Uygulama 10 Aralık Perşembe başlıyor

Balon balığıyla mücadele kapsamında kuyruk başı 5 TL ödeme uygulaması 10 Aralık Perşembe günü başlıyor. Ticari amaçlı yetki belgesi olan balıkçılar, Fethiye İlçe Tarım Müdürlüğü'ne başvurarak desteklemeden faydalanabilecek. Fethiye İlçe Tarım Müdürlüğü Su Ürünleri Birimi'nde görevli Veteriner Hekim Aziz Kabak, konuyla ilgili açıklamasında ' Balıkçılardan ricamız kuyrukları avladıkları teknede kesmeleri, kalan kısmını denize atmaları, balığın tekne dışına çıkarılmaması, diğer başka alet edavatla temas etmemelerine dikkat etmeleri' şeklinde ifadelere yer verdi.

  • 991

Kızıldeniz'den gelerek Akdeniz'deki balıkçıların ağlarına kadar zarar veren, hatta kendi türünü bile yiyen balon balığı, ekonomiye kazandırılıyor. Yetki belgesi bulunan balıkçıların denize açılarak tuttukları balon balığının kuyruğunu keserek ibraz etmeleri durumunda kuyruk başına 5 TL ödeme yapılacak. Fethiye İlçe Tarım Müdürlüğü de bu destekleme ile ilgili hazırlıklarını tamamladı. Fethiye'de başvurular 10 Aralık Perşembe günü başlıyor. Balıkçıların getirdikleri kuyruklar üzerinde su ürünleri ekipleri inceleme yaparak balon balığının en belirgin özelliği olan deri kısmının benekli olmasına dikkat edilecek. Ardından görevliler, kuyrukların olduğu poşetlerin ağızlarını mühürleyerek, tutanak altına alacak. Ödemeler ise ilerleyen günlerde yapılacak.
1 MİLYONU GEÇİNCE DESTEKLEME DURACAK
Fethiye İlçe Tarım Müdürlüğü Su Ürünleri Birimi'nde görevli Veteriner Hekim Aziz Kabak, destekleme ile ilgili yaptığı açıklamada "Bakanlığımızca balon balığının avcılığının desteklenmesine dair tebliğ yayımlanarak yürürlüğe girdi. Tebliğin amacı, denizlerimizdeki biyolojik çeşitliliğe zararı olan bu balıkların avlanmasına teşvik etmek. Bu konuyla ilgili Tarım İlçe Müdürlüğümüzce hazırlıklarımızı tamamladık. Perşembe gününden itibaren müracaat etmek isteyen balıkçı arkadaşlarımız gelebilirler. Balon balıklarının kuyruklarını kesip bize getirecekler. Kuyruk başına 5 TL destekleme verilecek. Bizim balıkçılardan ricamız, kuyrukları avladıkları teknede kesmeleri, kalan kısmını denize atmaları, balığın tekne dışına çıkarılmaması, diğer başka alet edavatla temas etmemelerine dikkat etmeleri gerekiyor. Dairemize müracaat ettiklerinde biz onlara birer muvafakatname imzalayacağız. İlgili evrakları vereceğiz. Daha sonra devletimiz tarafından desteklemeleri yapılacak. Bu teşvik Türkiye genelinde 1 milyon adetle sınırlı. Günlük olarak adetleri sistemimize girerek takibini yapacağız. 1 milyon adeti geçtiği zaman destekleme durdurulacak. Balon balığının bir türü getirilecek, diğer türler getirilirse kabul edilmeyecek. Kuyrukları bir poşetin içine koyup getirecekler. Muhafazasına dikkat edecekler. Bu desteklemeden ticari amaçlı yetki belgesi olan balıkçılar faydalanabilecek, amatör balıkçılar faydalanamayacak" diye konuştu.
RESMİ GAZETEDE YAYIMLANMIŞTI
Tarım ve Orman Bakanlığının Balon Balığı Avcılığının Desteklenmesine Dair Tebliğ'i, Resmi Gazete'de yayımlanarak, 1 Ocak 2020'den geçerli olmak üzere yürürlüğe girdi.
Tebliğ, Su Ürünleri Bilgi Sistemi'ne (SUBİS) kayıtlı, çevirme ve sürütme ağları dışında avcılık faaliyetinde bulunan, geçerli bir balıkçı gemisi ruhsat tezkeresine sahip olan ve istilacı balon balığı türünün Akdeniz ve Ege Denizi'ne kıyısı olan illerde avcılığını yapan balıkçılara verilecek destekleme ödemesiyle ilgili usul ve esasları düzenliyor.
BU KURALLARA UYULACAK
Destekleme kapsamında avcılığına izin verilen ve avlanılan balon balıklarının kuyruk kesimi, balıkçı gemilerinde insan sağlığına risk oluşturmayacak koşullar altında yapılacak.
Balon balığı avcılığı yapacak balıkçı gemilerinde ihtiyaç duyulacak koruyucu eldiven, sızdırmaz poşet ve benzeri malzemelerin bulundurulması zorunlu olacak. (GÜLYÜZ YURDAGÜL SIRT)

Bakmadan Geçme