Vali Hanım Çileği 20 Milyon TL Girdi Sağlayacak

Muğla Valisi Esengül Civelek'in Muğla ilçelerinde başlattığı Vali Hanım Çileği Projesi, Muğla ekonomisine 20 milyon TL kazandırıyor. Yaklaşık 300 dönüm alanda ekimi yapılan Vali Hanım Çileği'nin Seydikemer İlçesi'nde de ilk hasatı gerçekleştirildi. Doğal olarak topraksız üretimi yapılan 4.Etap Vali Hanım Çileği Projesi'nin yer aldığı Murat Kılıç'a ait çilek bahçesinde inceleme yapan Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak 'Covid-19'a karşı bağışıklık ve direnç kazanmak istiyorsak yenilebilecek, tüketilebilecek en iyi ürünlerden birisi Muğla'da yetiştirdiğimiz çilekler. Vali Hanım Çilek Projesi'yle Muğla Gayri Safi Milli Hasılatı'na 20 milyon TL. katkı sağlıyor' ifadelerini kullandı.

  • 4415
TAKİP ET

Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, Seydikemer ilçesinde üreticilere yerinde ziyaretler yaparak Covid-19 salgınına karşı tedbirli olmalarını, üretimleri devam ettirirken bu salgına karşı alınması gereken kurallara uymalarını istedi. Saylak, Seydikemer ilçesinde 6 dönümlük alanda Vali Hanım Çileği Projesi'nin uygulayan Murat Kılıç'ın ürettiği çilekleri yerinde görüp tadına baktı. Çilek bahçesinde gezerken çalışanlarla sosyal mesafe uygulamasına büyük özen gösteren Barış Saylak, üretici ve çalışanların sorunlarını dinleyip Covid-19 önlemleriyle ilgili bilgiler aktardı. Muğla'nın üretimde Türkiye ekonomisine önemli katkı sağladığını ifade eden Saylak, “Evde Kal Muğla, Evde Kal Türkiye. Biz sizin için üretmeye devam ediyoruz ve Biz Bize Yeteriz Türkiyem” dedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın üretim seferberliği sürdürülmesi açıklaması ile birlikte Muğla üreticisinin balıkçılıktan arıcılığa, turfanda sebzeden limona kadar üretime devam ettiğini işaret etti.

Topraksız Çilek C Vitamini Deposu

Saylak, “Ülkemizin ve dünyanın son derece sıkıntılı bir süreçten geçtiği hepimizin malumu. Bu sabah saat 09:00'dan itibaren Fethiye'den Seydikemer'e bizler için üreten, Türkiye evde kalırken Muğla evde kalırken bizler için çalışan çiftçilerimiz yerlerinde ziyaret ettik. Ama burada gördüğüm manzara bütün yorgunluğumuzu aldı. Sayın Valimiz Esengül Civelek Hanımefendi'nin önderliğinde başlayan Vali Hanım Çileği seferberliğinin 4. Etabındaki yani son bahçelerden birindeyiz. Buradaki manzara herşeyi anlatıyor. Son derece lezzetli ürünler, katma değerli ürün ve üreticilerimizle konuştuğumda pazarlaması son derece kolay. Sadece bu dönemde bir miktar, bu Covid-19 enfeksiyonunun yarattığı panikle birlikte ihracattaki tıkanmalarla sıkıntılı bir süreçten geçiyorlar. Ama şunu tüm Türkiye'nin bilmesini istiyorum. Covid-19'a karşı bağışıklık ve direnç kazanmak istiyorsak yenilebilecek, tüketilebilecek en iyi ürünlerden birisi Muğla'da yetiştirdiğimiz çilekler. Şu anda C vitamini en yüksek olan meyvelerden birincisi diyebiliriz çilek meyvesi. Bu mevsimde Muğla'da birçok bahçemizde Kavaklıdere'de, Yatağan'da Vali Hanım Çileği Projeleri var. Tüm il genelinde 300 dönümden bahsediyoruz. Bu Muğla Gayri Safi Milli Hasılatı'na 20 milyon TL. lik katkı koyması anlamına geliyor. Üreticilerimiz için farklı bir alan oldu. Sayın Valime, bu projede emeği geçen geçmiş il müdürüme, çalışan arkadaşlarımıza, mühendislerimize yürekten teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Biz Üreteceğiz…Üreteceğiz..

Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, “5 aylık bir il müdürüyüm. Ben bu topraklarda doğdum. Muğla'nın Milas ilçesindenim. Yüce Allah bütün zenginlikleri bu coğrafyaya bahşetmiş. Ben pandemi başladığından bu yana makamımda durmamaya gayret gösteriyorum. İlk günden itibaren Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Bekir Pakdemirli'nin talimatıyla biz üretmeye devam edeceğiz. Biz sahada olacağız ki Türkiye çiftçisi üretsin Türkiye çiftçisi kazansın istiyoruz. Bu doğrultuda ve yine Sayın Cumhurbaşkanımız'ın tenzibleriyle söylediği “ Biz üreteceğiz, üreteceğiz” evet kesinlikle biz bunu emir telakki ettik. Pandemi başladığı günden bu yana Muğla'nın tüm ilçelerindeki bizim için balık üreten, denizde teknesiyle balık avlayan, serasında domates yetiştiren, bahçesinde çilek yetiştiren, arıcılarımız, bahçede kuşkonmaz yetiştiren, mandıralarında yoğurt, süt üreten çiftçilerimiz yani bütün bunları dolaşıyorum. Bu arada tüm Tarım İl Müdürlüğü'ndeki görevli veteriner hekimlerim, hayvan sağlık teknisyenlerim, zoonoz hastalıklarla mücadele kapsamında ilimin her noktasında şu an aşılamadalar. Çekiniyorlar, endişeleniyorlar ama biz hekimlerin görevden kaçma gibi bir tavrı asla olamaz. Zira hastanelerin acil servislerinde, yoğun bakımlarında görevli personellerimiz ölümle burun buruna. Ama biz de öyleyiz. Şu an üzülerek söylüyorum, yaşadığımız bu enfeksiyon tüm dünyaya ve Türkiye'ye bir kez daha gösterdi ki insanoğlu diyor, bir mesaj veriyor. Tabiatı katletme, Amazon ormanlarını yakma diyor, hayvanları öldürme, katletme diyor. Dünyanın gıdası hepimize yeter. Yeter ki paylaşmasını bilelim. Bu süreçten Allah'ın izniyle biz üreticiler üstümüze düşeni yaparak, biz kamu görevlileri üstümüze düşeni yaparak bu süreçten güçlenerek çıkacağız” dedi.

Limon İhracatı Durdu

Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, “Şu anda fiyatlarda bir düşme var. Geçici olduğunu öngörüyorum. Bugün Rusya'da limonun kilosu 66 TL ye satılıyor. Şu anda biz iç piyasada tüketicimiz mağdur olmasın diye Bakanımız Dr. Bekir Pakdemirli'nin talimatıyla limon ihracatına bölgemizden artık izin vermiyoruz. Sertifika vermiyoruz ki kendi tüketicimiz zor durumda kalmasın. Türkiye Cumhuriyeti devleti güçlüdür. Belki Kanada kadar diğer ülkeler kadar zengin olmayabilir. Ama bizim bir dayanışmamız var. Bizim ananevi, milli geleneklerimiz var. Buradan son olarak çağrıda bulunmak istiyorum. Sayın Cumhurbaşkanımız'ın önderliğinde bir kampanya başlatıldı. “Biz Bize Yeteriz Türkiyem” diye. Günümüzde özellikle şu çok önemli. Kendi kendine yeten bir ülke, üretim fazlasını yurt dışına ihraç eden bir ülkeyiz. Türk tarımında yapılan tam da budur. Denetim elemanlarımız sahada, gıda mühendislerimiz sahada vatandaşlarımızı Koronavirüsten nasıl koruruz, gıda işletmelerinde uyulması gereken kuralları tek tek anlatıyorlar. Yine veteriner hekimlerimiz, sağlık teknisyenlerimiz hayvan sağlığı için yarın insanlara başka suç gelişmesin diye aşılama tedavilerini üstleniyorlar. Bunun yanında Sayın Valimiz başkanlığında toplana İl Hıfzıssıhha Kurulu'nda, İl Pandemi Kurulu'nda ve İl İdare Kurulu'nda Muğla tarımının eksiksiz devam etmesi, 65 yaş üstündeki arıcıların arılarının başına gidebilmesi için haftada iki gün izin çıkarılması, mahallelerde bu durumu istismar etmeden işinin başına giden üreticilerle ilgili hiçbir engelimiz yoktur” diye konuştu. Son olarak Saylak, “Evde Kal Muğla, Evde Kal Türkiye. Biz sizin için üretmeye devam ediyoruz ve Biz Bize Yeteriz Türkiyem” dedi.

Alternatif Tarıma Destek

4.Etap Vali Hanım Çileği Projesi'nden yararlanan Seydikemer'in Döğer Mahallesi'nden Murat Kılıç ise “6 dekarlık arazide Vali Hanım Çileği yaptık. Şu anda sonuçlarını almaya başladık. Son derece verimli ve başarılı bir üretim gerçekleştirdik. Sayın Valimiz ve Sayın İl Müdürümüz Saylak'ın katkılarıyla çilek bahçesini oluşturduk. İki haftadan bu yana hasat yapıyoruz. 100-200 kilo ile başladık. Bir ay içerisinde ton seviyesine çıkacaktır. Doğal, natürel ürün yetiştirdik. Hastalıklarla doğal yollarla mücadele ediyoruz. İçinde bulunduğumuz Likya Vadisi, yüksek ışık oranıyla, iklimiyle çilek yetiştirmeye çok uygun bir bölge. Alternatif tarım olarak ülke ekonomisine katkı sağlıyoruz” dedi.

Bakmadan Geçme