Türkiye'nin ilk solar kurutma tesisiydi
Fethiye Belediyesi tarafından 2012 yılında Atık Su Arıtma Tesisi'nde hizmete açılan Türkiye'nin ilk solar kurutma tesisi, 2014 yılından bu yana kaderine terk edildi. 1 milyon Euro'luk yatırım özel bir şirket tarafından işletildi ve büyükşehir yasasının ardından MUSKİ'ye devredilmeyince atıl bir şekilde kaldı. Öte yandan MUSKİ tarafından yaklaşık 500 bin TL yatırımla hizmete kazandırılan dekantör ünitesi hakkında bilgiler aktarıldı.
Geçtiğimiz yıllarda arıtma tesisinden çıkan çamurlar burada kurutuluyor ve bertaraf tesislerine o şekilde kamyonlarla naklediyordu. Böylelikle taşıma ücretlerinden tasarruf ediliyordu. Fethiye'deki arıtma tesisinden çıkan çamurların, Manisa'ya kamyonlarla taşındığı ifade edildi. Kurutma tesisinin MUSKİ'ye devri konusunda ise mahkeme sürecinin devam ettiği öğrenildi.
500 BİN TL'LİK YATIRIM
İlk olarak dekantör ünitesi hakkında bilgi aktaran Muğla Büyükşehir Belediyesi Kanalizasyon ve Atık Su Arıtma Daire Başkanı Tansel Koralay, “Çökertme havuzunun dibinde kalan çamuru yoğunlaştırdıktan sonra susuz bir hale getiriyoruz. Kamyonlarla da bu çamurun bertarafını gerçekleştiriyoruz. Günde 40 ton çamur çıkıyordu. Yeni yatırımımız olan bu dekantör ile çıkan çamur 40 tondan 27 tona düştü. Atıl durumda olan solar tesisini de faaliyette olsaydı 15 tona düşecekti. Günlük 15 ton çamuru maliyeti kurumumuza 1 milyon TL… Bu makine 500 bin TL” dedi.
GÜRÜN, “GEREKLİ İŞLEMLER YAPILACAK”
Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün açıklamasında, “Bu solar kuruma tesisinin atıl durumda kalması kime ne yarar sağladı anlamış değiliz. AlimBaşkanımız gerekli işlemleri yapacak. O suyun bir önemli bir kısmını güneşle kurutup, daha az taşıma ücreti ödeyeceğiz. Dünya Bankası kredisi ile yaptığımız müracaat gerçekleşirse bütün Muğla'nın çamuru kendi tesislerimizde bertaraf edilecek. Böyle bir tesis olmadığı için şu anda bu çamurları Manisa'ya gönderiyoruz. Yapacağımız tesis sadece İnegöl Organize Sanayi bölgesinde mevcut. Hem yatırım hem de işletme maliyeti çok uygun… Bunu gerçekleştirdiğimiz zaman kendi çamurumuzu hatta dışarıdan gelenleri de kabul edebileceğiz ve bundan ücret alacağız” ifadelerini kullandı.
KARACA, “BU TESİS BAZI İNSANLARIN EGOSUNA YENİK DÜŞTÜ”
Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca da, “Geçen yıllık süreçte Fethiye'mizin ve MUSKİ'nin kaybı 5 milyon TL… Burada halkımızın paraları ile yapılan bir tesisin asıl atıl duruma getirildiğini görüyorsunuz. Bu tesis bazı insanların egosuna yenik düştü. Ama ben yeni bir belediye başkanı olarak, Fethiye'mizin menfaati noktasında yargıya intikal eden bu konuyu en kısa sürede sonuçlandıracağız. MUSKİ'ye tahsisi konusunda işlemlere başlıyoruz. MUSKİ buradan elde ettiği geliri elbette bölgemiz için harcıyor. Büyükşehir belediyemiz ilçemize 350 milyon TL'lik bir yatırım yapacak. Bizler iki kardeş belediye olarak buralardaki sorunların çözümü konusunda birlikte hareket edeceğiz” diye konuştu.