Yamaç Paraşütü Pilotları, Pandemi Tedbiri Peşinde

Covid-19 salgını nedeniyle hemen hemen tüm sektörler kriz yaşarken yamaç paraşütü şirketleri ve pilotlar da endişe içinde turizmin açılmasını bekliyorlar. Dünyanın en gözde yamaç paraşütü merkezi olan Ölüdeniz Babadağ'dan tandem (ikili) uçacak pilotlar, salgının geçmesiyle birlikte başlayacak sezonda tedbiri elden bırakmayacak. Paraşüt pilotları ve müşteriler ful vizör kasklarla uçuş yapacak.

  • 4245
TAKİP ET

Koronavirüs tedbirleri kapsamında uygulanan yasaklar devam ederken yamaç paraşütü pilotları uçuş hazırlıklarını sürdürüyor. Bireysel test uçuşlar yapan, single (tekli) atlayışlar gerçekleştiren pilotlar, paraşütlerin bakımını yapıyorlar. Turizm sezonunun açılması ve paraşüt sektörünün Covid-19 nedeniyle tedbirli olması için Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Bilim Kurulu'ndan tedbir önerileri bekleniyor. Yamaç paraşütü pilotları “Kooperatifimiz bu konuda gerekli çalışmaları ve görüşmeleri yaptılar. Muhtemelen ful vizör kasklarla uçacağız. Uçuş öncesi ve sonrası dezenfeksiyon olacağız. Dezenfekte noktaları da oluşturulacak” dediler.
STERİL UÇUŞ BÖLGESİ
10 yıldır paraşüt pilotluğu yapan Sebahattin Kılınç “ Ölüdeniz'de normal zamanlarda burasının cıvıl cıvıl olması lazımdı. Hatta bizim uçuşların günlük 2-3 taneye çıkması lazımdı. Ama Covid-19 nedeniyle tatil uzadı bizim için de. Haziran sonuna kadar inşallah açılmasını bekliyoruz. Devletimiz bu konuda gerekli çalışmaları yapıyor. Biz de onların vermiş olduğu direktifler doğrultusunda hazırlıklarımızı yapıyoruz. Yavaş yavaş kanatlarımızı havalandırıyoruz. Yedek paraşütlerimizi açtık, havalandırdık. Bireysel uçuşlarımızı arada sırada yapıyoruz. Ama tandem uçuşlar, ticari uçuşlar şu an aktif olmadığı için beklemedeyiz. Kooperatif Başkanımız Hüseyin beylerle birlikte uçuşlarla ilgili Ankara'da bir görüşme yapıldı. Haziran'ın ortalarına doğru steril olan bölgeler yapılacak. Uçmak isteyenleri, pilotlarımızı steril halde yukarı çıkaracağız. Gerekli önlemleri aldıktan sonra uçuşlara başlayacağız. Onlar için de gerekli hazırlıklar yapılıyor. Gerekli izinler alınmaya çalışılıyor. Biz yaptığımız işte sosyal mesafe açısından çok yakın olduğumuz için 30-40 cm aramızda anca mesafe oluyor. Uçuş da yaklaşık 25-30 dakika sürüyor. Bu süre içinde uçuş yaptığımız insanlarla yakın mesafede oluyoruz. Ama bununla ilgili ekstra tedbirler alınacak. Bizim ful vizör kask dediğimiz tamamen pilotun yüzünü kapatan kasklarla uçmayı düşünüyoruz. Yine yolcumuz için de ful face vizörler, boneler, maskeler düşünüyoruz” diye konuştu.
TEDBİRLERİ BİR KAT DAHA ARTTIRACAĞIZ
7 yıldır tandem paraşüt yapan Ahmet Oktay Ceran ise “Bu sene tedbiri elden bırakmayacağız. Önlemlerimizi alacağız. Her uçuş sonrası hem yolcumuzu hem kendimizi dezenfekte yapacağız. Böyle bir süreç bizi bekliyor aslında. Yolcularımız arasında birer koltuk boş bırakarak yukarı çıkmayı planlıyoruz. Her iniş esnasında bütün malzemelerimizi dezenfekte edip tekrarda yeni bir uçuş için hazırlık yapacağız. Tabi bu süre zarfında bone, maske, eldiven gibi önlemlerimizi alacağız. Biz de taşıyıcı duruma düşmemek için aslında tedbirlerimizi bir kat daha arttırmış olacağız” dedi.
FİZİKSEL MESAFE ÖNLEMİ VİZÖR KASKLA
Ölüdeniz'in en tecrübeli pilotlarından Halil Kayır ise “Turizm sektörü de her sektör gibi sürpriz. Tüm hazırlıklarınızı yaparsınız, savaş, deprem ne olursa olsun, hazırlıklı olarak beklersiniz. Devlet bu konuda zaten çalışmalarını sürdürüyor. Pilot kooperatifi olarak da bu hazırlıkları sürdürüyoruz. Nasıl fiziksel mesafeyi koruyarak uçuş yapılabilir gibi. Bunlarla ilgili hazırlıklar yapıldı. Herkes için hayırlısı olsun. Kimi sektörlerde fiziksel mesafeyi korumanız çok zor. Hava yolları bunlardan bir tanesi. Koltuk sayılarını baz aldık. Uçuşlarda maskenin dışında vizörün de kullanılması planlanıyor. Yamaç paraşütüyle ilgili buna benzer kasklarımız var. Bunlarla ilgili hazırlıklar yapıyoruz. Muhtemelen yolcular ve pilotlar, vizörlü kaskları kullanarak uçuşları sürdürmeyi düşünüyoruz” diye konuştu.

Bakmadan Geçme