Yetki Belgesiz Emlakcılık Dönemi Sona Eriyor
Taşınmaz Ticaretinde Yetki Belgesi konulu seminer Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası'nda (FTSO) düzenlendi.
EMLAK SEKTÖRÜNDE YETKİ BELGESİ DÖNEMİ BAŞLADI
Taşınmaz Ticaretinde Yetki Belgesi konulu seminer Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası'nda (FTSO) düzenlendi. Toplantıda katılımcılara, emlakçılığın kurallarını yeniden belirleyen taşınmaz ticareti hakkında yönetmelik ve yaptırımları anlatıldı. Muğla İl Ticaret Müdürlüğü Şube Müdürü Ergün Yıldız da 5 Eylül'de Bakanlık tarafından uygulanmaya başlanan yönetmelikle birlikte yeni dönemde yetki belgesi olmayan emlakçıların ruhsat alamayacağını hatırlattı.
Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO) ve Fethiye Emlakçılar Derneği işbirliğiyle düzenlenen Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik ile zorunlu hale getirilen Yetki Belgesi konulu seminerde Muğla Ticaret İl Müdürlüğü yetkilileri uygulama hakkında detaylı bilgi verdi.
GEÇİŞ SÜRECİ 5 ARALIK 2019'DA SONA ERECEK
FTSO Meclis Başkanı Mustafa Büyükteke'nin açılış konuşmasını yaptığı seminerde konuyla ilgili sunum yapan Muğla İl Ticaret Müdürlüğü'nden Mühendis Hatice Durmaz, Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik ile zorunlu hale getirilen yetki belgesi verilmesinde aranan şartlar, yetki belgesinin yenilenmesi ile yetki belgesinin askıya alınması ve iptali konuları hakkında ayrıntılı bilgi verdi. Hatice Durmaz, emlak alım satımı ve kiralanması alanında geniş düzenleme getiren ve ciddi yaptırımları olan ve 5 Haziran 2018 tarihinde yürürlüğe giren yönetmeliğin uygulanması için geçiş sürecinin 5 Aralık 2019 tamamlanacağına dikkat çekti. Durmaz, sektörde haksız rekabetin ve kayıt dışı faaliyetlerin önlenmesi, emlakçılık mesleğine itibar kazandırılması, hizmet kalitesinin ve tüketici memnuniyetinin arttırılması amacıyla çıkarılan yönetmelik uyarınca alınması zorunlu hale gelen yetki belgesinin 5 yıl geçerli olacağını açıkladı. Belgenin işletmenin bulunduğu yerdeki ticaret il müdürlüğü tarafından verileceğini ifade eden Durmaz, bir işletmede birden fazla kişi faaliyet gösterse dahi işletme adına yalnızca bir yetki belgesi alınmasının yeterli olacağını kaydetti. Durmaz, Yetki belgesi için fiziki koşulların da önemli olduğunu vurgulayarak, aranan şartları şöyle özetledi:
“İşyerinin bağımsız bölüm niteliğinde ve net alanının en az otuz metrekare olması, içinde idari büro ve kabul yeri ile arşiv bölümü bulunması, hizmetin düzenli verilmesini sağlayacak teknik donanım (bilgisayar, yazıcı, internet vb. olması, bir işletmede şartları taşıyan birden fazla taşınmaz ticareti faaliyetinde bulunan kişi varsa, belirtilen işletme büyüklüğünün her bir kişi için yüzde yirmi artırılarak uygulanması. Yetkili kişinin, 18 yaşını doldurmuş olması, en az lise mezunu olması, iflas etmemiş veya iflas etmiş olsa bile itibarının yerine gelmiş olması, konkordato ilan etmemiş olması, belirli suçlardan hüküm giymemiş ya da ticaret ve sanat icrasından hükmen yasaklanmamış olması, ( Seviye 5) sorumlu emlak danışmanı belgesine sahip olması.”
ARTIK HERKES EMLAKÇILIK YAPAMAYACAK
Katılımcılara, emlakçılığın kurallarını yeniden belirleyen taşınmaz ticareti hakkında yönetmelik ve yaptırımlarını anlatan Muğla İl Ticaret Müdürlüğü Şube Müdürü Ergün Yıldız da 5 Eylül'de Bakanlık tarafından uygulanmaya başlanan yönetmelikle birlikte yeni dönemde yetki belgesi olmayan emlakçıların ruhsat alamayacağını hatırlattı. Yıldız, yeni sistemde sektörde çalışanların da mesleki yeterlilik belgesi alması gerektiğini belirtti. Halen Milli Eğitim Bakanlığı onaylı emlakçılık belgesi olanların bir meslek odasına ve vergi dairesine kayıtlı olmalarının ayrıca işletme ruhsatına sahip olmalarının kazanılmış hakkının korunduğuna işaret eden Yıldız, “5 Haziran 2018 tarihi itibariyle taşınmaz ticaretiyle iştigal eden, vergi ve oda kaydı bulunanlar, iş yeri açma ruhsatına sahip olanlar bulundukları işletmenin adresini değiştirmedikleri sürece, iş yerine getirilen şartlardan muaf olacaklar” dedi. Şube Müdürü Yıldız, yayınlanan yönetmeliğin ardından, 18 ay içinde emlak danışmanlığı hizmeti veren emlakçıların durumlarını uygun hale getirmeleri gerektiğini söyledi. Yıldız, “Emlakçılarımız 18 ay içinde yetki belgelerini almalılar. Bunun için meslek odasına kayıt olarak, oda kayıt belgesi, vergi kaydı, mesleki yeterlilik belgesi ile İl Müdürlüğümüzün internet sitesinden “Taşınmaz Ticareti Bilgi Sistemi”ne girerek başvuru yapmaları gerekiyor. Yapılan başvurunun ardından 7 gün içinde il müdürlüğümüzden bir heyet başvuru sahibini işyerinde ziyaret ediyor ve durumları uygun görülen emlakçılarımıza yetki belgeleri 10 gün içinde veriliyor. Geçiş sürecinin sonunda yani 5 Aralık 2019 tarihinde halen yetki belgesini almayan ve halen emlakçılık yapanlara yönetmelik uyarınca ciddi para cezası uygulanacağını hatırlatmak isterim” diye konuştu.
Seminerde daha sonra katılımcıların soruları Muğla İl Ticaret Müdürlüğü yetkilileri tarafından tek tek cevaplandırıldı.