürecini anlattı. 15 yaşında İsmet Kocaoğlan’dan sipsi çalmayı öğrenen Peynirci, ilk başta düğünlerde enstrüman desteği sağlarken, artan talep üzerine "Sipsili Müzik" adlı bir grup kurarak düğün ve festivallerde sahne almaya başladı.
Peynirci, Fethiye’de eskiden düğünlerde çok fazla kullanılmayan sipsiyi yeniden canlandırarak bu çalgının tanınmasını sağladığını ifade etti. Özellikle yöre halkının sipsinin eşsiz sesine alışması ve taleplerin artmasıyla birlikte sipsi, bölgedeki düğünlerin en önemli müzik unsurlarından biri oldu.
"Kültürümüzü Yaşatmaya Çalışıyorum"
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından somut olmayan kültürel miras taşıyıcılarına verilen sanatçı kartına sahip olan İsmail Peynirci, sipsiyi gelecek kuşaklara aktarmayı amaçlıyor.