Uzmanından altın değerlendirmesi: Altında yeni rekor…

Uzmanlar 2024 yılının 'altın çağı' olacağını sene başında duyurmuştu. Yatırımcılara altın değerinde tüyolar veren Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, piyasayı değerlendirdi.

  • 246
TAKİP ET

Orta Doğu'daki gerilimin tırmanırken ABD doları uluslararası piyasalarda güç kazanınca, kritik zamanların yatırım aracı olan altın bundan dolayı düşüşe geçti. Başka bir deyişle dolara olan talep nedeniyle altına talep zayıfladı. Ons altın güne 2663 dolardan başladı. Gün içinde en düşük 2644 dolar, en yüksek de 2663 dolar seviyesi görüldü. Şu sıralar 2649 dolardan işlem görüyor. Tarihi zirvesi ise 2685 dolardı. Peki, altın fiyatları yükselişe geçer mi? Piyasaların durumunu Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk sizler için değerlendirdi...

Altın Dalgalanması Nasıl Devam Edecek?

“Altının ons'u 2 bin 655 dolar seviyesinde seyrediyor. Dolayısıyla gerginliklerde sakinleşme olursa, muhtemelen cuma günü açıklanacak Tarımiçi İstihdam verisinde de bir iyimserlik söz konusu olursa, yani işsizlik oranında bir geri çekilme ya da yatay bir gelişme olursa altın bir miktar düzeltmeyle 2 bin 625- 2 bin 600 dolar ons seviyelerini görebilir. Ama sene sonu beklentisi itibariyle kademeli olarak 2 bin 750 dolara kadar da ons'unun yükseleceğini bekliyorum.”

Bu Durum Piyasaları ve Yatırımcıları Nasıl Etkiler?

“Altın fiyatlarının yükselişinden özellikle vatandaşın iki seneden beri elinde bulundurduğu Türk Lirası veya dövizi altına yatırdığını biliyoruz. Dolayısıyla altın fiyatlarının yükselişi, özellikle yatırımcıyı olumlu etkiliyor. Hem enflasyona karşı koruyor hem de jeopolitik gerginliklerin getirdiği tedirginliklere karşı biraz daha korunaklı bir yatırım aracı olarak görülüyor. Bundan böyle de yine vatandaş, enflasyona da bakarak, yarın açıklanacak enflasyon verisinin, eylül ayı itibariyle dün açıklanan İstanbul Ticaret Odası Perakende Satışlar Endeksinin yüksek gelmesi nedeniyle artış olması bekleniyor. Bu da vatandaşı altın almaya tekrar sevk ediyor.

Ama tabii özellikle Merkez Bankası'nın parasal sıkılaştırması çerçevesinde ve eylül ayında okulların açılması, kayıt ücretleri, okul masrafları derken çok fazla tasarruf yapıldığı kanaatinde değilim. Yine de tasarrufu olanlar altın almaya devam edecektir diye düşünüyorum.”

2024 Yılı Altın Çağ Mı?

“Sene başından beri 2024 yılının altın yılı olacağını belirtmiştik. Nitekim de yılbaşından beri altın fiyatı zaman zaman sakin olsa bile yükselişini sürdürdü. bunun gerekçesi de sene başından beri Amerikan Merkez Bankası'nın özellikle faiz indirimlerini yapacağı, hatta sene başında hatırlanacağı gibi 'bu yıl altı defa faiz indirimi yapılabilir, sonrasında bu iskonto edildi ve üç defa yapılabilir , daha sonra bir kere de yapılabilir' şeklinde her toplantıdan sonra bu şekilde görüşler ve beklentiler oluşmaya başladı.

Amerika FED Başkanı da özellikle sözlü yönlendirmelerle faiz indiriminin ne zaman yapılacağı konusunda net bir ifade kullanmadı. Hatta belki de artırabiliriz şeklinde ifadeleri vardı. Ancak Ağustos ayındaki ekonomik veriler özellikle de enflasyondaki gerileme artık faiz indirimlerinin yapılabileceği bir ortam oluşturdu. Nitekim 18 Eylül'de 50 baz puanlık bir faiz indirimi gerçekleştirildi. Esasında piyasa 25 baz puanlık bir faiz indirimin, fiyatlamıştı. Ama altın bu indirimden bir miktar destek buldu. 2 bin 620 dolar ons seviyesine kadar yükseldi. Daha sonra jeopolitik gerginlikler de buna eklenince geçtiğimiz günlerde 2 bin 670 dolara kadar da yükseldiğini görüyoruz. Şuanda da yine İran'la İsrail arasında bir miktar yaşanan gerginliğin artmasıyla birlikte, altının 2 bin 655 dolar ons seviyesinde işlem gördüğünü görüyoruz.”

Bakmadan Geçme