Yerel tohumlar, yerel topraklarda yeşeriyor 'Fethiye'de yerel tohum takası'
Fethiye'de düzenlenen yerel tohum takas etkinliğinde konuşan Fethiye Yerel Tohumlar Derneği Başkanı Ebru Oğuzhan Yeter, yalnızca bölge tohumlarıyla takas yaptıklarını belirterek toprağın ve hayvancılığın korunması gerektiğini vurguladı.
Fethiye’de bugün düzenlenen yerel tohum takas etkinliğinde konuşan Fethiye Yerel Tohumlar Derneği Başkanı Ebru Oğuzhan Yeter, tohumun doğduğu toprakta yeşermesi gerektiğini vurgulayarak, yıllardır süren yerel üretim mücadelesine dair önemli açıklamalarda bulundu.
Yeter, “Yerel tohumlarda takas yapıyoruz ama biz takası bilinen anlamının dışında, sadece Fethiye içerisinde, bölgemiz içerisindeki tohumlarla değiş tokuş yaparak gerçekleştiriyoruz. Çünkü her tohumun kendi toprağına özel olduğunu düşünüyoruz” diyerek farklı bir takas anlayışı benimsediklerini ifade etti.
Geçmişte yapılan takasların şehirlerarası, ilçeler arası ve köyler arasında gerçekleştiğini belirten Yeter, “Uzun zamandır, 2013’ten beri yapılan çalışmalarda tohum takasları bu şekildeydi. Ama biz zamanla şunu gördük ki, her tohumun kendi toprağında ekilerek çoğaltılması asıl önemli olan. Çünkü herkes kendi bölgesinin toprağına özgü olan tohumları koruyup yaşatırsa, asıl tohum için verilecek mücadele bu olmalıdır” dedi.
Etkinlikte Fethiye’ye özgü tohumların dağıtımı yapılırken, bu yılın hava şartlarının fideler üzerinde olumsuz etkileri olduğuna dikkat çekildi. Yeter, “Fidanlarımız var. Bu sene şöyle bir talihsizlik oldu: Hava şartlarından dolayı, maalesef soğuklar yüzünden fidelerimiz biraz geç büyüdü. Yetişti hepsi ama şaşırtılacak, ekilecek duruma gelmediği için bugün buraya fide getirmedik. Bir miktarını Üzümlü’deki festivalde dağıttık. Ama 10 güne kadar fidelerimiz büyüyecek ve bu fidelerimizi isteyen herkese İncirköy’den teslim edebileceğiz” diye konuştu.
Genç kuşakların yerel tohum bilinciyle yetişmesini hedeflediklerini belirten Yeter, “Bu çalışmaları okullarda yapıyoruz ve bunu çok önemsiyoruz. Çünkü ilkokuldan itibaren çocukların bunun farkına varmaları gerekiyor. Tabii ki gençler ve çocuklar bizim için çok kıymetli” diyerek eğitim faaliyetlerine verdikleri önemi dile getirdi.
Eğitim alanında pek çok okulda uygulama bahçeleri oluşturduklarını söyleyen Yeter, “Daha 2 gün önce Üzümlü İlkokulu’nda bir çalışma gerçekleştirdik. Ondan önce de birçok devlet okulunda ve özel okulda yerel tohum çalışmalarını anlatıp çocuklarla uygulama alanları, uygulama bahçeleri yapmayı denedik. Buna da devam edeceğiz” dedi.
Projeyi genişletme hedeflerinden de söz eden Yeter, “Sırada birkaç okulumuz daha var. Eğer başarabilirsek bunu Millî Eğitim ile bir protokol hâlinde düzenleyip bütün okullarda gerçekleştirmek istiyoruz. Fethiye dışından da birçok okuldan bize telefon geliyor. Onlar da istiyorlar. Bahçesi olan okullar özellikle bu denemeyi yapmak istiyorlar. Biz de elimizden gelen bütün desteği veriyoruz okullara” açıklamasında bulundu.
Yerel tohum kadar önemli bir başka değerin de toprak olduğunu vurgulayan Ebru Oğuzhan Yeter, “Topraklarımız her geçen gün kirleniyor, her geçen gün satılıyor. Satılan topraklarımızda maalesef tarım alanlarında havuzlu villaları görüyoruz. Bu su kıtlığında, suyun bu kadar kıymetli olduğu bir dönemde biz bunların yapılmasına karşıyız. Topraklarımız satılmasın, topraklarımız kirlenmesin ve biz toprağımızla birlikte tohumlarımızı da koruyalım” ifadelerini kullandı.
Konuşmasının sonunda hayvancılığa da dikkat çeken Yeter, “Hayvancılık da bizim vazgeçilmezimiz olmalıdır. Çünkü tarımı ve hayvancılığı birbirinden ayrı düşünmüyoruz. Bu konuda gönüllü bir mücadele içerisindeyiz. Onu da ömrümüz yettiğince devam ettireceğiz” diyerek sözlerini tamamladı.