Vatandaşlara tapu şoku

Türkiye'nin bazı illerinde vatandaşların atadan kalma tapulu arazi ve evlerine Orman Müdürlükleri tarafından 'Orman alanı içinde kalıyor' gerekçesi ile 'rızaen terkedin' şeklindeki gönderilen mektuplar vatandaşı şok ediyor.

  • 1780

CHP Muğla Milletvekili, Plan ve Bütçe Komisyon üyesi Süleyman Girgin Muğla'nın köylerinde aynı mağduriyeti yaşayan Dalaman-Çöğmen köyündeki vatandaşlarla buluştu.
Vatandaşların “Tapuyu veren devlet ama Orman Müdürlüğü devletin verdiği tapuyu tanımayıp atadan, dededen kalan tapulu arazilerimize el koyuyor. “Nereye gideceğiz” şeklindeki isyanını dile getiren Girgin şunları söyledi:
TAPULAR ORMAN ALANI İÇİNDE BIRAKILDI
“Muğla il genelinde tapulaşma çalışmaları 1950 yıllarında büyük oranda yapılmış, yapılan tapulama ve kadastro çalışmaları sonucu devlet tarafından vatandaşlara tapu senetleri dağıtılmış, kimi parsellerde yapılaşma bile tamamlanmıştır.
Günümüzde ise Orman Genel Müdürlüğü tarafından orman sınırında düzeltme çalışmaları yapılmış, geçmişte oluşan arsa vasıflı imar parselleri ve tapular orman alanı içinde bırakılmış ve bu parsellerde vatandaşların mülkiyet hakkı kısıtlanmıştır.
1 AY İÇİNDE RIZAEN TERKEDİN!
Şimdi de Orman Bölge Müdürlüğü, tapulu yerlerin orman alanı içinde kaldığı gerekçesiyle vatandaşlara mektup göndererek 1 ay içinde tapulu ev ve arazilerini “rızaen” terk etmeleri istemektedir. Bu uygulama anayasanın 35.nci maddesi ile korunan mülkiyet hakkına aykırıdır. Devlette devamlılığın esas olduğu ilkesi ile örtüşmemektedir, bağdaşmamaktadır.
70 YIL SONRA NE DEĞİŞTİ VE TAPULAR ELİMİZDEN ALINIYOR?
Vatandaşlarımız “Yıllardır tarım yaptığımız tarlalarımıza Orman el koyuyor, devletin verdiği tapuların hükmü yok, kime güveneceğiz'' diye soruyor. Tapuyu veren devlet ama Orman Müdürlüğü devletin verdiği tapuyu tanımayıp atadan, dededen kalan tapulu arazilerimize el koyuyor diye feryat ediyor.
Tapular 1950'de verilmiş. 70 yıl sonra ne değişti de devlet verdiği tapunun arkasında durmuyor ve devletin ‘tapuya güven' ilkesini zedeleniyor?MÜLKİYET HAKKI İHLAL EDİLİYOR
Orman Bölge Müdürlüğü'nün yaptığı çalışmalar doğrultusunda; tapu iptalleri de yaşanabilecektir.
Dolayısıyla vatandaşların kısıtlanan mülkiyet haklarını çözüme kavuşturacak adımlar mutlaka atılmalı ve vatandaşın mağduriyeti giderilmelidir”
Girgin, Muğla'nın Menteşe, Ula, Köyceğiz ve Dalaman ilçelerinde yoğunlaşan bu uygulamayı yerinde görmek ve vatandaşları dinlemek için Dalaman'a bağlı Çöğmen köylüleriyle bir araya geldi. Ellerinde 70 yıllık tapuları ve Orman Müdürlüğünün bu tapuları yok sayan mektuplarıyla köy meydanında toplanan köylülere hitap eden Girgin Tarım ve Orman Bakanlığı ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığına konu hakkında yazılı soru önergesi verdiklerini belirterek her iki Bakanlığa köylülerin mağduriyetinin giderilmesi için çağrıda bulundu.BU YETKİYİ TAPUSUNA EL KONAN KÖYLÜ İÇİN KULLANSINLAR
Girgin şöyle devam etti: 28 Temmuz 2021'de Resmî Gazetede yayınlanan Turizm Teşvik(!)kanununa göre “Kültür ve Turizm gelişme Bölgeleri dışında kalsa bile” orman arazileri “kamu yararı” kapsamına alınarak turizm yatırımcılarına açılabilecek.
Yeri, mevkii ve sınırları Cumhurbaşkanı kararıyla tespit ve ilan” edilecek.
İktidara çağrımız, orman alanlarını “kamu yararı” gerekçesiyle talana açacağına bu yetkiyi köylünün lehine kullansın ve köylünün kadim arazilerinin orman sınırı dışında bırakılmasını sağlasın.
TAPUNUN ALINMASI DEMEK ÜLKEYİ DE TERKEDİN DEMEK
Dalaman ilçesi Çöğmen muhtarı Bilal Aydoğan ise “ Türkiye Cumhuriyeti Devleti içerisinde köylüye 1 ay içinde toprağınızı terk edin demek ne demek oluyor, duymadık şimdiye kadar böyle şey.” diyerek vatandaşın elinden tapusunun alınması demek bu ülkeyi de terk edin demek, bu vatandaş nereye gidecek? dedi.
Köylüler ellerindeki tapuları göstererek ata topraklarımıza orman el koymuş ne yapacağız şimdi diyerek şaşkınlıklarını dile getirdi.
CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin köylülerin yanında Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile görüştü. Bakanın ilgileneceğim dediğini belirten Girgin konunun takipçisi olacaklarını belirtti.

Bakmadan Geçme