Uğur Böceği Örümceği Menteşe'de Görüldü

Son zamanlarda birçok ilde görülmesiyle gündeme gelen, halk arasında uğur böceği örümceği olarak bilinen 'Esus Cinnaberinus' Muğla'nın Menteşe ilçesinde görüldü.

  • 1115

Denizli ve Manisa'da görülen zehirli uğur böceği örümceği, Muğla'nın Menteşe ilçesinde de ortaya çıktı.

Halk arasında uğur böceği örümceği olarak bilinen ‘Esus Cinnaberinus' isimli böceği bir vatandaş tarafından cep telefonuyla görüntülendi.

Örümceği Menteşe'nin Muslihittin Mahallesi Akyol Mevkii'nde bir okul çevresinde gördüğünü söyleyen vatandaş, bir şişeye aldıktan sonra zarar görmemesi için toprak araziye bıraktığını belirtti.

UĞUR BÖCEĞİ ÖRÜMCEĞİ NEDİR?

Bu örümcekler genellikle doğada karanlık alanlarda, kuytu alanlarda, taş altlarında, kayalıklarda, nemli toprak alanlarında, çatlak ve yarıklarda veya yere dökülen yapraklar altında görülür. Eresus sandaliatus, Eresidae familyasının Eresus cinsinden Avrupa'da ve Türkiye'de yaşayan zehirli bir örümcek türü. Erkeklerinin kırmızı karnının (opisthosoma ya da abdomen) üstü uğur böceği desenlidir ve ergin hâlde Eylül başlarında görülürler. Cinsin diğer türleri gibi bu da morfolojik ve ekolojik açıdan oldukça muhafazakâr bir türdür. Erkekler uğur böceği desenli karnı (opisthosoma ya da abdomen) olduğu için oldukça çekici; dişiler ise tekdüze siyah bir görünüme sahiptir. Dişi 10–16 mm, erkek ise 6–9 mm uzunluğundadır.

Yeraltı boru yuvalarda yaşar. Üstte yuva girişi çok daha geniş kribellum ipeğiyle kaplıdır. Erginleşmiş erkeklere Eylül başlarında rastlanır ve gelecek yılın Mayıs-Haziran aylarında çiftleşmek için dişi aramaya başlar. Ana besinini kırkayak ve böcekler oluşturur. Avrupa'da İngiltere'den güney Norveç'te ve kuzey İtalya'ya kadar yayılım gösterir.Türkiye'deki üç Eresus türünden biridir. Soy tehlikesi bulunduğundan Britanya IUCN Kırmızı Listesinde tehlikedeki türler kategrosinde değerlendirilir.

Bakmadan Geçme