YAVUZ 'FETHİYE'DE ŞİDDETLİ DEPREM BEKLEMİYORUM'

Önceki gün Muğla'nın Marmaris ilçesinde meydana gelen ve Fethiye'den de hissedilen iki ayrı depremin ardından uzmanlarca bölgede ve Türkiye'de yeni depremlerin olacağı iddia edildi. Erdem Yer Bilimleri Şirketi sahibi Jeoloji Mühendisi Mehmet Ali Yavuz 'Konuya sadece Marmaris olarak bakmamak lazım. Doğal olarak bana göre şu an Türkiye'de bir deprem fırtınası yaşanıyor. Bunlar olmaya devam edecek' ifadelerini kullandı. Yavuz, Fethiye'de şiddetli bir deprem beklemediğini ancak zemininden dolayı riskli bölge analizlerinin yapılması gerektiğinin altını çizdi.

  • 3209
TAKİP ET

Marmaris'te meydana gelen, Fethiye ve bölgede de hissedilen depremin yankıları devam ederken Erdem Yer Bilimleri Şirketi sahibi Jeoloji Mühendisi Mehmet Ali Yavuz, son depremlerle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Yavuz, “Aslında deprem Marmaris'te olmadı. Bu, bizim Girit açıklarında Helen Yayı dediğimiz yayın üzerinde olan bir deprem. Bu zaten sürekli dönem dönem oluyor. Şu an önemli bir konu Bingöl depremi. Bingöl depremi Doğu Anadolu Fayı üzerinde olan bir deprem ve Kuzey Anadolu'yla kesiştiği noktada olan bir deprem. Bunlar Türkiye'nin coğrafi anlamda oluşmasına katkıda bulunan depremler. Sonuç olarak oradaki boşluk mutlaka büyük bir deprem oluşturacaktır. Girit açıklarında olan deprem de Helenik dediğimiz kıtaların oluşmasına sebep olan bir yay. Derin fayların olduğu bir bölge. Bu bölgede sürekli depremler oluyor zaten. Bu depremler de sürekli olarak kuzeye doğru bir tetikleme içerisinde. Akhisar'da, Manisa'da, İzmir'de olan depremlerin de ana kaynağı orası. Buradan şu sonuç çıkıyor. Bu deprem bizim bölgeden ziyade kuzeye doğru hareketlenme ilerliyor. Burada nerede bir şey açığa çıkabilir, kuzey bölgesinde bir yerde büyük bir deprem olabilir. Bunun da nedeni, Kuzey Anadolu Fayı da şu an aktif. Yani Kuzey Anadolu Fay hattı bir yandan Türkiye'yi sıkıştırıyor, tabandan da Helenik yayından yıllık 3 cm. lik bir sıkıştırma var. Ege kıyılarının girintili çıkıntılı olmasının nedeni de kaynak olarak bu. Yani konuya sadece Marmaris olarak bakmamak lazım. Doğal olarak bana göre şu an Türkiye'de bir deprem fırtınası yaşanıyor. Bunlar olmaya devam edecek” dedi.
BU KORKULARLA YAŞAYACAĞIZ
Jeoloji Mühendisi Mehmet Ali Yavuz, bazı endişelerinin altını çizerek “Ama benim en büyük endişem DAF ile KAF arasındaki kesişme noktasında olan deprem. Burada tarihte de çok büyük depremler oldu ve şu anda orada çok ciddi boşluklar var. Yani orada, büyük bir deprem olabilecek koşullar var. Ben de en son olan depremi hissettim. Alttan vurdu, bunlar olacaktır. Bunların önüne bizim geçmemiz mümkün değil. Burada deprem nerede oldu, kaç şiddetinde olduğu, ne kadar zaman sonra tekrarlayacak sorularından ziyade, bizim acil önlem şeklinde yapılarımızda revizyona gitmemiz gerekiyor. Bunu ilgili kurumların bir an önce başlatması lazım. Diğer türlü biz bu korkularla her zaman yaşayacağız” diye konuştu.
ACİL ÖNLEM PLANI ŞART
Her bölgenin bir şekilde kendi acil önlem planını alması gerektiğini vurgulayan Yavuz, “ Fethiye çok eski bir yerleşim. Fethiye'nin içinde bulunduğu fay kuşağı zaten pasif. Bazı insanlar Fethiye'de 7 şiddetinde deprem olur falan diye açıklama yapıyor. Fethiye, deprem anlamında oluşumunu tamamlamış yani faylar ölmüş Fethiye'de. Burada fayların tekrar canlanıp Fethiye'ye zarar vermesi gibi bir durum söz konusu değil. Ama sıkıntı Fethiye'nin zemini, çünkü denizden doldurulmuş alüvyonal bir yapısı var. Yer altı suyunun çok yüksek olduğu bir bölge. Hatta mesela, stadyumun olduğu yerlerde sonradan doldurulduğu için CPS'ler eksiyi gösteriyor. Çok acil bir şekilde Fethiye'de riskli bölge analizlerinin yapılması gerekiyor. Yani bir mikro bölgeleme çalışması yapılıp o bölgelemelerle birlikte yeni yapılaşma türlerinin ortaya konulması gerekiyor. Hele 2000 yılından önce yapılmış yapıların tamamen elden geçmesi gerekiyor. Bunların risk oluşturabilmesi için depremin olmasına gerek yok. Bunlar bir kaya düşmesiyle de risk oluşturabilir, su basmasıyla da risk olabilir, kendi haliyle de ekonomik ömrünü de tamamlayabilir. Bizim bunu çok ivedilikle yapmamız lazım. Şu an Fethiye'de böyle bir çalışma yapılmadı. Yani bölgelere ayırıp, o bölgelerde zemin-yapı ilişkisini sağlıklı bir şekilde ortaya koyup yeni yapılaşma türlerinin getirilmesi gerekiyor. Aksi takdirde Marmaris'te, Burdur'da, Denizli'de olan şiddetli bir deprem zemin büyütmesinden kaynaklı Fethiye'de yıkımlara neden olabilir. Ama ben Fethiye'de şiddetli bir deprem beklemiyorum” şeklinde konuştu.

Bakmadan Geçme