UĞUR, 'SORUNLAR YUMAĞINDA BOĞUŞTUĞUMUZ SON TIP BAYRAMI OLSUN'
Türk Sağlık-Sen (Türkiye Sağlık ve Sosyal Hizmet Kolu Kamu Görevlileri Sendikası) Muğla Şubesi, 14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla bir basın açıklaması yayımladı. Şube Başkanı Mehmet Uğur, sağlık emekçilerinin taleplerini yineleyerek, 'Sorunlar yumağında boğuştuğumuz son tıp bayramı olsun' dedi
Açıklamayı yapan Türk Sağlık-Sen Muğla Şube Başkanı Mehmet Uğur, söz konusu bayrama ilişkin, “14 Mart Tıp Bayramı Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane'de iki kule arasına dev bir Türk bayrağı asan Tıbbiyelilerin işgale tepki, milletine sevda ve vatanına bağlılığının bir yansımasıdır. Tıbbiyeliler bu ruhun kaynağından beslenmektedirler. Türk Hekimi her şartta vatanı için fedakârlıkta bulunmaktan asla geri durmamıştır. Şanlı tarihimizin her dönüm noktasında mutlaka tıbbiyeliler, sağlık çalışanları vardır” ifadesini kullandı.
Uğur, sağlık emekçilerinin salgın döneminde “canlarını siper ederek” çalıştıklarını ve deprem bölgesinde de arama kurtarma faaliyetlerinin yanı sıra, gönüllü olarak bölgeye giderek sağlık hizmeti verdiklerini vurguladı.
Uğur, “Milletin derdi ile dertlenen, memleket için hiçbir görevden asla çekinmeyen ve üzerine düşeni fazlasıyla da yapan tüm sağlık camiası her türlü övgünün üstündedir. Bu fedakârca hizmetin karşılığında ise beklentileri sadece sorunlarının çözülmesi olmuştur. Adaletsizliklerin giderilmesi, ekonomik kayıplarının düzeltilmesi gibi temel sorunlarda kesin çözümler üretilmesini beklemektedirler” diyerek, sağlık emekçilerinin taleplerini açıkladı.
“Günümüz şartlarında anlam ifade edecek ücret talebi”
Açıklamaya göre, sağlık emekçileri,
“Tek kalem maaş istemektedir.
Puanların ve katsayıların karmaşıklığında bir ücret politikasından vazgeçilmesini talep etmektedirler. Ek zam yapılmasını, bayram ikramiyesinin verilmesini, nöbet ve diğer ödemelerin günümüz şartlarında bir anlam ifade edecek seviyeye gelmesini beklemektedirler.
Taban, teşvik ve destek ödemelerinde makulün bulunması, alamayan veya çok az ücretlere mahkûm edilen çalışanlara haklarının teslimini arzulamaktadırlar.
Şiddetten uzak, can güvenliğinden emin bir şekilde hizmet üretmeyi istemektedirler.
Planlı bir istihdam politikası ile hem iş yükünün azaltılmasını hem de atama bekleyen yüz binlerce sağlık çalışanının bu orduya katılmasını beklemektedir.
Mobbing, ayrımcılık gibi asla kabul edilemeyecek uygulamaların sonlanmasını ve bunları yapan idarecilerin tespit edilir edilmez görevlerinden alınmasını talep etmektedirler.
Üniversite hastanesinde görev yapan sağlık çalışanları tayin ve becayiş gibi temel haklarına kavuşmayı beklemektedirler.
Kısacası çalışanlar daha iyi bir çalışma hayatı ve daha iyi sağlık hizmeti sunulması adına sorunlarının çözülmesini ve taleplerinin karşılanmasını arzulamaktadırlar.
Tüm bu meselelere çözüm aranırken adalet ve hakkaniyet gibi iki temel kıstas üzerinden hareket edilmeli, çözüm olarak sunulan düzenlemeler yeni sorunlara yol açmamalıdır.”
Depremzede sağlık çalışanları
Uğur, depremzede sağlık çalışanlarına da değinerek, deprem sonucu 448 sağlık çalışanının hayatını kaybettiğini ve 47 binin üstünde kişinin öldüğü ve 100 binin üstünde kişinin de yaralandığına vurgu yaparak, “İnanıyoruz ki bir ve beraber olarak depremin tüm yaralarının saracağız. Türk Sağlık-Sen olarak depremin ardından bugüne kadar tüm enerjimizi deprem bölgesi ve depremzedelerimiz için seferber ettik.
Yardım kampanyaları, bölgeye gönüllü giden teşkilat mensuplarımız ile hep yanlarında olduk, destek verdik. Bundan sonrada vermeye devam edeceğiz. Deprem bölgesinde görev yapan ve depremzede sağlık çalışanlarımız için teşkilat yöneticilerimiz sürekli bölgede bulundular. İhtiyaçların karşılanması adına çaba sarf edip, katkı sundular.
Bunların dışında depremzede sağlık çalışanlarının mağduriyetleri ile ilgilide başvurularımızı ve görüşmelerimizi yaptık, kendilerinin taleplerini ilettik. İdari izin, tayin ve geçici görevlendirme konusunda belli bir düzenleme ve çalışma başlatıldı fakat sunulan sağlık hizmetlerinin belli bir normalleşmeye girdiği şu dönemde bu talepler tam anlamıyla bir an önce karşılanmalıdır. Bu konuda çalışmalarımız ve görüşmelerimiz devam etmektedir” dedi.
Uğur, Türk Sağlık- Sen olarak mücadele etmeye devam edeceklerini kaydederek, sözlerini “Sorunlar yumağında boğuştuğumuz son Tıp Bayramı olması, Sağlık camiasının sorunlara çareler üretilip, çözüm için adım atılması temennisiyle 14 Mart Tıp Bayramımız Kutlu Olsun” diyerek sona erdirdi.