Vali Tavlı, Muğla, cazibe merkezi haline gelecek

Muğla'da 'Itri-Tıbbi, Aromatik ve Boya Bitkilerinin Üretiminin Geliştirilmesi ve Yaygınlaştırılması Projesi' kapsamında üreticilere 300 bin fide ücretsiz dağıtıldı.

  • 820

Milas İlçesi Ören Mahallesinde düzenlenen törene Muğla Valisi Orhan Tavlı, Muğla Milletvekili Mehmet Yavuz Demir, Milas Kaymakamı Eren Arslan, Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Ercan Türktemel, DSİ Aydın Bölge Müdürü Göktuğ İlter, Muğla Orman Bölge Müdürü Yasin Yaprak, Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Ali Peksüslü, Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak ile STK Temsilcileri ile Muhtarlar ve üreticiler katıldı.

Proje kapsamında üretilen Anadolu adaçayı, tıbbi adaçayı, İstanbul kekiği ve İzmir bilye kekik fidelerinden oluşan 300 bin fide, 11 mahalleden 225 üreticiye ücretsiz olarak dağıtıldı.

Törende konuşma yapan Vali Orhan Tavlı, “Önemli ölçüde tarımı yapılan tıbbi ve aromatik bitkilerin üretiminin ve değerlendirilmesinin güçlendirilmesi adına Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Üretiminin Geliştirilmesi Projesinin İlimizde hayata geçmesini sağlayan Tarım ve Orman Bakanımıza, Muğla Milletvekillerimize, Bakanlık yetkililerine ve tüm emeği geçenlere şükranlarımı ve teşekkürlerimi sunuyorum.

Pandeminin ortaya çıkmasıyla beraber tüm dünyada ve ülkemizde tarım sektörünün önemi ve stratejik bir sektör olduğu ortaya çıkmıştır. Devletimizin zamanda almış olduğu önlemler sayesinde ülkemiz pandemi döneminde gıda tedarikini başarıyla yürütmüştür. Verimli toprakları ve ılıman iklimi ile bitkisel üretim ve çeşitlilik açısından büyük avantajları bulunan ilimizde vatandaşlarımızın gıda ihtiyacının karşılanması amacıyla tarımsal ve hayvansal üretime aralıksız devam edilmiş ve sürece büyük katkı sağlanmıştır.

Muğla, aynı zamanda tıbbi ve aromatik bitki çeşitliliği ve üretimi bakımdan da oldukça zengin bir bölge olup, endemik bitki cenneti konumundadır. Ekonomik getirisi ve küresel olarak artan talebi göz önüne alındığında tıbbi ve aromatik bitkilerin önemi her geçen gün artmaktadır. Ticaret hacminin büyümesi ve talebin artmasıyla söz konusu bitkilerin üretim olanaklarının arttırılmasına yönelik çalışmalarımız da hızlanmıştır.

İlimiz genelinde hayata geçirmiş olduğumuz projelerle uygun teknolojileri geliştirerek, doğaya zarar vermeden ve türleri koruyarak sürdürülebilir üretim çalışmalarına hız veriyoruz. Bununla birlikte tıbbi ve aromatik değere sahip bitkilerin üretiminin daha da arttırılarak ilimiz ve ülkemiz ekonomisine katkı sağlaması, Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüz öncülüğünde çiftçilerimizin üretime teşvik edilerek, kırsal kesimde yaşayan vatandaşlarımıza ek bir gelir sağlanmasını amaçlıyoruz.

İlimizde bir sektör ve geçim kaynağı haline gelen tıbbi ve aromatik bitkilerin üretiminin daha da yaygınlaştırılması adına çiftçi kardeşlerimize her türlü desteği vermeye hazırız. Muğla'mız, orta ve uzun vadede yapılacak çalışmalar sonucunda inşallah tıbbi ve aromatik bitkiler alanında önde gelen bir cazibe merkezi haline gelecektir.

Değerli çiftçi kardeşlerim, bugün dağıtımını yapacağımız 300 bin adaçayı ve kekik fidelerini toprakla buluşturmanın heyecanını sizlerle paylaşıyor, elde edeceğiniz hasatların, ürünlerin bereketli olmasını dileğiyle hepinize saygılar sunuyorum. Hayırlı, uğurlu olsun.” dedi.

Konuşmaların ardından Kultak, Alatepe, Dereköy, Pinar, Gürceğiz, Bayır, Çökertme. Bozalan. Türkevleri, Yoğunoluk, Çamlıca mahallelerinden gelen üreticilere Anadolu Adaçayı fidelerinin dağıtımı gerçekleştirildi.

Bakmadan Geçme