TURMEPA'nın 30'uncu Yaşında Kıyılarda Temizlik Seferberliği 

Fethiye BİLSEM Öğrencileri ve Gönüllü TURMEPA Öncülüğünde Kuş Cenneti'nde İlde 75 KG Atık Topladı

  • 81

“Uluslararası Kıyı Temizleme (International Coastal Cleanup – ICC)” kampanyası çerçevesinde her yıl binlerce gönüllüsüyle sorumluluk alan TURMEPA, 21 Eylül'de oksijen kaynağı denizlerimizi korumak için kıyılardaydı. Bu sene 30. yaşını kutlayan TURMEPA'nın öncülüğünde yüzlerce gönüllü seferber olarak 5 kıyıda temizlik etkinlikleri gerçekleştirdi. Yoğun katılımın olduğu etkinliklerle Fethiye BİLSEM Öğrencileri ve GÖNÜLLÜ TURMEPA öncülüğünde 75 kilogram atığı toplayarak denizlerimize ulaşmasını önledi.

The Ocean Conservancy'nin 1986 yılında başlattığı uluslararası farkındalık hareketi International Coastal Clean Up'ın (ICC) Türkiye koordinatörlüğünü 2002 yılından bu yana resmi olarak DenizTemiz Derneği/ TURMEPA üstleniyor. Uluslararası Kıyı Temizliği Günü'nde 100'den fazla ülkede binlerce gönüllünün desteğiyle toplanan atıklar tür ve kaynaklarına göre kayıt altına alınarak uluslararası çevre organizasyonlarına ve kuruluşlara rapor halinde sunuluyor.

Rapor, denizlerdeki ve okyanuslardaki kirliliğin kaynakları ve atıkların yıllara göre gösterdiği değişkenliğin saptanmasında bilimsel olarak önemli rol oynuyor. Tüm dünyadan gelen verilerden elde edilen sonuçlar doğrultusunda gerekli önlemler tespit ediliyor, eylem planlarının oluşturulması sağlanarak atıksız denizler için kamuoyu yaratılıyor. Türkiye'de kıyı temizleme hareketinin öncüsü olan TURMEPA, 22 yıldır koordinatörlüğünü üstlendiği bu önemli etkinlik ile deniz kirliliğine dikkat çekerek benzer çalışmaların yayılmasına örnek olmayı amaçlıyor.

Uluslararası Kıyı Temizleme Günü'nün İstanbul ayağı bu yıl Moda sahilinde gerçekleştirildi. Fethiye Kuşcenneti'nde gerçekleşen etkinlikte Fethiye BİLSEM Öğrencileri ve deniz gönüllüleri 75 kg atık toplayarak Fethiye Belediyesi Geri Dönüşüm Birimine teslim edelerek denizden uzaklaştırdı.

ÖZEL HABER

Bakmadan Geçme