Uğur Mumcu Anıtı Çarşamba günü açılıyor
Fethiye Belediyesi tarafından basın şehidi, araştırmacı gazeteci yazar Uğur Mumcu'nun anısına yaptırılan Uğur Mumcu anıtının açılışı Çarşamba günü gerçekleştirilecek.
Heykeltraş Onur Fırat Fen imzalı Uğur Mumcu anıtının açılışı 20 Ocak Çarşamba günü saat 14.00'de, Uğur Mumcu parkında yapılacak.
220 cm x 70 cm x 70 cm ölçülerinde, kompozit ahşaptan yapılan Uğur Mumcu anıtında “Vicdan sustu. Hukuk sustu. İnsanlık sustu. Göz göre göre öldürüldük. Ey halkım unutma bizi!” ifadesi dikkat çekiyor.
Eser sahibi heykeltraş Onur Fırat Fen konuya ilişkin olarak “Anam kadar sevdiğim Fethiye'ye bir eser daha kazandırmanın gururu içindeyim. Fethiye'de yetişen, Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü mezunu bir kişi olarak, Uğur Mumcu Parkına merhum basın şehidinin anıtının yapılması konusunda bana verilen görev ve duyulan güven için teşekkür ediyorum ve kendimi şanslı sayıyorum.
Uğur Mumcu Parkı girişinin yeniden düzenlenmesi, parkın adına yaraşır hale getirilmesi konusundaki duyarlılığı için Belediye Başkanımız Alim Karaca'yı gönülden kutluyorum.” ifadelerini kullandı.
Heykeltraş Onur Fırat Fen “bu eserimde, savunduğu değerler yüzünden, 24 Ocak 1993 tarihinde haince bir suikaste uğrayan Uğur Mumcu'yu kırılmış bir blok üzerinden yansıtmaya çalıştım. Her türlü olumsuzluğa rağmen düşünceleriyle, savunduğu ilkelerle o kısılmışlığın içinden yeniden doğan, yüzündeki kararlılığı, umudu ve tebessümü eksilmeyen bir Uğur Mumcu'yu vurgulamak istedim.
Anıta en bilindik portresini ve hafızalarımızdan silinmeyecek bir sözünü işleyerek yapıtın yüzeyini değerlendirdim. Fethiye'mizin sadece deniz, kum ve tatil yeri olmadığını, cumhuriyet ilkelerini sahiplenen, ulusumuzun sahip olduğu kültürel ve siyasal kimliklere vefalı bir kent olma hedefini vurgulamak istedim.” dedi.
Parka gelen vatandaşları girişte karşılayacak olan Uğur Mumcu anıtı ise beş aylık bir çalışmanın sonunda tamamlandı.
AÇILIŞA ÖNEMLİ İSİMLER GELİYOR
Uğur Mumcu anıtının açılışı için düzenlenecek törene CHP Genel Başkan yardımcısı Ahmet Akın, Muğla milletvekilleri ve çeşitli ilçe belediye başkanları, gazeteciler Barış Yarkadaş ve Murat Ağırel ile Cumhuriyet gazetesi başta olmak üzere çeşitli ulusal medya organlarının temsilcilerinin katılması bekleniyor.
UĞUR MUMCU KİMDİR?
Araştırmacı gazeteci yazar Uğur Mumcu 1942 yılında, Kırşehir'de doğmuştur.
Ankara Devrim ilkokulunda ve Ankara Bahçelievler Deneme Lisesinde okumuştur. 1961'de başladığı Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesinden 1965 yılında mezun olmuştur.
Henüz öğrenciyken 26 Ağustos 1962'de Cumhuriyet gazetesinde yayımlanan “Türk Sosyalizmi” başlıklı makalesiyle Yunus Nadi Ödülü'nü almıştır. 1969-1972 yılları arasında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesinde asistan olarak çalışmıştır.
Eşi Şükran Güldal Mumcu (Homan) ile olan evliliğinden bir oğlu (Özgür) ve bir kızı (Özge) olmuştur. Eşi Şükran Güldal Mumcu, TBMM'ye 23. Dönem İzmir milletvekili olarak girmiş ve 10 Ağustos 2007 – 7 Haziran 2015 tarihleri arasında TBMM Başkanvekilliği görevini yürütmüştür.
Yeni Ortam gazetesinde köşe yazarlığı yapan Uğur Mumcu, 1975'ten itibaren Cumhuriyet'te “Gözlem” başlıklı köşesinde düzenli olarak yazmaya başladı. Aynı zamanda Anka Ajansı'nda çalışmaktaydı. 1975 Mart'ında makalelerinden oluşan “Suçlular ve Güçlüler” adlı kitabını yayınladı. Aynı yıl, Altan Öymen ile birlikte hazırladıkları, Süleyman Demirel'in yeğeni Yahya Demirel'in hayalî mobilya ihracatını konu edinen, “Mobilya Dosyası” adlı kitabı yayınlandı.
1977 yılından sonra sadece Cumhuriyet için yazmaya başladı. “Gözlem” başlıklı köşesinde 1991 yılının Kasım ayına kadar aralıksız olarak yazdı. 1977'de “Sakıncalı Piyade” ve “Bir Pulsuz Dilekçe” kitapları yayımlandı. Ertesi yıl, Sakıncalı Piyade adlı yapıtını Rutkay Aziz ile birlikte tiyatroya uyarladı. Oyunu Ankara Sanat Tiyatrosunda tam 700 kere sahneledi. 1978'de, ünlünün yaşam öykülerini, siyasal geçmişlerini, bir güldürü zenginliğiyle anlattığı kitabı “Büyüklerimiz” yayımlandı.
1981'de terörün silah kaçaklığıyla ilgisini ortaya koymak ve kamuoyunu bu konuda uyarmak için yazdığı Silah Kaçakçılığı ve Terör yayımlandı. Aynı yıl, Mehmet Ali Ağca'nın Papa'yı öldürme girişiminden sonra Ağca üzerine inceleme ve araştırmalarını yoğunlaştırdı.
Türkiye'de terör olaylarının artması nedeniyle 1979 yılında 12 Mart dönemi öncesi ve sonrası gençlik liderlerinin yaşadıklarını kendi ağızlarından yansıttığı ve silahlı eylemlerle bir yere varılamayacağına dikkat çektiği kitabı “Çıkmaz Sokak”ı yayımladı.
1982'de “Ağca Dosyası”, ardından “Terörsüz Özgürlük” adlı makale derlemesi yayımlandı. 1983 yılında Ağca ile cezaevinde röportaj yaptı. 1984 yılında Aziz Nesin öncülüğünde bir grup tarafından Cumhurbaşkanlığı ve TBMM Başkanlığına sunulan, ancak Kenan Evren'in imzalayanları “vatan hainliği” ile suçlayarak dava açtığı Aydınlar Dilekçesi'nin hazırlanmasına katıldı; 12 Eylül döneminde aydınlara yapılan işkenceyi anlatan Sakıncasız adlı oyunu yazdı; “Papa-Mafya-Ağca” kitabını yayımladı.
1987'de araştırmacı gazetecilik açısından büyük bir başarı kabul edilen “Rabıta ve 12 Eylül” adlı kitapları; 1991'de en önemli araştırmalarından biri olan “Kürt-İslam Ayaklanması 1919-1925” yayımlandı.
1991 yılında İlhan Selçuk ve yaklaşık seksen Cumhuriyet gazetesi çalışanı ile birlikte gazeteden ayrıldı. Bir süre işsiz kaldı. 1 Şubat – 3 Mayıs 1992 tarihleri arasında Milliyet gazetesinde yazan Mumcu, Cumhuriyet gazetesindeki yönetim değişikliği üzerine 7 Mayıs 1992'de Cumhuriyet'e döndü.
Mumcu, 7 Ocak 1993 tarihinde “Mossad ve Barzani” isimli bir yazı yazdı. Bu yazısında Barzani, CIA ve MOSSAD arasındaki bağlantılara değindi.
Gazetecilik hayatı başarılarla dolu olan Mumcu 24 Ocak 1993 tarihinde uğradığı bombalı suikast sonucu hayatını kaybetmeden önce polis-mafya-siyaset ağını araştırmaktaydı.
Ailesi tarafından Uğur Mumcu anısına Ekim 1994'te Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı adında bir vakıf kurulmuştur.