Yatırımcı Yunus Önder, 'Suudi Acwa'dan Türkiye'ye 5 milyar dolarlık dev yatırım'

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın Türkiye'ye geleceğini ifade ettiği 5 milyar dolarlık yatırımın Suudi Acwa'nın enerji yatırımı olduğu belirtilirken Fethiye'de açıklamada bulunan ekonomist yatırımcı Yunus Önder, projenin detaylarından bahsetti.

  • 269

Suudi Acwa Power ile bir enerji yatırımı için görüşmeler yürütüyor. Yatırımın ana odağını yeşil enerji oluşturuyor. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, hafta sonu katıldığı bir TV programında, “Suudilerin sahibi olduğu bir şirket, enerji ve diğer sektörlerde Türkiye'ye 5 milyar dolarlık yatırım yapmak istediğinden bahsetti” demişti.

Konuyla ilgili açıklamada bulunan ekonomist yatırımcı Yunus Önder, işi yakından takip ettiğini belirterek projenin detaylarından bahsetti. Önümüzdeki günlerde de süreci değerlendirmek için Dubai'ye gidecek olduğunu söyleyen Önder, Fethiye için de yapılacak olan yatırımlardan bahsetti.

“Bu Aile, Türkiye Dostu”

“Türkiye ekonomisine baktığımızda bugün yatırım yapmak için çok riskli bir dönemin içerisindeyiz. Hem yüksek faiz politikasının olduğu hem de ülkenin orta doğunun böyle karışık olduğu bir dönemde böyle bir yatırım açıklaması hem de Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sayın Cevdet Yılmaz tarafından yapılınca çok anlamlı oldu. Ben tabi biliyordum bu süreci. Nasıl biliyordum, sizle de defalarca röportaj yaptık. Bu yatırımı yapan şirketin ben Türkiye temsilciliğini de yaptım. Değerli arkadaşlar şirket bütün dünyada yatırımları olan bir şirket ve bizim özellikle Fethiye coğrafyasına da çok büyük önem veriyorlar.

Ben bunları her sene ağırladım burada. Bazen sizinle haber de yaptık. Hatta şöyle söyleyeyim, Türkiye– Suudi Arabistan krizinin olduğu dönemde daha ben onları buraya getirdim ve burada ağırladım. Çünkü bu aile Türkiye dostu, Türk dostu bir aile. Ailenin kökeni zaten Osmanlıya dayanıyor. Osmanlı döneminde oraya gitmişler. Orada yer yapmış. Geçmişten bugüne 200 yıldır ticaretle ilgilenen bir aile. Bu Acwa Power da bu aile holdingin bir iştiraki değerli dostlar.”

“Bu Şirket, Al Muhaidib Holding altında bir iştirak”

“Şöyle örnek verelim Türkiye Cumhuriyeti Devleti özel sektör ve normal devlete iştirakları da dâhil yaklaşık 135 bin megavat elektrik üretirken, Türkiye'ye yatırım yapacak olan Acwa Power şirketimiz yaklaşık, bir şirket düşünün 57 bin megavat elektrik üretiyor. Böylesine büyük bir şirketten bahsediyoruz. Bu şirket Al Muhaidib Holding altında bir iştirak.

Bu holdingin, bankacılıktan gıda sektörüne inşaat sektörüne dünyada birçok sektörde faaliyet gösteriyor. Amerika'da ki birçok borsada da bu şirketin hisseleri işlem görüyor. Mesela örnek verelim, dünyanın en büyük yağ şirketi Savola'da bu holding bünyesinde yani bu ailenin şirketi. Böylesine devasa işler yapan bir şirket.

Tabi bu bir süreç. Suudi Arabistan ilişkileri kaşıkçı cinayetinden sonra çok ciddi sekteye uğradı. Uzun bir dönem gelmediler, gitmediler ama biz bu süreçte yine devam ettik. Bu süreçte Cumhurbaşkanlığı yatırım ofisi, cumhurbaşkanlığında ki dostlarımız bizim de İstanbul'da Halil İbrahim Demirhan diye bir dostumuz var, bu aile ile çok içli dışlı olan bir beyefendi… Onlarla birlikte, bu süreçte biz hiç ilişkilerimizi koparmadık ve bugün ki bu neticeyi aldık.”

“Fethiye'yi Dünyanın Her Yerinde Anlatmışlar”

“Bugün 1 liranın bile yatırım yapılmaktan korkulduğu dönemde biz ülkemize 5,5 milyar dolar yatırımı Allah'ın izni ile şuan karşılıklı olarak imzalamış bulunuyoruz. Bu bir süreçtir, yani 5,5 milyar dolar çok ciddi bir rakamdır. Bu yatırımın içerisinde daha çok yeşil enerji, yenilenebilir enerji ve bölgemizi de ilgilendiren çok önemli yatırımlar var. Tabi biz bunu defalarca söyledik ama Sayın Cumhurbaşkanı Yardımcımız Cevdet Yılmaz tarafından bu açıklamanın yapılıyor olması insanlarda çok ilgi ve ciddiyet uyandırdı. Dolayısı ile ben de mutluyum. Bizim bu bölgemizi de ilgilendiren çok büyük yatırımlar var bu işin içinde. Bunu şimdi burada söylemek için biraz daha erken. Ama bu yatırımları hazırlıyoruz.
Yani dediğim gibi çok büyük ölçekli bir şirket, trilyon dolara varan bir bütçeye sahip. Sahipleri, yönetim kurulu başkanı Sayın Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman El Muhrip, büyük dostumdur. Fethiye'yi de dünyanın her bir yerinde anlatmıştır. Fethiye'ye defalarca getirdik. Göcek koylarına âşıktır. Babadağ'da kendisi ile paraşüt sporunu yakından izledik yapılan yatırımı gezdik. Bunlarla ilgili zaten resimlerimiz mevcut. Yani bu bölgeye yapılacak yatırımlarıda içeren çok büyük bir yatırım. Hayırlı olmasını diliyorum.”

“Ülkemiz Zor Zamanlardan Geçiyor”

“Ben de Yunus Önder olarak, bir Türk vatandaşı olarak bu yatırımın bir yerinde olduğum için son derece gururluyum, çünkü ülkemiz böyle zor bir dönemden geçerken elini taşın altına koyan herkes bizim için değerlidir. Bu noktada sizde sağ olun geldiniz, yer verdiniz bize. Çünkü herkes bu şirketi merak ediyor. Cumhurbaşkanı yardımcısı bir açıklama yaptı ama kimdir bu şirket altını çizerek tekrar söylüyorum Acwa Power, Al Muhaidib Holding bünyesinde bir iştiraktir. Yaklaşık 57 bin megavat gibi çok önemli bir enerji üretimine ulaşmış bir şirketiz biz. Aynı zaman da zaten şuanda Türkiye'de şuan faaliyette bulunan 950 megavat üreten Kırıkkale'de ki Acwa Power doğal gaz dönüşüm santrali de Süleyman Bey'e ait bir şirkettir. Yani daha önce zaten bu insanların şuan ülkemizde yapmış oldukları yaklaşık 3 milyar Euro civarında yatırımları var. Bu 3 milyar Euro yatırıma ek 5,5 milyar dolar gibi çok kötü bir dönemde Türkiye'ye yatırım yapıyorlar. Yani yatırımın yapıldığı zaman dünyada ki ekonomik konjonktür yatırımı daha anlamlı kılar. Dediğim gibi çok güzel sürprizler olacak.

Bu yatırımla alakalı bölgemizde de çok güzel şeyler olacak. Ben birebir bu işin içindeyim zaten. Şimdi önümüzde ki günlerde de zaten oraya gidiyorum. Süreci değerlendirmekle alakalı. Güzel şeyler olacak. Bu yatırımın Türkiye'ye gelmesinde çok büyük emekleri olan Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanımız Burak Bey'e, onun yardımcıları arkadaşlara aynı zamanda bu ülkeyle bu kişileri tanıştıran Orient Holding Yönetim Kurulu Başkanı benim de beraber çalışmaktan guru duyduğum Halil İbrahim Demirhan Bey'e, Ali Demirhan beyefendiye ve bu ekmekte unu olan herkese teşekkürlerimi sunuyorum. Sizlere de teşekkür ediyorum bizi böyle açıklamalarla doğru bilgilendirmemiz açısından. Çok teşekkür ediyorum.”


ÖZEL HABER

Bakmadan Geçme